Uprchlíky Pražané ani nezaregistrovali, tvrdí náměstek Pospíšil

1
1911
uprchliky
Náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch, národnostní menšiny, ochranu památek, výstavnictví a animal welfare Jiří Pospíšil / Foto: TOP 09

Od ruské invaze na Ukrajinu podpořila Praha 50 tisíc ukrajinských běženců. Registrovaných jich je v Praze asi 90 tisíc. Podle krajské koordinátorky Geti Mubeenové se v metropoli potýkají převážně s problémy s bydlením a školstvím.

Podle koordinátorky pro ukrajinské běžence Praha za dva roky konfliktu podpořila kolem 50 tisíc ukrajinských uprchlíků. Registrovaných jich je ve městě ale více než 90 tisíc. Nicméně jsou oblasti, se kterými se ukrajinští uprchlíci v hlavním městě podle ní stále potýkají.

„Nejproblematičtější je oblast bydlení. Myslím, že bytová krize je velmi problematická. Často ti lidé nemají dostatek peněz na kauce a podobně. Potom oblast školství, protože nejsou dostatečné kapacity,” uvedla na tiskové konferenci [5.6.] společného projektu Prahy a Dětského fondu OSN [UNICEF] k pomoci uprchlíkům z Ukrajiny Mubeenová.

Za důležitou v pomoci ukrajinským běžencům považuje i služby center následné podpory a vzdělávání. V nich dostanou informace o tom, jak funguje české zdravotnictví, školství a jaké sociální podpory se jim nabízejí.

„Jako ponaučení, co je zdravotní pojištění, jak hledat lékaře nebo jakým způsobem hledat školy. Protože to je agenda, která je pro nově příchozí neznámá,” uvedla koordinátorka.

Na Ukrajinu odveze běžence i zdravotní dopravní služba

Zásadní roli v nabídce pomoci podle ní sehrává komplexnost. Tedy to, aby pražský magistrát nabídl ukrajinským běžencům s udělenou dočasnou ochranou to, co nabízí ostatním obyvatelům Prahy.

Pospíšil: Uprchlíky Pražané pořádně ani nezaregistrovali

Do podpory Ukrajinců v Praze město investovalo podle náměstka primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch, národnostní menšiny, ochranu památek, výstavnictví a animal welfare Jiřího Pospíšila [TOP 09] stovky milionů korun. Peníze rozdělilo mezi jednotlivé městské části nebo neziskové organizace, které jim pomoc poskytují. Z rozpočtu města šlo podle něj za dva roky konfliktu na pomoc Ukrajině 627,33 milionu korun. Organizace UNICEF dala na humanitární pomoc 174,65 milionu Kč. Zhruba dalších 1,31 miliardy pak šlo ze státního rozpočtu.

A imigrantů z válečné zóny na Ukrajině podle Pospíšila již do Prahy nepřichází mnoho. Společně s tím tak ubývá i potřeba pomoci.

„Většina uprchlíků, kteří tu žijí, tu pomoc už ani nepotřebuje. A těch, kteří tu pomoc potřebují, je čím dál tím méně,” řekl.

Město podle něj nyní směřuje peníze do oblastí, které se netýkají jen primární pomoci. Podporují z nich například talentované ukrajinské studenty. Ti jsou přínosem pro českou společnost, podotkl náměstek Pospíšil.

„My musíme ale doufat, že ten válečný konflikt dopadne pro Ukrajinu dobře, protože kdyby došlo k pádu Ukrajiny, Praha musí být připravena na možnou novou vlnu uprchlíků. A Praha na to je případně připravena,” ubezpečil veřejnost.

I přes velký počet uprchlíků z Ukrajiny v metropoli podle Pospíšila nenastal žádný problém.

„Pražané to pořádně ani nezaregistrovali. Což je dobře a znamená to, že Praha tu pomoc zvládla,” uvedl.

Praha kvůli uprchlíkům nezvládá udržet sociální služby

Nejvýraznější pomocí bylo podle Pospíšila zajištění ubytování a pomoc ve školství. Zásadní roli sehrálo také zajištění informačního servisu uprchlíkům.

Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v EU žije přes 4,3 milionu válečných uprchlíků z Ukrajiny s dočasnou ochranu. Nejvíce jich připadá v přepočtu na obyvatele na Českou republiku, to zhruba 32,2 Ukrajince na tisíc obyvatel ČR. Podle Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] v Česku pobývá pod ochranou zhruba 370 tisíc ukrajinských běženců. Dalšími zeměmi s vysokými počty přijatých ukrajinských běženců jsou Polsko, Estonsko, Bulharsko.

V Praze žije přes 345 tisíc cizinců, nejvíce Ukrajinců

Obecně cizinců pobývajících v Praze rok od roku rychle přibývá. Podle aktuální analýzy Institutu plánování a rozvoje hl m. Prahy [IPR] se počet cizinců v Praze mezi lety 2001 až 2022 zvýšil z 61 tisíc na 345 tisíc. A procento cizinců v Praze výrazně převyšuje běžný republikový průměr. Zmiňovaných 345 tisíc cizinců žijících v metropoli tvoří téměř 40 % všech cizinců evidovaných v Česku.

„Praha byla díky své geografické poloze a historii vždy křižovatkou kultur a městem, ve kterém cizinci žili a pracovali. To přispívalo k přirozenému importu know-how i městskému rozvoji. Vzpomeňme na příklad Florence, kdy Karel IV. při zakládání Nového Města umožnil italským řemeslníkům z Florencie usídlit se v těchto místech. Obdobná situace je i dnes,“ uvedl k výsledkům nové analýzy náměstek pražského primátora pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

Každá čtvrtá TBC připadá na Prahu. Nositelé jsou hlavně z Ukrajiny

Praha je podle jeho slov úspěšným kosmopolitním městem. A stejně jako další úspěšná evropská města láká nové obyvatele pracovními příležitostmi a vysokou kvalitou života, dodal k vysokému počtu cizinců v Praze Hlaváček.

Největší zastoupení mezi cizinci přebývajícími v metropoli mají právě Ukrajinci. Významnou menšinu tvoří i slovenští občané, lidé z Ruska a Vietnamci. Dále podle analýzy v Praze přibývá lidí z Rumunska, Bulharska a Filipín.

–ČTK/VRN–

1 komentář

  1. Kde bydlíte pane Pospíšile? Jsem z Vršovic a většinu lidí, které potkávám jsou Ukrajinci. Přijeďte se podívat a můžeme je spolu na vzorku spočítat, než začnete znovu lhát.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here