Vakcíny proti černému kašli pojišťovny dospělým uhradí příští rok

0
676
vakciny_proti
Foto: Freepik.com

Kombinované vakcíny proti černému kašli, záškrtu a tetanu by mohly zdravotní pojišťovny dospělým hradit už příští rok. Jejich úhradu z pojištění doporučila [6.6.] Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] Národní imunizační komise [NIKO].

O výsledcích jednání ministerského poradního orgánu informoval ve čtvrtek ředitel odboru ochrany veřejného zdraví a pověřený hlavní hygienik ČR Matyáš Fošum.

„Pokud bude ministerstvem akceptováno doporučení Národní imunizační komise, tak se bavíme o roce 2025,” řekl.

Předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek, který je členem NIKO, před jednáním řekl, že odborná společnost podporuje úhradu vakcíny těhotným a každému alespoň jednou v dospělosti.

Podle Fošuma by pojišťovny hradily dospělým očkovací látku dvakrát, a to jednou před dosažením věku 65 let a podruhé v období po něm. Těhotné by se takzvaně na pojišťovny očkovaly proti pertusi při každé graviditě. Pokud by se pro takovou ochranu samy rozhodly.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

Národní imunizační komise [NIKO] funguje jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví. Podle informací na webu ministerstva je jejím hlavním úkolem řízení strategie vakcinační politiky v ČR. V NIKO zasedají zástupci ministerstva, odborných lékařských společností a zdravotních pojišťoven. Obvykle se schází jednou do roka, či častěji podle aktuální epidemiologické situace.

Vakcíny proti černému kašli uhradí pojišťovny i dospělým

O úhradách vakcíny z veřejného pojištění začali zástupci ministerstva hovořit v souvislosti s letošním rychlým šířením černého kašle. Podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] se nákaza letos potvrdila u téměř 18 tisíc lidí. Nejvíce se pertuse šíří mezi mládeží ve věku 15-19 let. Epidemiologové upozorňují, že počty nakažených mohou být až ve stovkách tisíc.

V loňském roce podle Fošuma lékaři pacientům podali zhruba 22 000 dávek vakcíny proti černému kašli, letos už více než 125 tisíc dávek. Zavedení této vakcíny do úhrad podle něj podmiňuje změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, který právě prochází novelizací.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

Fošum dále vyjasnil, že by se do úhrad měla zavést vakcína proti černému kašli v kombinaci s látkou proti záškrtu a tetanu.

Proti černému kašli se u nás povinně očkují děti, kdy látka je součástí hexavakcíny. První dávku dostávají novorozenci zhruba v devíti týdnech, pokud to jejich zdraví dovoluje. Další dávku ve věku kolem tří měsíců a jednoho roku. Dospělí zájemci o očkování včetně těhotných si vakcínu i její podání hradí sami, cena pro samoplátce je od 1 200 korun výše.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here