Slováci si jezdí spravit zuby do Srbska. Vyjde je to tam levněji  

0
1366
srbska
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů. Za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský list Pravda v reportáži ze srbské Vojvodiny, kde navíc ordinují i zubařky pocházející z řad slovenské menšiny.

Loni ceny stomatologických zákroků na Slovensku vzrostly skoro o pětinu. Kvůli jednomu kazu by se cesta do Srbska lidem nevyplatila, hitem jsou ale korunky a zubní implantáty, píše slovenský deník Pravda.

Podle něj si na Slovensku mnozí opravu zubů nemohou dovolit, anebo by za ni zaplatili dvakrát až třikrát víc. Řeč je o Slovácích, kteří si vyrážejí nechat spravit zuby za hranice.

„Doktorka Ana mi vždy řekne, jak moc to může bolet, co se chystá udělat a jaká bude přibližně cena,” vypráví Jana z Nového Mesta nad Váhom, která si do srbské obce Kisač jezdí spravovat zuby už rok a půl a tentokrát s sebou vzala i dceru Leu.

Doma by matka-samoživitelka musela zaplatit za opravu svého chrupu a za rovnátka dcery tisíce eur. Slovenské zubařky u Nového Sadu jí doporučil její otec, který do Srbska jezdil každé čtyři měsíce více než dva roky, ale nyní už je majitelem vylepšeného chrupu a chválu na stomatologické služby v Srbsku šíří dál.

Kisač a města Novi Sad a Bački Petrovac

Zatímco dříve to byly obce nedaleko slovensko-ukrajinských hranic nebo maďarské město Mosonmagyaróvár, dnes jsou to srbská obec Kisač a města Novi Sad a Bački Petrovac. Pacienti ze Slovenska sem jezdí ke stomatologům, kteří jsou potomky před staletími přesídlených Slováků. Dodnes hovoří slovensky a zachovávají tu slovenské zvyky. Jejich ceny jsou pro našince výhodnější. Oprava chrupu mimo Slovensko se jim stále vyplatí, i když mají zaplatit za ubytování a pohonné hmoty.

„Na Slovensku jsem v roce 2021 zaplatila za opravu zubního kazu a bílou plombu 90 eur. Po dvou týdnech se mi zlomila,” popisuje zkušenosti další pacientka Marína.

To, co se stalo ve stomatologii, je šílená ostuda, říká Milan Kubek

90 eur je zhruba 2 300 korun. Když Maríně v srpnu téhož roku zubařka zjistila 15 kazů a volné termíny měla až v březnu, vyrazila pacientka do Srbska. Sedm kazů jí spravili během tří dnů a naposledy za maličký kaz ani neplatila. A mezi návštěvami v ordinaci se stačila podívat do Bělehradu a Nového Sadu. Za rovnátka u Any zaplatila 1 400 eur [cca 35 400 Kč], stejně jako Lea.

A přidává praktickou informaci. A sice, že před vjezdem do Srbska je záhodno vypnout si v mobilním telefonu data, protože jejich ceny jsou mimo Evropskou unii vysoké. Na druhé straně si to může člověk vynahradit v levnějších srbských restauracích. A i v čekárnách zubařů jsou letáky zvoucí k “zubní turistice” do Srbska. Tamní ordinace lákající zahraniční pacienty na opravy zubů i na atrakce v okolí a na výhodné ubytování.

Co říkají zubaři v Srbsku

Zubařka v srbské obci přiznává, že od pandemie covidu musela ceny mírně zvýšit. Také ale dodává, že jen natolik, aby zákrok zůstal dostupný pro většinu populace včetně penzistů.  Pacientů ze Slovenska má asi dvě až tři desítky, ale v obci jsou ordinace, kde jich je i víc. Návštěvy se však opakují, říká. Jen málokdy někdo přijde jednou.

Roman Šmucler: My jako zubaři jsme si to nevymysleli

Kromě ceny Slováky – a také mladé Srby studující na Slovensku – láká i skutečnost, že si mohou domluvit termín, který jim vyhovuje.

Jedním z důvodů nízkých cen za zubní péči v Srbsku je podle slovenského listu množství absolventů, kteří každý rok v Srbsku dokončují studium stomatologie. V pětitisícové obci Kisač jsou čtyři zubní ordinace. A když nový zubař sníží ceny, musí se jeho cenám brzy přizpůsobit i ostatní poskytovatelé. Tedy pokud nechtějí přijít o pacienty.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here