Na nevysvětlitelné bolesti břicha si stěžuje až 30 % školních dětí

0
3185
bolest
Ilustrační foto: Freepik.com

Nevysvětlitelné a opakující se bolesti břicha trápí až 30 procent dětí školního věku. Často kvůli nim i chybějí ve škole. Dětští gastroenterologové upozorňují, že u většiny dětí tyto bolesti odezní, pomoc jim v tom ale musí hlavně jejich rodina.

O bolestech břicha u dětí, kdy není jasná jejich příčina, hovoří lékaři jako o funkční bolesti břicha. Jde o nejčastější gastrointestinální zdravotní problém, se kterým se dětští lékaři ve svých praxích u dětí školního věku setkávají.

„Funkční bolest břicha je benigní, ale únavný stav, který ovlivňuje každodenní život nejen postiženého dítěte, ale celé rodiny. Pokud se k ní přistupuje správným způsobem, více než 80 procent dětí bude bez bolesti a v pořádku,“ říká Sanja Kolacek, koordinátorka Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu [ESPGHAN].

Právě ESPGHAN chce ve spolupráci s všeobecnými pediatrickými společnostmi a národními společnostmi pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu [PGHAN] na funkční bolesti břicha u dětí upozornit.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

Chce zvýšit povědomí o tomto problému u širší veřejnosti. Funkční bolesti břicha totiž zasahují do životů nejen dětem samotným, ale i jejich rodinám. A často jsou i důvodem vyšší absence dětí ve škole.

„Zabýváme se každodenními problémy v primární pediatrické péči a v tomto případě se zaměřujeme na běžný problém funkční bolesti břicha. Tento problém může být pro rodiny zničující, nepříjemný. A je třeba s tím něco udělat,“ říká Ulrich Baumann, předseda ESPGHAN.

Nevysvětlitelné bolesti břicha vyřazují děti ze školy

Funkční bolesti břicha podle specialistů vážně zasahují do běžných životů dětí. Vedou k častým absencím ve škole, zájmových kroužcích. A mohou stát i za rozvojem psychických nemocí, často úzkostí a depresí. V konečném důsledku tak dopadají na zdraví dítěte a náladu v celé rodině.

Je to jeden z nejčastějších důvodů návštěvy praktických pediatrů, ale také posílání dětí k dětským gastroenterologům,“ dodává Sanja Kolacek.

Děti, které dobře spí, nezlobí. A i lépe prospívají

Odborníci na nemoci trávicího traktu upozorňují, že při nevysvětlitelných bolestech břicha u dětí by se měli lékaři stejně jako jejich rodiče vyhnout nadbytečné diagnostice a riziku, že děti podrobí zbytečné invazivní diagnostice. Úlevu dítěti s touto bolestí často přinese především klid, duševní podpora a odpočinek. I taková podpora by se jim měla dostat ze strany lékařů. Takový přístup vede podle gastroenterologů až u 80 procent dětí s tímto problémem k uzdravení do dvou let od návštěvy lékaře kvůli těmto bolestem.

Funkční bolestí břicha trpí častěji děvčata

Funkční bolesti břicha se nejčastěji objevují u dětí ve věku 4-16 let a o něco častěji si na ně stěžují děvčata. Jde o záchvatovitý druh nemoci, ke které přispívá duševní a fyzická zátěž dítěte a stres. Určitou roli sehrává genetika. Častěji těmito bolestmi břicha, u kterých není jasná příčina, trpí děti s nízkým sebevědomím a s úzkostlivou a neprůbojnou povahou. Někdy k nim přispějí potíže v rodině nebo ve škole.

Funkční bolest břicha je velmi častá po celém světě. Někdy je jen občasná, ale často ovlivňuje kvalitu života. Tyto děti uvádějí více úzkostí, depresí a nižší kvalitu života,“ říká k nemoci profesor Marc A. Benninga, dětský gastroenterolog a odborník ESPGHAN.

Nenávistné projevy ohrožují hlavně děti, ochrání je i rodiče

Funkční bolest břicha lékaři diagnostikují podle takzvaných Římských kritérií. To je soubor pokynů, které používají k potvrzení funkčních gastrointestinálních poruch. Podle Římských kritérií IV jde o funkční bolest břicha v následujících případech:

  • Epizodické nebo kontinuální bolesti, které trvají nejméně 4 dny v měsíci po dobu nejméně dvou měsíců.
  • Bolest, která je pociťována nejen pouze při jídle či menstruaci.
  • Nesplňuje kritéria pro jiné funkční gastrointestinální poruchy a bolest nevysvětluje jiný zdravotní stav.

Děti si k bolesti břicha mohou stěžovat i na bolesti hlavy, závratě, únavu, bolesti končetin a nevolnost. Což významně ovlivňuje jejich životy, a jak již bylo zmíněno, vede k rozvoji dalších nemocí. Proto specialisté upozorňují, že rodiče dětí s podezřením na funkční bolesti břicha by s dětmi měli kvůli stanovení diagnózy a vyvrácení akutního onemocnění navštívit jejich lékaře.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here