Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek [KDU-ČSL] trvá na tom, že prosincové hlasování zastupitelstva o výstavbě nové krajské nemocnice bylo v pořádku. Vyplývá to z jeho otevřeného dopisu ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi [ČSSD], který zpochybnil regulérnost hlasování.

Začátkem letošního února [3. 2.] vyzvalo Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] Zlínský kraj, aby hlasování o nové nemocnici kvůli možnému porušení zákona o krajích znovu projednalo krajské zastupitelstvo. Stavbu nové nemocnice zastupitelé na návrh hejtmana Jiřího Čunka neplánovaně schválili loni v prosinci.

Z vyjádření ministerstva vnitra Hamáčka vyplývá, že prosincové hlasování bez předchozího zveřejnění je způsobilé vést k porušení zákona o krajích. Argumentuje tím, že k návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje. A tak mohla být podle ministra Hamáčka porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně. Až po diskusi podle něj mělo zastupitelstvo o výstavbě nemocnice znovu rozhodnout. V případě, že zastupitelé výzvu MV ČR neuposlechnou, může to mít podle ministerstva za následek pozastavení výkonu přijatého usnesení. A i případné podání návrhu na jeho zrušení správním soudem.

Jak to vidí Jiří Čunek

Podle hejtmana Jiřího Čunka z výzvy ministerstva ale vyplývá, že ministr vnitra Jiří Hamáček chce pouze pomoci svým stranickým kolegům v jejich opozičním boji před krajskými volbami. Upozornil také na to, že se ministerstvo ve svém vyjádření opírá o stejný nález Ústavního soudu jako Zlínský kraj.

„Je v něm jasně vyřčeno, že dodatečné zařazování bodu na program zasedání zastupitelstva je v souladu se zákonem, že nelze rozlišovat mezi body závažnými a méně závažnými,” uvedl Jiří Čunek.

Záležitost označil za politické hry, které stojí Zlínský kraj ohromné prostředky a zdržení. Vzniklé finanční ztráty bude podle něj hejtmanství vyžadovat právě po MV ČR.

To, že Zlínský kraj tyto finanční ztráty bude po Vašem ministerstvu vyžadovat, je samozřejmé, ale chci Vás upozornit, že se kvůli Vašemu jednání, pane ministře, stanete v očích svých úředníků nevěrohodným, a ve veřejnosti utvrzujete názor, že nezávislá státní správa neexistuje a vše je řízeno politickými zájmy,“ píše v otevřeném dopise.

Dále uvedl, že v minulém volebním období mezi lety 2012 až 2016, kdy byl zlínským hejtmanem Stanislav Mišák [ČSSD], bylo 213 z 825 projednávaných bodů na krajském zastupitelstvu zařazeno do programu jednání dodatečně. Za zhruba tříletého působení Jiřího Čunka ve funkci to podle něj bylo 26 ze 787 projednávaných bodů.

„Pevně věřím, že po prozkoumání všech uvedených souvislostí přijme ministerstvo vnitra jednoznačný závěr, že usnesení o výstavbě nové nemocnice ze strany Zlínského kraje bylo v souladu se zákony,” uvádí.

Ani koalice Zlínského kraje není za jedno

Nová krajská nemocnice Zlín budí vášně dlouhodobě. Náklady na ní se odhadují na necelých osm miliard korun. Náklady na stavbu kraj plánuje: 2 300 000 000 Kč z vlastních rezerv, 20letý úvěr ideálně od EIB, který se bude splácet z nájmu nemocnice.

„Když jsem nastoupil do funkce hejtmana, tak jsem měl připravené stavební povolení na rekonstrukci staré nemocnice. To povolení bylo staré pět nebo šest let. Dále jsem měl vypracovaný projekt na rekonstrukci nemocnice, za který už bylo zaplaceno 26 milionů korun starou reprezentací. A pak tu byla nemocnice, která se propadala v majetku, ale především v tom, jak ten majetek vypadal,“ uvedl v minulosti pro Zdravezpravy.cz Jiří Čunek.

Dle jeho slov si tedy nechal spočítat náklady na již vypracovaný projekt, který byl v tomto ohledu neúplný, a došel k celkové sumě kolem deseti miliard korun. Když pak porovnal náklady na vybudování nové nemocnice, došel k rozdílu minimálně dvou miliard ve prospěch nové nemocnice.

Plán na novou nemocnici ale dlouhodobě rozděluje krajskou koalici lidovců, ANO, STAN a ODS. Zastupitelstvo kraje výstavbu nemocnice v minulosti již neodsouhlasilo, ale situaci vyostřilo hlasování o výstavbě nemocnice právě loni v prosinci, kdy ho Jiří Čunek neplánovaně zařadil do programu zastupitelstva krátce před jeho skončením. Návrh tehdy i díky některým opozičním zastupitelům získal dostatek hlasů, 23 z 38 přítomných.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here