Čeští vědci hledají dobrovolníky s prodělaným černým kašlem

0
152
dobrovolniky
Ústav molekulární genetiky AV ČR / Archiv Zdravé Zprávy

Lidé s nedávno prodělaným černým kašlem mohou přispět k vývoji účinnějších vakcín a k lepšímu pochopení infekce. Vědci několika výzkumných ústavů hledají dobrovolníky, od kterých si krátkým stěrem z nosu odeberou studijní materiály.

Od výzkumu si tuzemští vědci slibují lepší porozumění nemoci. A výsledky studie mohou podle nich nakonec přispět i k vývoji účinnějších vakcín. Bez dobrovolníků, kteří onemocnění v nedávné době prodělali nebo se z něj ještě léčí, se při sledování reakce imunitního systému na nákazu ale neobejdou.

„O imunitní odpovědi na bakterii způsobující černý kašel v nosní sliznici je toho zatím známo jen velmi málo. Proto potřebujeme získat od dárců s nedávno diagnostikovaným onemocněním černým kašlem a z nenakažených kontrolních dárců imunitní buňky stěrem ze sliznice nosní dutiny,“ vysvětluje důvody chystané studie Ondřej Štěpánek, vedoucí Laboratoře adaptivní imunity Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Identitu každé buňky získané od dárce vědci následně zanalyzují a zaevidují pomocí moderních přístrojů. Při tomto sledování chtějí výzkumníci popsat různorodost imunitních buněk zapojených do odpovědi na infekci, kterou vyvolal černý kašel.

„Budeme zjišťovat, jak se liší jejich zastoupení mezi nedávno infikovanými pacienty a zdravými dobrovolníky. Výsledky z této studie přispějí k lepšímu pochopení úlohy jednotlivých typů imunitních buněk během infekce,“ vysvětluje vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu AV ČR Peter Šebo.

Což i podle něj může významně přispět k vývoji nové generace účinnějších vakcín proti černému kašli. Ty nejenže zachraňují životy kojenců, ale účinně i zabraňují dalšímu šíření černého kašle v populaci, dodává.

Vědci hledají dobrovolníky po prodělaném černém kašli

Vědci proto nyní hledají dobrovolníky, kteří prodělali onemocnění černým kašlem v nedávné době. Zájemci o zapojení do tuzemské studie se mohou hlásit na webové stránce zde.

Přihlašovat se podle autorů studie mají lidé ve věku 15 a více let, kteří nedávno prodělali černý kašel. Anebo se z něj stále ještě léčí. Biologický materiál nutný k výzkumu od dobrovolníků získají jednoduchým stěrem z nosu, který všichni znají z doby pandemie covidu-19. Tedy jde o několikavteřinový výkon pomocí špejle, na jejímž konci je štětička pro záchyt vzorku. Odměnu za zapojení se do studie dobrovolníci čekat nemají. Určité protiplnění se jim ale přesto dostane.

„Z etických důvodů nenabízíme žádnou finanční odměnu, ale po zpracování pošleme každému účastníkovi jeho výsledky s komentářem a poděkováním za pomoc vědeckému zkoumání,“ vysvětluje důvody Ondřej Štěpánek.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

A školou povinní žáci nebo studenti pak dostanou potvrzení o zapojení se do studie, která poslouží i jako omluvenka pro pedagoga.

„Protože nejvíce postiženou skupinou v současné epidemii jsou adolescenti ve věku 15–19 let, středoškolákům potvrdíme omluvenku. Budeme vám velmi vděční za účast ve studii,“ dodává Štěpánek.

Černým kašlem se letos nakazilo bezmála 15 tisíc lidí

Důvody k zahájení takové studie jsou nasnadě. Podle dat Státního zdravotního ústavu [SZÚ] se letos nákaza černým kašlem prokázala u bezmála 15 tisíc osob. V posledních týdnech přesahují týdenní nárůsty nových infekcí tisícovku pacientů. I když nemoc dominuje mezi mládeží ve věku 15-19 let, výjimkou mezi pacienty nejsou infekcí nejohroženější děti do jednoho roku věku. Těch se dosud podle dat SZÚ černým kašlem nakazilo 210.

Ženám v těhotenství očkování proti černému kašli často rozmluví lékaři

Původcem vysoce nakažlivého onemocnění dýchacích cest zvaného černý kašel nebo pertuse je bakterie Bordetella pertussis, která infikuje horní cesty dýchací. Množení bakterií v nosohltanu pak vede k rozvoji onemocnění a k sestupu infekce do dolních cest dýchacích.

Přestože se podobné studie celosvětově prováděly během nedávné pandemie viru SARS-CoV-2, imunitní odpověď sliznice dýchacích cest na jiné patogeny zůstává neprozkoumaná. Společný výzkum týmů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR v projektu Národního institutu virologie a bakteriologie ukazuje, že imunitní odpověď myší na infekci původcem černého kašle se odlišují od odpovědí na infekci virem chřipky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here