Pekarová vyzvala veřejnost k pohybu. A přidal se i ministr Válek

4
10717
Pekarova_Adamova
Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéta Pekarová Adamová s kolegy z TOP 09. Zda i oni běhají alespoň tak, jako běhá jejich předsedkyně, není známo. / Foto: TOP 09

„My tady hodně sedíme a málo toho napohybujeme,“ uvedla na tiskové konferenci o podpoře pohybu, hlavně běhání, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová [TOP 09]. I dodala, že ona má za sebou už 20 půlmaratonů a maraton.

Pohyb, jak uvedla Pekarová Adamová, je pro zdraví důležitou prevencí. I když i uznala, že sedavý způsob života je pohodlný, tak je ale podle ní jisté a jednoznačné, že na běhání později stejně dojde. Nikoliv však na maratonech, ale po doktorech.

„A když se budeme věnovat prevenci a běhat, omezíme běhání po doktorech,“ uvedla na podporu amatérského běhání předsedkyně Sněmovny.

A protože, jak řekla, chce jít veřejnosti dobrý příkladem, tak také běhá: „Já mám na svém kontě asi dvacet půlmaratonů a jeden maraton.“

Bezdětné ženy jsou v české společnosti podezřelé, říká Pekarová

Práce ve Sněmovně je podle ní hodně sedavá a chození po chodbách úřadu není pro udržení kondice příliš dostatečné, vyjasnila.

„Tak je mou radostí, že můžeme podpořit jakoukoliv aktivitu, abychom si i my uvědomovali, že jdeme příkladem ostatním,“ řekla.

Zároveň všechny při propagaci běhu prostřednictvím organizace RunCzech pozvala k účasti na závodech, třeba i jen těch rodinných.

„Pomůže vám to stárnout zdravě a dlouho,“ lákala na běh předsedkyně PS PČR.

Běhání doporučuje i ministr zdravotnictví

K propagaci zdravého životního stylu, především běhání, se přidal i její stranický kolega a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

I ten uvedl, že běhá rád a běhá často. Tady v Praze pak především na vrch Petřín. A i on všechny pozval, ať si jdou zaběhat s ním.

„Kdyby každý dělal pro své zdraví, pro své tělo to, co dělá pro své auto, tak jsme zdravější a dožíváme se seniorního věku ve větší kvalitě a ve větším zdraví,“ upozornil na nutnost pečovat nejen o auto, ale také o své vlastní zdraví ministr zdravotnictví.

Zdravotní péče o děti se v ČR rozpadá. Upozorňuje na to už i ÚZIS

„Já to dělám kvůli svému zdraví,“ řekl a dodal s tím, že prioritou jeho úřadu i celé vlády je právě veřejné zdraví a prevence onemocnění.

A i proto, jak řekl, připravil reformu hygien. Zároveň oznámil, že již inicioval vznik nové instituce národní rady pro veřejné zdraví a meziresortní skupiny pro rozvoj pohybových aktivit. Návrh na vznik národní rady podporující veřejné zdraví plánuje ministr vládě předložit ještě do prázdnin.

„Veřejné zdraví nejsou jen preventivní programy a prohlídky, veřejné zdraví je i zdravá životospráva a pohyb,“ upozornil.

A stejně jako jeho stranická kolegyně všechny vyzval, aby se zapojili do běhů a závodů pořádaných organizací CzechRun.

Běhání propaguje i Eva Vrabcová Nývltová

Za organizaci podporující běhání promluvila její manažerka a běžkyně na lyžích Eva Vrabcová Nývltová. Ta uvedla, že z jejích zkušeností dobře ví, že běhání pozitivně dopadá na fyzické i duševní lidské zdraví.

„I na trénincích se setkávám s lidmi, kteří mají duševní problémy a běh funguje i jako ventil. Cítí se pak lépe fyzicky i duševně,” uvedla sportovkyně.

Stát selhává v podpoře pohybu dětí a mládeže

Mimo to se podle ní lidé při sportu dostávají do užšího kontaktu a vznikají tím nová přátelství a vazby, jmenovala další důvod, proč se do běhání, případně závodů i pro amatéry, zapojit. A běhání podle ní propojuje i jednotlivé věkové skupiny, generace.

„U mě ve skupině se potkávají i lidé v důchodovém věku se středoškoláky. A i oni spolu najdou řeč a ty skupiny fungují skvěle,“ řekla závěrem Vrabcová Nývltová.

–VRN–

4 KOMENTÁŘE

  1. Paní Pekarová by buď měla začít používat mozek, nebo svá vyjádření lépe formulovat. Nevím jak by mi po rozpadu kyčelního kloubu nějak pomohlo běhání…. asi mi lékaři něco zatajují, nebo tady někdo plácá slámu!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here