Ministr Válek navrhne změnu studia pediatrů. Chce je dostat do ambulancí

0
257
Valek
„Ten tlak je obrovský a musí se s tím něco dělat, i když nevím už dalšího co," uvedl včera na jednání sněmovního zdravotnického výboru, kde představil svůj návrh na změnu pravidel studia pediatrů, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. / Foto: MZ ČR

Změnu studia pediatrů tak, aby dvouletou praxi vykonávali i jen v ambulancích a nemuseli na dětská lůžková oddělení, chce prosadit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Uvedl to včera [5.6.] na sněmovním Výboru pro zdravotnictví.

Změna má pomoci řešit nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost v ambulancích. Praxe totiž ukazuje, že zatímco dětští lékaři v terénu hlásí kapacitní stop stavy, obsazenost lůžek na dětských odděleních v nemocnicích se pohybuje kolem 20 procent.

„Víme, že stovky pediatrů jsou někde v nemocnicích. A hodně akutní péče už zvládáme ve svých ordinacích,“ popsala nedávno praxi předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost [SPLDD] Ilona Hülleová.

Dětské ambulance chybí. Pediatři sedí v nemocnicích

V nemocnicích se podle jejího odhadu odvede zhruba polovina práce průměrné ordinace praktického dětského lékaře. Přesto ministr zdravotnictví Válek očekává u svého návrhu kritiku odborné společnosti nemocničních dětských lékařů. Ta jím navrhovanou změnu odmítá.

„Pravděpodobně dostanete dopis od nemocničních pediatrů. Ale já už jsem se prostě rozhodl, že u toho programu udělám tu možnost…. Totiž, aby si mohl lékař vybrat, jestli bude dva roky tam, nebo tam,” vysvětli ministr Válek poslancům výboru.

Proti návrhu se podle něj staví akreditační komise, která vysokoškolské vzdělávací obory povoluje. Rozhodnutí je však pravomocí ministra. I podle něj se dětští lékaři koncentrují ve velkých nemocnicích. V ambulancích naopak chybí.

„Ten tlak je obrovský a musí se s tím něco dělat, i když nevím už dalšího co,” dodal ministr.

Pediatrů v terénu je kritický nedostatek

Zástupci České pediatrické společnosti ČLS JEP ale argumentují, že je potřeba, aby mladí lékaři poznali i provoz na dětském oddělení v nemocnici. Jen tam se podle nich setkají s jinými zdravotními potížemi dětí než v ordinaci.

Naopak SPLDD tvrdí, že mladý lékař často v nemocnici ve větším městě zůstane a do ordinace, zejména na venkově, nenastoupí. Větší potřebnost lékařů v terénu zdůvodňují i skutečností, že dětská oddělení mají obvykle malý podíl obsazených lůžek. Na problém s chybějícími pediatry v terénu upozorňuje sdružení dětských lékařů dlouhodobě.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

Za dostupnost lékaře pro svého pojištěnce je zodpovědná jeho smluvní zdravotní pojišťovna, ta by ho měla zajistit do 35 minut cesty. Podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR z loňského roku nebylo dost ordinací ve většině regionů Karlovarského kraje a ve velké části Středočeského kraje. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra loni zmiňovala Jihomoravský a Ústecký kraj.

„My jsme segment, který je opravdu velmi ohrožen a dostupnost už dnes není zajištěna pro všechny děti v republice,“ shrnula situaci předsedkyně SPLDD Ilona Hülleová.

Poslanec Jan Kuchař [STAN] včera na jednání výboru upozornil, že třeba ve třináctitisícové Aši nyní skončil ze dne na den pediatr. A tak zhruba 900 tamních dětí prostě nemá svého lékaře.

Pediatři nejsou, situace si žádá řešení, ví ministr Válek

Avšak Válkovo rozhodnutí včera na jednání výboru někteří poslanci kritizovali.

„Když do toho takhle razantně zasáhnete, tak ten systém ještě víc rozkolísáte,” řekl například poslanec ANO Jan Kasal, který vede dětské oddělení v chrudimské nemocnici.

Na druhé straně jsou tu ale fakta, která hovoří o kritickém nedostatku pediatrů v ambulancích. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS] je navíc téměř polovina dětských praktiků starší 60 let. A v následujících pěti až sedmi letech hrozí odchod do důchodu asi u 700 až 900 dalších praktických dětských lékařů. Podle ÚZIS se tak může stát, že až každé třetí dítě v České republice nebude mít praktického lékaře. Přičemž již nyní je takových dětí zhruba desetina.

Zdravotní péče o děti se v ČR rozpadá. Upozorňuje na to už i ÚZIS

Pediatrie obecně patří mezi nejoblíbenější lékařské obory. Každoročně v oboru atestuje zhruba 250 až 300 lékařů. Polovina jich jde do nemocnic a druhá polovina do ordinací, kterých je v Česku asi 2 000. Studijní obor se v posledních letech měnil. Několik let fungovala i samostatná praktická pediatrie, později se obory v roce 2017 znovu sloučily.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here