Roman Šmucler: My jako zubaři jsme si to nevymysleli

8
5579
Smucler
Roman Šmucler na včerejší [14.3.] tiskové konferenci České stomatologické komory. / Foto: ČSK

„Tady zatím od Franze Josefa nikdo nepřišel s tím, že by za zubařem přišel někdo s dírou, a ta se nezalepila,“ okomentoval včera [14.3.] dopady konce hrazených amalgámových plomb prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Amalgámové plomby jsou v Česku jediné zubní výplně, které lidem hradí zdravotní pojišťovny. Ostatní výplně, takzvané bílé plomby, už si pojištěnci hradí ze svého. V momentě, kdy v Česku skončí amalgámové plomby, pojištěnci si plomby zaplatí sami. Případně se spoluúčastí ze zdravotního pojištění, o čemž se nyní ale stále jedná.

„Pro nás zubaře ta změna, která přijde, je ideální. Pokud nám něco [peníze, pozn. red.] dá pojišťovna a něco pacient. Teď mluvím proti sobě, ale zákaz amalgámu plus ne plně hrazené plomby přinesou jen další zanedbání péče u lidí, kteří nemají peníze, nebo nebudou chtít dát peníze za výplně,“ řekl k chystané změně Roman Šmucler.

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] navrhuje, aby pojišťovny dospělým hradily 40 procent ceny bílé plomby. Pojišťovny by jim při splnění daných podmínek mohly přispět i z fondů prevence. Zcela bezplatnou výplň zubu by tuzemský zdravotní systém dospělým lidem už ale nenabízel.

„Jsme v Česku, ne ve Švýcarsku, kde to funguje obdobně, ale tam to vedlo k tomu, že se lidé o své zuby začali ještě více starat. Naopak zkušenosti ze všech ostatních zemí s tímto modelem přinesly jen zhoršení péče lidí o zuby,“ uvedl Šmucler.

Vyjasnil i pozici ČSK k chystaným změnám. Komora MZ ČR navrhla zavedení bezplatné plomby z takzvané nevrstvené výplně. Jde o univerzální typ plomby, který se dá využít ve většině případů zubních kazů.

„Sice bude ošklivá, ale bude zadarmo,“ dodal k návrhu ČSK.

Peníze půjdou do nemocniční péče

Podle Romana Šmuclera s návrhem na 60% spoluúčast pacientů na úhradě plomby přišla členka Pirátské strany, která podle jeho slov usiluje o funkci prezidentky ČSK. O tom, jak se vypořádat se zákazem amalgámu, už v minulosti jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO] i někdejším ministrem a náměstkem na MZ ČR Romanem Prymulou.

„Ti říkali, že není možné, že není žádná výplň,“ řekl Šmucler a dodal, že současné vedení resortu s ministrem Vlastimilem Válkem [TOP 09] o těchto věcech nemá zájem jednat.

Důvody aktuálních změn jsou podle něj zřejmé: „Stát řekne, že potřebuje čtyři miliardy korun do nemocnic. A v čele každé nemocnice dnes sedí nějaký politik.“

Nemocniční péče přitom již nyní čerpá přes polovinu nákladů na české zdravotnictví při celkových výdajích pro letošek ve výši 512 miliard korun. Špatně na tom ale nejsou ani zubaři. U nich letos vzrostl objem úhrad z veřejného pojištění o 13,8 procenta. Stomatologům spolu se zdravotnickou dopravní službou a zdravotní péčí v sociálních ústavech ministerstvo z veřejného zdravotnictví přidalo nejvíce ze všech segmentů. Například úhrady za zdravotnické prostředky na poukazy meziročně vzrostly jen o 4,4 procenta. Podle Romana Šmuclera ale je i tak stomatologie v Česku podfinancovaná. Stát a „jeho“ zdravotní pojišťovny si zvykly na to, že si lidé za zubní péči v Česku doplácejí, říká.

Ideální stav je, jak uvedl nedávno pro Zdravé Zprávy, jinde: „Řešení je prosté. Říci si, kolik dáme peněz do stomatologie. Nebo jinak – říci si, kolik do stomatologie můžeme dávat peněz. Což asi tedy nebude o moc více než dnes, a tyto peníze rozdělit podle zákonných kalkulací na nejpotřebnější ošetření. Ani více ani méně… To znamená, abychom zajistili péči pro každého. Tedy nepřispívat na výkony, které si lidé beztak doplácejí, ale aby ta zákonná a základní stomatologická péče byla zaplacená a dostupná.“

Kauza: Amalgámové plomby

Evropská unie zakázala využívání plomb z takzvaného nedózovaného amalgámu. A to kvůli tomu, že se při jejich aplikaci využívá rtuť. Zákaz nejdříve stanovila na rok 2030, později termín ale posunula o pět let dopředu. Česko si u EU vyjednalo odklad nařízení o 1,5 roku. Amalgám tak v Česku skončí v roce 2026.

Důvody zákazu amalgámu ze strany EU jsou podle prezidenta Romana Šmuclera především environmentální. Problém je hlavně rtuť, která se váže k plombám z amalgámu.

„Obecně platí, že zakazovat amalgám je nesmysl,“ říká Šmucler s tím, že v určitých případech by stále ještě našel své využití.

Horší je podle něj nedat lidem bezplatnou možnost na “zalepení díry v zubu”.

„My místo toho, abychom řešili možnost nové úhrady pro nevrstvené plomby, raději řešíme to, jak dát do úhrad alespoň využívání takzvané černé vody, když to řeknu laicky,” uvedl.

