NAPO čeká vládní návrh na zásilkový výdej léků na předpis

0
284
zasilkovy_vydej_leku
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

84 % populace chce zásilkový výdej léků na předpis. A 86 % tento způsob vnímá jako krok správným směrem. Závěr vyplývá z aktuálního únorového průzkumu Národní asociace pacientských organizací [NAPO] mezi tisícovkou respondentů.

„Pacientské organizace chtějí, aby byl v České republice co nejdříve zaveden zásilkový, online, výdej léků na předpis,“ říká předseda NAPO Robert Hejzák.

Podle něj se Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] zavázalo do konce dubna připravit návrh věcného záměru nového zákona, který by zásilkový výdej předepsaných léků zaváděl.

„Já doufám, že se za měsíc za dva k tomuto materiálu budeme moci vyjádřit,“ dodal.

Upozornil, že tato možnost nyní funguje v devíti evropských zemích. A zkušenost s tímto způsobem výdeje léků je dobrá, říká. Příkladem uvádí Německo, kde již nyní dosahují online výdeje léků na předpis i volně prodejných léků 20 procent celého trhu.

„Nebojíme se ani toho, že by zavedení tohoto způsobu výdeje léků položilo lékárenský trh,“ upřesnil.

Online výdej léků by podle jeho slov prospěl všem, ale zejména pak lidem s hůře dostupnou lékárnou. A pak zejména osobám se zdravotním postižením a domácím pečujícím. Přičemž se dotkl i rizik, se kterými se tento způsob výdeje léků často spojuje.

„My pacienti očekáváme, že i na zásilkový prodej se budou vztahovat stejná pravidla bezpečnosti výdaje léků jako na kamenné lékárny,“ vyjasnil.

V praxi to podle něj znamená, že zásilkový výdej léků zůstane výhradně v kompetenci registrovaných lékáren. V Česku bylo v roce 2022 podle údajů České lékárnické komory [ČLnK] 2 535 lékáren. Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] aktuálně registruje 2 666 lékáren.

Co zjistil průzkum o zásilkovém výdeji léků

74 procent respondentů v průzkumu NAPO uvedlo, že pokud se i v Česku zavede zásilkový výdej léků na předpis, pak tuto možnost tato skupina dotazovaných využije. Dalších 36 procent jich uvedlo, že určitě, 36 procent „spíše ano“. Jen 18 procent dotázaných neprojevilo zájem o dovážku léků na předpis kurýrem přímo domů. Jedním z důvodů byly náklady na dopravu. Což jmenovalo 40 procent z uvedených 18 procent respondentů. 49 procent z 18 % odmítavých postojů uvedlo jako hlavní důvod odmítnutí zásilkového výdeje nedůvěru v předání správné informace o doručovaném léku. A 13 procent z respondentů, kteří nemají zájem o zásilkový prodej, zmínilo obavy ze záměny léku.

U respondentů, kteří zásilkový výdej léků na předpis vítají, převažovaly následující důvody:

  • Pohodlí a úspora času: 60 %
  • Možnost vyhledání lékárny s nejnižším doplatkem: 45 %
  • Lepší dostupnost léků díky širší nabídce: 41 %

34 procent respondentů uvedlo, že léky užívají dlouhodobě, a tak o nich mají veškeré informace. Jejich vyzvedávání v lékárně se tak stalo pouhou formalitou.

„Já myslím, že ten průzkum pro nás dopadl pozitivně, stejně jako pro celý trh,“ řekl místopředseda NAPO a místopředseda pacientské organizace Parent Project René Břečťan.

Vyšší zájem o zásilkový výdej předepsaných léků vyjadřují ženy, mladší ročníky [do 49 let], pečující osoby a lidé, kteří vyzvedávají léky pro někoho jiného. Pozitivně na tento způsob výdeje léků reagují i lidé, kteří užívají léky ne kvůli nemoci, ale preventivně, typicky antikoncepci.

Přijde vládní návrh na zásilkový výdej léků

Robert Hejzák na otázku Zdravé Zprávy uvedl, že zásilkový výdej léků na předpis má velkou šanci projít legislativním procesem. To proto, že s vypracováním návrhu na jeho zavedení souhlasí většina zainteresovaných stran. A to zejména zástupci MZ ČR, vládních koaličních stran i lékárny.

„Stanovisko zdravotních pojišťoven k této věci nemám,“ dodal.

Podle něj zavedení zásilkového výdeje léků na předpis do praxe má dvě roviny. Odmítl, že podmínkou tohoto kroku je zavedení stejné výše doplatků na léky, jak prosazuje například ČLnK.

„Doplatky na léky by měly zůstat tak, jak jsou. Měly by zůstat tržní,“ vyjasnil Hejzák pro Zdravé Zprávy.

Zásilkový výdej léků se má podle ČLnK podobat výdeji v lékárně

Co se týče reálné šance na to, že zásilkový výdej předepsaných léků projde legislativou, uvedl, že je vysoká. A to hned z několika důvodů.

„Oproti předchozím pokusům o zavedení tohoto výdeje léků ve Sněmovně je nyní zásadní rozdíl v tom, že nově půjde o vládní návrh, na kterém se shodli všichni účastníci. A tak ten návrh půjde s podporou do parlamentu,“ vysvětlil.

Upřesnil, že ze strany MZ ČR má NAPO nezávazný příslib, že přípravu materiálu a jeho poslání do Sněmovny by resort měl stihnout ještě do konce letošního roku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here