Jihočeský kraj chce, aby vedoucí lékáren pracovali pro víc lékáren

0
157
vedouci_lekarny
Foto: ČLnK

Zastupitelstvo Jihočeského kraje předloží změnu zákona o léčivech. Navrhne, aby vedoucí lékáren mohli pracovat ve více lékárnách, ne jen v jedné. Kraj chce udržet provozy v menších městech, byť s omezenou otevírací dobou.

O podání návrhu na změnu zákona informoval veřejnost po včerejším [6.6.] zasedání krajské rady Jihočeského kraje jeho hejtman Martin Kuba [ODS]. Od novely si slibuje udržení lékárenské péče i v obcích a menších městech.

„Rozhodli jsme se k tomu, protože dlouhou dobu diskutujeme s vládou a ministrem zdravotnictví o tom, že je špatně nastavený zákon o léčivech. Neumožňuje provoz menších lékáren v menších obcích,“ vysvětlil důvody podání návrhu na změnu zákona Kuba.

Automaty na léky i úlevu pro distributory léčiv poslanci odmítli

Zákon podle něj totiž říká, že každá lékárna musí mít určeného vedoucího lékárny. A ten má být v lékárně fyzicky přítomný po celou dobu jejího otevření. To se v současné době, kdy se léky předepisují i elektronicky, tedy bez přítomnosti pacienta v ordinaci, ukazuje jako problém a určitá překážka. Pacient sice nemusí kvůli předpisu léku docházet vždy do ordinace lékaře, ale často kvůli vyzvednutí léku dojíždí desítky kilometrů do lékárny, protože v jeho místě bydliště žádná není.

Vedoucí lékárny a práce pro více lékáren v regionu

To by mohla alespoň částečně vyřešit právě legislativní změna navrhovaná Jihočeským krajem. Podle Kuby by pak lékárny v menších městech nemusely mít otevřeno celý den, ale třeba jen několik hodin a v určených dnech.

„Umožnil by to fakt, že lékárník by se mohl přesunout z jedné lékárny do jiné. Ale podle současného zákona to nejde, protože jako vedoucí musí být svázaný pouze s jedním provozem,“ vysvětlil jihočeský hejtman.

Proto kraj navrhne změnu, aby lékárník mohl být na více místech, pokud to v součtu nepřekročí jeho pracovní dobu, dodal.

„Je pak možné si vyzvednout lék v místě bydliště a nejezdit si někam složitě pro papírový recept. Ale za předpokladu, že v místě bydliště funguje lékárna. Což by umožnila naše zákonodárná iniciativa,” uvedl hejtman.

NAPO čeká vládní návrh na zásilkový výdej léků na předpis

Zákonodárnou iniciativou v České republice Ústava ČR zaručuje poslanci, skupině poslanců, Senátu, vládě a také zastupitelstvu vyššího územně samosprávného celku. Tedy krajům a hlavnímu městu Praha.

Předlohu v takovém případě nejprve posuzuje vláda, která k ní vydá své stanovisko. Dále postupuje takový návrh zákona k projednání do Parlamentu ČR a případnému podpisu k prezidentu republiky.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here