Černý kašel nyní zřejmě neustoupí, přicházejí dovolené

1
1709
cerny_kasel
Foto: Freepik.com

Černý kašel zřejmě ani nyní podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] výrazně neustoupí. V době letních prázdnin, kdy lidé více cestují a navštěvují hromadné akce, zůstane podle SZÚ nemocnost zřejmě stále vysoká.

V minulém týdnu přibylo do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] nově 1 137 nákaz černým kašlem. To je oproti předchozímu týdnu pokles o 17 případů. Týdenní nárůsty nově potvrzených nákaz přesahující tisíc vykazuje ISIN od 11. týdne letošního roku, to je od 11. března do 17. března. A podle zástupců SZÚ se ani o letních prázdninách nedá očekávat výrazné snížení počtu nakažených černým kašlem.

„Vzhledem k tomu, že během letních měsíců nastává velký přesun obyvatel a dochází k mnoha kontaktům na festivalech, táborech, dovolených apod., lze předpokládat, že původce onemocnění se bude v populaci udržovat a cirkulovat mezi vnímavými jedinci,“ píší ve svém komentáři k týdennímu přehledu nově nakažených černým kašlem zástupci SZÚ.

Ti dále upozorňují, že s ohledem na výjezdy českých domácností za hranice země kvůli dovoleným zřejmě dojde o letních prázdninách i k nárůstu počtu dovezených nákaz.

„I vzhledem k tomu, že pertuse koluje i v dalších zemích EU i mimo EU,“ uvádí v komentáři lidé ze SZÚ.

Nyní se počty importovaných nákaz černým kašlem z dovolených či ze služebních cest v zahraniční pohybují v desítkách případů.

Data o záchytech ovlivňuje dostupnost zdravotní péče

Nákazu černým kašlem laboratorní testy v Česku dosud potvrdily u 21 251 případů. V minulém týdnu pak do registru přibylo 1 137 nově nakažených. Nejvíce nemocných zůstává ve věkové skupině 15-19 let, kde se pertuse nejvíce přenášejí od počátku letošního roku. Zdravotníci SZÚ tvrdí, že epidemiologická situace kolem černého kašle stagnuje.

„Stále jsou dohlašovány případy z předchozích týdnů ale i nově vzniklé případy onemocnění, jejich počty však výrazně klesají,“ uvádějí ve svém komentáři.

O tom, že se epidemie černého kašle v Česku zřejmě dostává na svůj vrchol, hovořil v polovině března ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Matyáš Fošum.

„V současné době máme být na píku, ale s ohledem na tu historii s covidem nedokážeme říci, zda tomu tak skutečně bude, či ne,“ dodal tehdy Fošum s tím, že další vývoj šíření černého kašle ukáží následující týdny.

A jak se ukázalo, o epidemiologický vrchol tehdy nešlo. Podle dat SZÚ počty nově nakažených v týdenních intervalech od té doby stále přesahují tisíc případů. Navíc zástupci SZÚ uvádějí, že reálné počty nakažených budou podstatně vyšší než ty, které uvádí ISIN.

„Přitom je třeba počítat s tím, že podhlášenost onemocnění je značná. Protože se řada případů nákazy do ISIN z nejrůznějších důvodů nedostane a skutečný stav v populaci se odlišuje od našich dat,“ objasňuje SZÚ.

Za neochotou očkovat těhotné proti černému kašli jsou obavy lékařů

Zachycené a laboratorně potvrzené případy se odvíjí od dostupnosti laboratorního vyšetření v daném regionu. Příkladem zdravotníci jmenují Zlínsko, kde podle nich velmi dobře funguje síť laboratorních služeb. Výsledek je, že nemocnost v okrese Zlín výrazně převyšuje republikový průměr.

„Počty případů hlášených z jednotlivých okresů jsou enormně závislé na dostupnosti lékařské péče, přístupu jednotlivých lékařů a dostupnosti laboratoře, její kapacitě a používané metodě,“ vyjmenovává, co vše ovlivňuje skutečné záchyty pacientů s černým kašlem, SZÚ.

Černý kašel: Hospitalizace neukazují na zdravotní hrozbu

Ani data za minulý týden neukazují změnu v počtu hospitalizací kvůli černému kašli. Ta se od začátku letoška stabilně pohybuje kolem 2,3 procenta. Nejvíce zůstávají pod nepřetržitým lékařským dohledem děti do jednoho roku věku [46,5 %], často z preventivních důvodů.

„Léčení pertuse u nejmenších dětí by vzhledem k možným závažným komplikacím onemocnění a jejich rychlému nástupu mělo vždy probíhat pod odborným dohledem ve specializovaném zdravotnickém zařízení,“ vysvětlují zástupci SZÚ.

Pro srovnání uveďme, že v nejvíce zasažené věkové skupině 15-19 let činí průměrná hospitalizace 0,9 procenta. U osob ve věku 75 a více let pak 9,6 procenta případů.

Z celkem 21 251 letos prokazatelně nakažených černým kašlem bylo proti nemoci očkováno 15 905 osob. Bezmála 1 600 se proti nemoci neočkovalo. U 3 748 osob informace o očkování chybí.

Vakcíny proti černému kašli pojišťovny dospělým uhradí příští rok

Současná epidemie černého kašle podle odborníků ukazuje na to, že v dětství podané očkování nezajišťuje ochranu na celý život. Proto se mají lidé alespoň jednou v dospělosti proti nemoci přeočkovat. Úhradu očkování z veřejného zdravotního pojištění doporučila zavést Národní imunizační komise [NIKO], poradní orgán Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], počátkem letošního června.

„Pokud bude ministerstvem akceptováno doporučení Národní imunizační komise, tak se bavíme o roce 2025,” uvedl k doporučení ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Fošum.

Podle něj by pojišťovny hradily dospělým očkovací látku dvakrát. A to jednou před dosažením věku 65 let a podruhé v období po něm. Těhotné by se na náklady pojišťovny očkovaly při každé graviditě. Pokud by se pro takovou ochranu samy rozhodly.

–VRN–

1 komentář

  1. Leda tak z Ukrajinské dovolené si můžete přivést černý kašel.V celé Evropě se očkuje,pouze zaostalá Ukrajina se na očkování vys…..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here