SÚKL povede Tomáš Boráň ze sekce registrace léčiv

0
202
Tomas_Boran
Foto I: Zdravé Zprávy, Foto II: SÚKL

Ve výběrovém řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] vybral a s platností od 1. května ministr zdravotnictví jmenoval Tomáše Boráně. Ten na SÚKL nyní zastává pozici ředitele sekce registrací léčiv.

O vítězi výběrového řízení na funkci ředitele SÚKL [Tomáš Boráň na foto vpravo, pozn. red.] informuje dnes [23.4.] Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Na základě výsledků výběrového řízení jsem ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv jmenoval pana doktora Tomáše Boráně. Je zkušeným odborníkem a prostředí SÚKLu dobře zná,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Ve výběrovém řízení tak neuspěl současný ministrem pověřený ředitel lékového ústavu Jakub Velík. Ten se o funkci ředitele SÚKL rovněž ucházel a v lékovém ústavu pracoval jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností. Dalším z uchazečů v lednu vypsaném výběrovém řízení byl Jan Wolf, rovněž pracovník lékového ústavu, to na pozici vedoucího oddělení zdravotnických prostředků.

MUDr. Tomáš Boráň povede SÚKL od května

MUDr. Tomáš Boráň, absolvent 3. lékařské fakulty UK, má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Tu absolvoval v roce 2005. Od roku 2009 pracuje na SÚKL. Nyní zastává pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 zasedá za lékový ústav v pracovní skupině ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na ředitele SÚKL

K hlavním úkolům Tomáše Boráně patří podle ministra Válka zajištění bezproblémového fungování ústavu. Dále má pracovat na dostupnosti léků na českém trhu a podílet se i na implementaci novely zákona o léčivech. Rovněž od něj zástupci MZ ČR očekávají lepší spolupráci se zástupci lékáren a dalšími stakeholdery farmaceutického trhu.

Složitá cesta k výběru ředitele SÚKL

Od roku 2018 vedla lékový ústav Irena Storová, které loni skončilo pětileté funkční období. O pozici se ucházela i loni na jaře konaném výběrovém řízení. Nakonec ministr Válek toto výběrové řízení zrušil a vypsal ho znovu. V něm uspěla Kateřina Podrazilová, která do vedení ústavu nastoupila loni v září. Ministr Podrazilovou po třech měsících ve funkci ale odvolal. Jako důvod uvedl, že nesplňuje jeho očekávání a požadavky na vedení lékového ústavu. Podrazilová jeho kritiku odmítala.

Audit v SÚKLu stál 1,9 milionu korun. Nikdo nikoho nesoutěžil

Následně ministr vedením SÚKL dočasně pověřil zmiňovaného Jakuba Velíka, který ale ve výběrovém řízení nakonec neuspěl. Nyní ho tak na pozici dočasného ředitele vystřídá nově vybraný a do funkce k 1. květnu řádně jmenovaný Tomáš Boráň.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here