Audit v SÚKLu stál 1,9 milionu korun. Nikdo nikoho nesoutěžil

0
848
audit
Hlavní vchod do Státního ústavu pro kontrolu léčiv s výstrahou – pozor kluzká podlaha před skleněnými dveřmi – výstižně ilustruje současné dění v lékovém ústavu, jímž ročně proteče téměř miliarda korun. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Právníci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] pracují na tom, aby ministerstvo mohlo zveřejnit výsledky auditu ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Ten zadala jeho odvolaná šéfka Podrazilová. A podle ní i stál za jejím odvoláním. 

Jak už dříve ale uvedli pro Zdravé Zprávy zástupci ministerstva zdravotnictví, audit je sám o sobě více než problematický. SÚKL za něj totiž měl zaplatit necelé dva miliony korun. Jeho zpracování nesoutěžil. A pochyby provází i kvalita auditu.

Nyní se tyto informace potvrdily i na dnešním jednání [31.1.] sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Členové výboru se totiž ptali na aktuální dění v českém lékovém ústavu. První se ptal poslanec Milan Brázdil [ANO]. Na jednání přítomného ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] se obrátil s otázkou, jak teď vypadá personální situace v ústavu.

„Nového se nechystá nic kromě výběrového řízení a personální situace na SÚKLu je velmi dobrá,“ odpověděl ministr, pod jehož resort lékový ústav spadá.

A to přesto, že SÚKL je od loňského 20. prosince, kdy ministr Válek z funkce po necelých třech měsících překvapivě odvolal ředitelku Kateřinu Podrazilovou, bez řádně jmenované ředitele/ky. To za situace, kdy Podrazilová vzešla už z jednou opakovaného výběrového řízení.

Audit SÚKLu za 1,9 milionu Kč se nesmí zveřejnit

S již konkrétnější otázkou se na ministra Válka následně ale obrátila poslankyně Karla Maříková [SPD]. Ta se ptala na výsledky údajného auditu, který měla v prosinci odvolaná Podrazilová zadat společnosti KPMG. A který podle odvolané Podrazilové odhalil nedostatky v hospodaření SÚKLu za období, než převzala funkci. Místo ministra Válka se k celé kauze vyjádřil jeho náměstek Jakub Dvořáček.

„Smlouva na audit byla uzavřena tak, že společnost, která ho poskytovala, ve smlouvě zavázala SÚKL, že nesmí poskytovat obsah auditu ani z něj citovat,“ uvedl Jakub Dvořáček s tím, že pokud o něm nyní hovoří, tak vlastně porušuje zavazující smluvní podmínky.

Podrazilová skončila na SÚKL. Opět se tak hledá jeho šéf či šéfka

Nyní ale podle jeho slov s právníky ministerstvo pracuje na tom, aby mohlo výsledky diskutovaného auditu, který Podrazilová údajně uzavřela jen tři týdny po svém jmenování do funkce, zveřejnit.

„Řešíme tam konflikt mezi tou smlouvou a svobodným přístupem k informacím, abychom mohli celý ten text zveřejnit,“ vysvětlil.

Zároveň zdůraznil, že zmiňovaný audit zadala sama exředitelka SÚKL Kateřina Podrazilová za cenu přesahující 1,9 milionu korun. Aniž by ministerstvo takový audit o hospodaření lékového ústavu požadovalo. Případně informovalo nadřízený úřad o svém záměru vynaložit necelé dva miliony korun na audit.

„Byl zadán na hraně té zakázky malého rozsahu přímou objednávkou bez výběrového řízení,” řekl Dvořáček.

Irena Storová v čele SÚKL končí, vystřídá ji K. Podrazilová

Což podle něj znamená, že bývalá ředitelka SÚKL stejnou auditorskou službu ani nepoptala u jiných dodavatelů s cílem uspořit veřejné prostředky. To v situaci, kdy podle informací redakce Zdravé Zprávy, firma KPMG strávila s vypracováním auditu spíše méně času, než je pro hloubkovou kontrolu zapotřebí.

„Z našeho pohledu velmi komplikovaně,“ uvedl pak v této souvislosti na jednání výboru náměstek Jakub Dvořáček.

Výběrové řízení na dalšího nového šéfa SÚKL

Aktuální problémy v lékovém ústavu přesto nic nemění na situaci, že ústav se nachází v nedobré personální situaci. Loni se uskutečnila hned dvě výběrová řízení na ředitele či ředitelku ústavu. To první, v němž uspěla někdejší ředitelka Irena Storová, ministr Válek zrušil. Aniž by ale uvedl proč.

Výběr šéfa SÚKL ukazuje na špinavou politickou hru

Ve druhém výběrovém řízení uspěla dnes už odvolaná Kateřina Podrazilová. A ministerstvo letos 18. ledna vypsalo další výběrové řízení. Současně vedením ústavu pověřil ministr Jakuba Velíka, který v lékovém ústavu pracuje jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností.

Ministr Válek Podrazilovou přitom odvolal loni 20. prosince. Stalo se tak jeden den před koncem její zkušební doby. Uvedl, že neplnila jeho představy o tom, jak vést lékový ústav. A to přesto, že ji při jejím uvedením do funkce chválil.

„Měla za úkol zajistit efektivní fungování ústavu, jeho personální stabilizaci a zaměřit se také na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv. To však nebylo z její strany naplněno,“ vysvětlil důvody odvolání ministr.

Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na ředitele SÚKL

Podrazilová s kritikou ministra ale nesouhlasila. Do médií se krátce po svém odvolání vyjádřila, že postupovala podle strategie, se kterou zvítězila ve výběrovém řízení. Což bylo především otevření komunikace a zlepšení hospodaření ústavu. Ministr Válek podle jejího vyjádření do doby odvolání vůči její práci nevznesl za celou dobu žádnou připomínku. A následně nepřímo argumentovala auditem, který údajně odhalil závažné nedostatky.

„Výsledky ukázaly nedostatky v kontrolovaných oblastech. Což pro fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, vyžadovalo neodkladná nápravná opatření. Po oznámení o obdržení výsledků tohoto auditu jsem byla do dvou dnů odvolána,“ uvedla Podrazilová.

Vzhledem k tomu, že jeho vypracování zadala tak, že její slova nelze ověřit, jsou však její sdělení více než problematická. Stejně jako to, že audit zadala bez výběrového řízení a za částku těsně pod limitem, který jí legislativa umožnila.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here