Ortodoncie v Česku? To je normální kartel! Říká Patrik Lenárt

“Černá voda” je podle něj prostředek, který konzervuje [nedochází k odstranění kazu a opravě zubu, pozn. red.] zkažený zub do doby, než odumře a vytrhne se.

Ministerstvo zdravotnictví budoucnost bez amalgámových plomb tak “černě” ale nevidí. Podle jeho již připraveného návrhu zdravotní pojišťovna po zákazu amalgámu každému uhradí 40 procent bílé zubní výplně. Rozdíl v ceně si pacient doplatí z vlastního zdroje za podmínky, že bude dodržovat prevenci. I to má podle prezidenta ČSK jeden háček. Problém je, že mnoho lidí v Česku stále nemá registrujícího zubního lékaře. A další pacienti, kteří zubaře sice mají, jsou v péči stomatologa bez smlouvy se zdravotní pojišťovnou. A tak jen těžko u své zdravotní pojišťovny prokáží, že chodí na preventivní zubní prohlídky.

Daniel Tácha

8 KOMENTÁŘE

  1. Pan Šmucler je letitou brzdou pro ordinační odborníky z Ukrajiny, včetně jeho kamarádů proto, aby se jich nedotkla nedotknutelnost v jejich ziscích, za pár hodin ordinování. Po letitých zkušenostech (je mi 74 let) jsem poznal mnoho našich Českých lékařů ale bylo to vždy , naprosto nedostatečné léčení (výjimka byl zubní lékař v ČB MuDr. Pan Hruška v roce 1971, v nemocnici v ČB) V současnosti jsem použil zubní léčení před asi 10 lety. V ordinaci Ukrajinských lékařů a byl jsem velice překvapen jejich způsobem a kvalitou léčení. Tomu se nemoli rovnat ti kteří dehonestují Ukrajinské lékaře jako, pan Šmucler. Vymysleli takovou hru (zkoušky pro Ukrajinské lékaře ) aby ji udělal max. jeden nebo dva ze 100 ! Že se tím nezabývá Ministerstvo pro zdravotnictvý , není však úplnou záhadou a nebo je ?!

    • Inu pane Vlastimile mám takový dojem,že pláčete na špatném hrobě.Není to Šmucler ani zubaři,ale politici a to ne nějaká partaj nebo někdo z nich ,ale všichni od roku 1991.Parlament tehdy uzákonil body a 1 bod měl být 1 Kč.A pak vstal jeden z nich a řekl,že sníží náklady na zdravotnictví o 50%,když bude bod jen 50 halířů. A tak se i stalo. Zubaři se asi po třech dalších létech rozhodli,že zavedou strop pro ceny,/i teď se po tom volá/ a na to skočil Úřad pro hospodářskou soutěž a dal stomatologické komoře pokutu jako prase.Následovaly roky kosmetických změn kdy se to málo co se pojišťovny uvolili na zuby dát (většinu si nacpali do vlastních kapes) přesypávalo z jedné kapsy do druhé a přicházely hrozby pokutami za překročení limitů.Tím byly zajištěny milionové příjmy ,ale ne zubařům nebo Šmuclerovi,ale poltikům ve správních radách,ti si za to kupovali luxusní zboží,třeba ředitelka VZP si za peníze nemocných koupila motorku Harley Davidson atd. Ta tehdy měla plat řádově statisíce měsíčně,ten současný prý má miliony.Zubaři deset let jen na všechno kývali a jejich tehdejší šéf byl rád že ho politici chválí.Pak se nechal kamsi mezi ně zvolit a od té doby jsem o něm zaplaťpánbůh neslyšel.A celé ty desítky let to byli jednotliví zubaři ,kteří to dorovnávali z vlastní kapsy,protože většina výkonů které pro vás dělali ani v žádných seznamech výkonů není .
      Hodně se taky žvanilo o podpoře malých a středních podniků,Brusel že prý dává dotace,ale do zubních ordinací nešel ani halíř !
      A teď si usmysleli v Bruselu,že vedle debilních předpisů na zakřivení okurek a zákazu benzínových aut přibude i zákaz amalgámu.Co s tím uděláte vy nebo já nebo Šmucler ?-nic !
      A Ukrajinci ? vy vite co se tam učí a co tam dělají ? nikdo to nevíme.Z prací které v jejich tisku publikují vyplývá,že mají svoje vlastní pojetí podobné čínské medicíně ,které není vůbec hloupé,ale je úplně jiné než to obvyklé v EU,takže buďte rád,že je tu někdo přezkouší než se o vás začnou starat.

  2. Nikde na světě se nemají zubaři tak dobře, jako v Česku. Nechápu, o co jim jde. Mají monopol, mají státní úhrady, mají peníze od klientů, pracují 4 hodiny denně, dělají se vzácnými a nedostupnými, obklopují se přístoji za milióny v luxusních ordinacích a přitom většina z nich jsou dost bezradní piplalové. Syřan na tržišti v Bagdádu by to udělal líp.

    • To si myslí i ti politici- “jakápak věda ,netřeba nám piplalů,necháme dělat zubaře hygienistky a Syřany z Bagdádu a kohokoli kdo si řekne a ať si vydělají co chtějí a neberou peníze z pojištění,ty nadělíme sobě podle funkcí. ”
      Takže pane Ali Maroko,počkejte a dojde na vaše slova a pokud by došlo i na vás tak hurá na tržiště do Bagdádu,tam se s váma piplat nebudou !

  3. No tak já řešení mám, sednu do vlaku a za pár hodin jsem v Bělorusku, tam určitě amalgám nezakážou. Tam se nikdo o nikoho nestará, stačí souhlasit s vedením.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here