Náročné profese se dotknou desítek tisíc lidí, jasno o nich ale není

0
1445
desitek_tisic
Foto: Freepik.com

Seznam náročných profesí s nárokem na dřívější důchod bez jeho krácení se podle předsedy OS Kovo Romana Ďurča rozšíří o některá povolání z třetí kategorie profesí. Úprava se dle jeho odhadu dotkne desítek tisíc pracovníků v této skupině.

Rozšířený seznam náročných profesí by měla vláda projednat letos v prvním čtvrtletí, uvedlo již dříve v podkladech pro tripartitu Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Po včerejším jednání zástupců Průmyslové aliance odborových svazů s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou [KDU-ČSL] Roman Ďurča řekl, že první návrh seznamu by měl být hotový na přelomu února a března.

„Pevně věřím, že na přelomu února a března to bude konečně na světě,” řekl.

Na úterním jednání [30.1.] se dnes podle něj nemluvilo o tom, kterých konkrétních povolání by se měla změna týkat. Podle Ďurča by mělo jít o několik desítek tisíc lidí z třetí kategorie profesí, kteří by mohli využít odchod do předčasného důchodu.

Náročné profese posuzuje zdravotně sociální komise

Chystaný seznam náročných profesí vychází z výsledků analýzy ministerstva zdravotnictví o invaliditě a pracovní neschopnosti za posledních deset let. Zákonná pravidla pro dřívější odchod do důchodu až o pět let bez krácení by pak měla být stejná, jako již nyní využívají zdravotničtí záchranáři a hasiči z povolání. Opatření cílí na profese, u kterých se rizika nedají snížit ochrannými pomůckami.

Ministerstvo už dřív uvedlo, že vychází z nynějších čtyř kategorií prací a rizikových faktorů. Mezi ty patří hluk, prach, chlad, teplo, chemikálie a biologické látky, tlak vzduchu, záření, fyzická, psychická či zraková zátěž, vibrace a pracovní poloha. Kvůli překračování limitů jsou ve třetí a čtvrté kategorii potřeba ochranné pomůcky, ve čtvrté kategorii je i při jejich používání vysoké riziko ohrožení zdraví. Do čtvrté kategorie spadá asi 18 000 lidí, ve třetí kategorii je přibližně 450 000 pracovníků.

Náročné profese s nárokem na plný předčasný důchod vymezí odborná zdravotně-sociální komise podle zdravotní zátěže profesí ve třetí a čtvrté kategorii profesí podle zákona o ochraně veřejného zdraví včetně vyhlášky.

„Odborná komise bude vyhodnocovat třináct rizik s dopadem na lidské zdraví tak, abychom z té kategorie čtyři a tři byli schopni jasně vydefinovat ty profese, kde není o čem diskutovat a je jednoznačně jasné, že do tohoto výčtu budou patřit,“ přiblížil již dříve, jak bude komise postupovat při výběru náročných profesí, ministr Jurečka.

Náročné profese s nárokem na dřívější důchod ukáže analýza

Následně se podle něj komise zaměří na ty skupiny profesí, které z hlediska zdravotních rizik náročné nejsou. Ty obratem vyloučí. O těch zbývajících se pak mezi odborníky povedou diskuze, jestli mezi náročná povolání patří, či nikoli.

Členy komise jsou zástupci ministerstva zdravotnictví, včetně hlavní hygieničky. Dále odborníci z resortu práce a sociálních věcí a odbory. Své zastoupení v komisi mají i zaměstnavatelé.

Úprava se dotkne desítek tisíc pracovníků z 3. kategorie

O nároku na dřívější penzi pro pracovníky ve čtvrté kategorie není podle Ďurča třeba vést debatu, jelikož tam je rizikovost profese a tedy i nárok na dřívější plný důchod zřejmá. Lidé ve čtvrté skupině pracovali jako obsluha důlních zařízení, řezači plamenem, svářeči, slévači, brusiči, kamnáři či zedníci.

„Jednání se vedou o povoláních ve třetí kategorii,” potvrdil odborář.

Do ní patří třeba obsluha zařízení na zpracování kovů, specializované zdravotní sestry či montážní dělníci. Odboráři prosazují, aby se možnost dřívější penze týkala i všech profesí ze třetí kategorie. Zaměstnavatelé ale usilují o užší vymezení. Argumentují mimo jiné velkým výpadkem pracovních sil, které už teď na pracovním trhu chybí.

Zrušené pracovnělékařské prohlídky ušetří miliardu ročně

Náročné profese by do důchodu odcházely až o pět let dříve než jim ukládá obecná úprava odchodu do důchodu. To však za podmínky, že odpracovali určitý počet směn v rizikových a náročných podmínkách. Výdaje na dřívější důchody by vyrovnávali zaměstnavatelé vyššími odvody na sociální pojištění za tuto skupinu pracovníků. Sazba pojistného by se u nich zvýšila o pět procent. Tato pravidla platí už nyní pro záchranáře a podnikové hasiče. Až o sedm let dříve do penze chodí za stávající situace horníci.

Důchodový věk se v Česku postupně zvedá. U mužů se odsouvá každý rok o dva měsíce, u žen obvykle o víc měsíců. Na 65 let se dostane v roce 2030 nejdřív u mužů, bezdětných žen a matek s jedním dítětem, u matek s více dětmi později. Každý rok by se měla věková hranice přehodnocovat podle doby dožití lidem, jimž bude zrovna 50 let. Odsouvat se má nejvýš o dva měsíce ročně.

ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here