Sociální pracovnicí roku 2023 je Božena Kasíková

0
1151
socialní
Sociální pracovnice roku 2023 Božena Kasíková s manželkou prezidenta ČR Evou Pavlovou. / Foto: Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR

Pět žen včera [30.1.] převzalo Národní cenu za práci v sociálních službách za loňský rok. Sociální pracovnicí roku je Božena Kasíková. Cenu udělují Diakonie Českobratrské církve evangelické s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Sociální pracovnicí roku je Božena Kasíková z pražské židovské obce. Cenu za poskytování terénní péče dostala Drahuše Řezníčková z Oblastní charity Červený Kostelec. Za práci v pobytovém zařízení porotci ohodnotili Petru Baier z Domova pro seniory Chodov. Ocenění Manažer roku připadlo ředitelce litoměřického střediska Diakonie Českobratrské církve evangelické [ČCE] Ireně Opočenské. O ceně veřejnosti rozhodlo týdenní on-line hlasování loni v prosinci. Získala ji Jana Kurková, která patří k zakládajícím členům Domácího hospice sv. Markéty ve Strakonicích. Lidé ji zaslali více než pět tisíc hlasů.

„Pomáhající profese jsou mimořádně náročným zaměstnáním, které vyžadují nejen vysoký stupeň odbornosti, ale i velkou dávku citu a empatie. Lidé v nich pracující jsou opravdovými hrdiny našeho času, věnují totiž svá srdce a energii druhým,“ řekla ředitelka Diakonie ČCE Hana Sklenářová.

Národní cena za práci v sociálních službách je profesní soutěž, která vznikla spojením dvou původních cen s vlastní tradicí – Pečovatelka roku a Národní cena Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR]. Zahrnuje sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách, kteří působí ve všech druzích sociálních služeb. Ocenění se udělují ve čtyřech kategoriích:

  • Pracovník/ce v sociálních službách v pobytových službách
  • Pracovník/ce v sociálních službách v terénních a ambulantních službách
  • Sociální/ce pracovník
  • Manažer/ka sociálních služeb

Návrh kandidátů na jednotlivá ocenění zasílají uživatelé služeb a jejich rodiny a přátelé, spolupracovníci a vedoucí sociálních zařízení. Hodnotící komise se skládá z odborníků v oblasti sociálních služeb. Podrobná pravidla pro ocenění Národní cena – Pečovatelka roku 2023 jsou zde.  O ceně veřejnosti pak rozhoduje hlasování na internetu.

Pavlová a Pekarová držely záštitu nad letošním ročníkem

Nyní již 11. ročník Národní ceny za práci v sociálních službách se konal pod záštitou
Evy Pavlové, manželky prezidenta ČR, a Markéty Pekarové Adamové, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR.

„Vaše práce a oddanost ve službě druhým jsou velmi náročné, jsou neocenitelné a jsou velmi inspirativní. Děkuji vám všem za neúnavné úsilí a péči o ty, kteří se bez vaší upřímné pomoci a plného nasazení neobejdou,” uvedla Pavlová.

Patronkou ocenění je herečka Ilona Svobodová, slavnostním programem letos prováděl moderátor Aleš Cibulka. Zatímco účast Evy Pavlové v soutěži je novinka, Markéta Pekarová Adamová záštitu u soutěže držela i předloni.

„Pečovatelky a pečovatelé jsou naši nenápadní hrdinové. Žijí mezi námi, aniž bychom většinou o jejich každodenním nasazení věděli a znali blíže jejich osudy. A právě to se snaží změnit anketa Pečovatel/ka roku. Ta nelehkou a současně potřebnou práci profesionálů v sociálních službách i jejich životní příběhy již deset let vyzdvihuje, oceňuje a všem tím dává najevo náš vděk za jejich obětavou práci,” řekla Pekarová Adamová.

Pro sociální služby žádají odbory navýšení platů o 15 procent

„Jsem velmi rád, že záštitu nad oceněním převzaly Eva Pavlová, manželka prezidenta ČR, a Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR,“ dodal prezident APSS ČR Jiří Horecký.

I on zdůraznil, že nasazení pracovníků v sociálních službách si musíme vážit a šířit povědomí o jejich nelehké práci.

„Jsou zde pro ty, kteří potřebují pomoc a péči, pro ty, kteří s jejich podporou mohou žít kvalitní a důstojný život,” uvedl.

Situace v sociálních službách je neutěšená

V sociálních službách podle aktuálních dat chybí deset tisíc pobytových lůžek, nejčastěji pro pacienty s demencemi. Takových pacientů v Česku každoročně přibývá zhruba o pět procent. S demencí se v ČR léčí 180 tisíc pacientů. Reálně nemocí ale trpí vyšší počty lidí, jak vyplynulo z loňského kongresu poskytovatelů sociálních služeb v Táboře.

Sociální služby postrádají až 10 tisíc lůžek, potřeba roste

V sociálních službách dále podle APSS ČR chybí až tři tisíce zaměstnanců. Velký prostor pro zlepšení situace vidí zástupci asociace v zapojení uprchlíků z Ukrajiny s vízem dočasné ochrany. Těch podle aktuálního šetření mezi 677 sociálními zařízeními v Česku v sociálních službách pracuje asi 321. Tvoří tak 44 procent všech občanů Ukrajiny, kteří u nás v sociálních službách pracují. Těch je podle výsledků šetření asociace celkem 731 a tvoří jedno procento všech pracovníků sociálních služeb.

V sociálních službách v Česku pracuje 321 uprchlíků z Ukrajiny

Sněmovnou letos prošla novela o sociálních službách. Tu připravila skupina koaličních poslanců v čele s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou [KDU-ČSL]. Proti novele se v připomínkovém řízení vyslovilo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] resortu práce mimo jiné vytkl, že dosud nepřipravil celkovou změnu zákona o sociálních službách, která by řešila především změnu stávajícího způsobu financování sociálních služeb. Novela podle Stanjury povede jen ke zvyšování výdajů ze státního rozpočtu do oblasti sociálních služeb. Pro letošní rok zůstává rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí určený pro poskytovatele sociálních služeb stejný jako loni, to je v objemu 26,5 miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here