Za neochotou očkovat těhotné proti černému kašli jsou obavy lékařů

0
3651
obavy_lekaru
Foto: Freepik.com

Dnešní strach a obavy některých lékařů z očkování těhotných proti černému kašli mohou souviset i s kauzou z 50. let 20. století kolem thalidomidu. Ten těhotné ženy užívaly na uklidnění a na usínání. Lék ale vážně poškozoval plod.

Tisíce dětí se v důsledku jeho užívání matkou v těhotenství narodilo s chybějícími končetinami nebo ušima. Avšak to se stalo v druhé polovině minulého století. I proto překvapuje, že přes doporučení odborných společností se těhotné ženy v některých ordinacích praktických lékařů a gynekologů dnes nedočkají očkování proti černému kašli. Někteří lékaři takové očkování v době těhotenství totiž nedoporučují a ženám „v očekávání“ ho rozmlouvají. Alespoň to tvrdí zástupci Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

Důvody takového přístupu pro Zdravé Zprávy vysvětlila zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

„Podle informací, se kterými se setkáváme, nejčastěji motivací bývá zřejmě strach lékaře, který nemůže plynout z ničeho jiného než z neinformovanosti o očkování těhotných,“ říká úvodem epidemioložka.

Ženám v těhotenství očkování proti černému kašli často rozmluví lékaři

Jmenuje i jeden z mnoha případů, kdy se na ni s dotazem ohledně bezpečnosti vakcín proti černému kašli pro těhotné obrátila maminka, která popsala, jak se na ni její gynekolog až obořil. A položil i otázku: „Co je to teď za módu, že se těhotné očkují?” A i si na ni odpověděl: „Dříve se těhotným z obav o zdraví plodu nedal ani prášek na bolení hlavy a teď jim máme píchat vakcíny.“

„To je pro nás těžko pochopitelný přístup, když očkování proti pertusi v těhotenství se doporučuje ve světě již od roku 2011 a v ČR už od roku 2015,“ upozorňuje Fabiánová.

Lékaře straší kauza z 50. let kolem thalidomidu

Fabiánová i odkazuje na odborná pracoviště s dlouholetými zkušenostmi, jako je například Ústav pro péči o matku a dítě [ÚPMD] v Praze – Podolí. V něm, ale i v dalších podobných zdravotnických zařízeních lékaři nastávajícím maminkám ochranu očkováním aktivně doporučují, říká epidemioložka.

Zátěž těhotenství zhoršuje vyšší věk žen i civilizační choroby

Obava lékařů a jejich nedoporučení očkování proti pertusi těhotným ženám může podle Kateřiny Fabiánové i pramenit ze známé kauzy z 50. let 20. století. Tenkrát se i těhotným ženám podával na uklidnění a na podporu spánku lék s účinnou látkou thalidomid. Lékaři ji podávali v léku známém pod obchodním názvem Contergan. Až po téměř pěti letech jeho podávání těhotným ženám se ale zjistilo, že látka vážně poškozuje plod. Tisíce dětí se v důsledku jeho užívání matkou v těhotenství narodilo s chybějícími končetinami nebo ušima.

„Tento extrémní a velmi odstrašující příklad se samozřejmě stal součástí výuky na lékařských fakultách. A je tak možné, že může být velkou motivací strachu u některých lékařů i dnes, po téměř 70 letech,“ říká epidemioložka.

Zároveň ale opakuje a upozorňuje, že vakcína proti pertusi, černému kašli, je bezpečná a účinná i pro těhotné ženy.

„Potvrzuje to velké množství studií a statisíce naočkovaných žen, že nijak neohrožuje vývoj plodu ani maminku. Naopak při kontaktu s bakteriemi černého kašle může zachránit dětský život. To je oč tu jde,“ říká.

Obavy lékařů nejsou namístě, tvrdí SZÚ

Podle Fabiánové jsou nyní v Česku podávané vakcíny proti černému kašli velmi dobře snášené jak ze strany těhotných žen, tak od ostatních dospělých. Ústav dosud nedostal žádné informace o závažnějším vedlejším účinku po podání očkování.

„Jak u těhotných, tak u ostatních dospělých se mohou objevit klasické projevy po očkování. Tedy podráždění v místě vpichu, zvýšená únava pár dnů po aplikaci vakcíny,“ říká.

Nicméně únava u těhotných žen není nic neobvyklého. Jelikož bývají v době gravidity často k únavě náchylnější.

„Ale nejde o nic, co by nevyřešil klidový režim a odpočinek, kterého by nastávající maminky měly i tak mít od 27. gestačního týdne, odkdy se očkování doporučuje, dostatek,“ dodává.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

Pokud ošetřující gynekolog nebo praktický lékař či jakýkoli jiný lékař ženě rozmlouvá očkování proti černému kašli, má se podle Fabiánové obrátit s prosbou o konzultaci na jinou ordinaci specialisty.

„Určitě se lze obrátit na nemocnice, které mají specializovaná gynekologicko-porodnická oddělení,“ radí těhotným ženám, které se setkají s odmítavým přístupem lékaře.

Navíc v některých nemocnicích proti černému kašli i přímo očkují. Anebo ženě doporučí, na které nejbližší očkovací centrum se má obrátit s žádostí o podání vakcíny. Ta se nijak neliší od vakcíny podávané ostatním dospělým. Tedy by měla být dobře dostupná.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here