Nákaza černým kašlem vyřadí ze školy i zdravé, ale neočkované děti

0
902
nakaza_cernym_kaslem
Foto: Freepik.com

Potvrzená nákaza černým kašlem vyřazuje ze školních i předškolních kolektivů, tedy i tříd neočkované nebo i nedoočkované děti. To na dobu maximální inkubační doby onemocnění, která činí jednadvacet dnů.

Pokud se ve školní třídě nebo i ve třídě mateřské školy potvrdí u dítěte, ale i personálu nákaza černým kašlem, tak z daného kolektivu hygienici okamžitě vyřazují proti černému kašli neočkované děti. A stejně tak děti bez dokončené vakcinace proti tomuto onemocnění. Na postup hygieniků při epidemiologickém šetření kontaktů po potvrzení nákazy černým kašlem upozorňuje Hygienická stanice hlavního města Prahy [HSHMP].

„Jedním z opatření u kontaktů s onemocněním je v kolektivních zařízeních, podle uvedené vyhlášky, že do kolektivního zařízení, kde se vyskytlo onemocnění způsobené Bordetella pertussis [černým kašlem], se nepřijímají neočkované či neúplně očkované děti,“ vysvětlují hygienici HSHMP.

A to ode dne vyřazení nemocného dítěte z kolektivu až po dobu maximální inkubační doby. Tu hygienická metodika stanovuje na 21 dní.

„To znamená, pokud se ve třídě vyskytne onemocnění černým kašlem, mohou do zařízení docházet pouze děti, které jsou řádně očkovány,“ upozorňují o něco srozumitelněji a jasněji pražští hygienici.

Nákaza černým kašlem a trasování kontaktů

U každého případu černého kašle provádí pražští stejně jako hygienici v ostatních krajích epidemiologické šetření. Při něm mimo jiné stanovují protiepidemická opatření, mezi která patří zmiňované preventivní vyřazení neočkovaných či ne plně očkovaných dětí.

„V případě výskytu onemocnění zaměstnanci hygieny osloví školní zařízení a provedou u kontaktů kontrolu proočkovanosti,“ dodávají hygienici, jejichž hlavní úlohou je právě ochrana veřejného zdraví.

Zároveň upozorňují, že ani Praha není ušetřena letošního šíření černého kašle. Letos od začátku roku do 11.3. se jenom v Praze potvrdilo 256 případů černého kašle. Loni za stejné období, tedy od 1.1. do 11.3.2023 se na území metropole objevila pouze jedna nákaza černým kašlem.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

V celé České republice se letos potvrdil černý kašel u více než 2 750 osob, přičemž počty nakažených v jednotlivých týdnech stále rostou. Od pondělí 11. března do středečního dopoledne [10.00 hodin] Státní zdravotní ústav [SZÚ] vykázal dalších 477 nových případů černého kašle. Epidemiologové hovoří o pertusovém roku.

„Pokud by tento nárůst pokračoval stejným tempem, lze předpokládat, že by na konci roku 2024 mohly celkové počty dosahovat tři až čtyři tisíce případů černého kašle,” varuje epidemioložka SZÚ Kateřina Fabiánová.

Preventivní opatření se podobají těm z pandemie covidu

Takový odhad považuje za velmi reálný. To s ohledem na předchozí takzvané klidové období pandemie covidu, kdy se u nás potvrdily pouze desítky případů pertuse ročně.

„V období pandemie zasáhla do vývoje většiny infekčních nemocí, černý kašel nevyjímaje, protiepidemická opatření. S tím došlo v některých oblastech k poklesu proočkovanosti,“ poukazuje na jednu z možných příčin současného šíření černého kašle lékařka.

Přibývá černý kašel. Epidemiologové hovoří o pertusovém roku

Konkrétní příčinu šíření nemoci ale epidemiologové neznají. Zřejmé ale podle nich je, že v populaci obecně vzrostl počet vnímavých jedinců. Mezi nimi se pak tato vysoce nakažlivá nemoc snadno šíří.

„Je tedy třeba se s nejvyšší pravděpodobností připravit na pertusový rok,“ řekla Fabiánová.

Jelikož se černý kašel šíří nejvíc mezi mládeží ve věku 12 až 18 let, připomínají hygienici, to především školám, základní preventivní opatření, jak snížit riziko šíření nákazy. I tato opatření se podobají těm z dob pandemie covidu-19. To znamená, že školní a předškolní zařízení mají důkladně uklízet a očišťovat povrchy s použitím dezinfekce. Často větrat ve třídách i dalších prostorech, a především neslučovat třídy a omezit společné školní akce.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here