Kdo chce zdravým býti, měl by kimči jísti

0
694
kimci

Posílit imunitní systém v tuto nelehkou dobu pomůže kimči. Původně korejský kvašený pokrm, který pro své blahodárné ozdravné účinky zná dnes už celý svět. A kdo kimči konzumuje pravidelně, těší se pevnému zdraví. Navíc jde o levný pokrm, jehož domácí přípravu zvládne i začátečník.  

Základem korejského pokrmu zvaného kimči, který je dnes běžně dostupný v obchodech po celém světě, je čínské zelí, bílá ředkev, mrkev a jarní cibulka. Zálivka se připravuje z vývaru zahuštěného rýžovou moukou a lžící cukru. K dochucení pokrmu pak poslouží sůl, česnek, zázvor, cibule, rybí pasta a chilli papričky. Ze jmenovaných ingrediencí je jasné, že nejde o kalorickou bombu, ba naopak. Kimči je našemu zdraví velmi prospěšný pokrm, který se dá jíst samostatně jako salát, nebo může být přílohou jiných pokrmů. V Jižní Koreji je každodenní součástí jídelníčku.

Proč je kimči zdravé

Základem každého kimči je čínské zelí. To se společně s dalšími druhy zeleniny, nejčastěji ředkví, mrkví a jarní cibulkou, potře připravenou omáčkou a smíchá se zálivkou z rýžové mouky. Poté se uloží do sklenice či kamenné nádoby na teplé místo [teplota kolem 20 stupňů]. V naložené zelenině se rozběhne proces kvašení neboli fermentace a tím se stává pokrm pro lidský organismus ještě zdravější. Nejenže je po procesu kvašení lépe stravitelným, ale stává se i výživově bohatším. Pokrm obsahuje vitaminy, přírodní antioxidanty a živé kultury. Ty jsou prospěšné především pro naši přirozenou střevní mikroflóru, podporují trávení a posilují celý imunitní systém v těle.

Zdravý střevní mikrobiom je základ zdraví

Jenom zdravé suroviny

Pokrm kimči je velmi žádaný i kvůli vysokému obsahu vlákniny, což pomáhá lidem trpících poruchami peristaltiky [zácpou, plynatostí]. Pravidelná konzumace kimči prokazatelně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění [infarkt myokardu, mozková příhoda]. Snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Kimči je také výborným pomocníkem při snižování hmotnosti. Vysoký podíl vlákniny v kimči prodlužuje dobu bez pocitu hladu.

Díky dochucovadlům v pokrmu, kterými jsou již zmiňovaný zázvor, česnek, chilli paprička, dokáže častý příjem kimči významně posílit i imunitní systém. Konzumace pokrmu snižuje riziko vzniku infekcí, zánětů a je i prevencí v období chřipek a jiných virových onemocnění.

A nejen to: Vědečtí pracovníci z kosmetického průmyslu se dokonce shodují, že především pro ženy je významným benefitem pravidelné konzumace kimči, i jeho takzvaná anti-aging vlastnost. To znamená, že zpomaluje proces stárnutí pokožky. A to se pro jeho vysoký obsah vitaminu C a antioxidantů zřejmě nikomu vyvrátit nepodaří. Dalším důkazem tohoto tvrzení jsou samotné tváře jihokorejských žen, jejichž krása, hebkost a mladistvost jsou známé po celém světě.

Kimči je tajemstvím rodinných receptur

Kimči je národní korejský pokrm, který má v jihokorejských rodinách tisíciletou tradici. A za tak dlouhou dobu si prošel i určitým vývojem. Například chilli papričky, které jsou dnes neodmyslitelnou součástí kimči, se do pokrmu začaly přidávat až v 17. století, kdy se po jejich objevení dostaly i do Koreje. Složení kimči se různí podle sezónních období, zeměpisné poloze nebo a to nejvíce podle rodinných tradičních receptur, které se v Koreji předávají z generace na generaci. Říká se, že v Koreji chutná kimči v každé rodině trochu jinak, což je zřejmě dáno množstvím a kombinací vkládaných surovin a dobou jejich fermentace.

Jak připravit kimči

Základem každého kimči je vždy čínské zelí, bílá ředkev, mrkev a jarní cibulka. Dále je třeba si připravit sůl, cukr, česnek, zázvor, rýžovou mouku [1 lžíci], rybí omáčku a samozřejmě chilli papričky. Nejlépe pak gochugaru [prášek nebo vločky z korejských chilli papriček]. Na trhu jsou dostupné různé síly ostrosti korejských chilli papriček, a tak si každý může pokrm dochutit dle svého přání.

  • Hlávky čínského zelí [3 kusy] se nejprve omyjí, rozpůlí a nasolí. Poté se nechají dvě až tři hodiny odpočívat.
  • Mezitím se připraví zálivka ze zhruba 0,5 až 1 l vody, ve které se rozmíchají zhruba dvě polévkové lžíce rýžové mouky, jedna polévková lžíce cukru a nechá se přejít varem.
  • Poté se zálivka odstaví a nechá zchladnout.
  • Pak se nakrájí očištěná ředkev a mrkev na tenké proužky cca 4 cm dlouhé a jarní cibulka na drobná kolečka.
  • Vše se vloží do mísy. Dále se utře, buď ve hmoždíři, nebo v mixéru česnek, zázvor a cibule a vloží se do mísy se zeleninou.
  • Poté se vše v míse dochutí chilli papričkami, rybí omáčkou a zalije vývarem [studeným].
  • Na závěr se vše jemně promíchá.

A pak se pokračuje…

Nasolené půlky čínského zelí se propláchnou vodou, odkrojí spodní tvrdé části a začnou promazávat jednotlivé listy připravenou směsí tak, aby se půlka zelí nerozpadla. Poté se srolují, pomaží, a to i z vnější části zelí a vloží do kamenné, skleněné nebo i plastové nádoby s víkem. Zelí promazané směsí je třeba ve sklenici pořádně smáčknout, aby v něm nezůstal žádný vzduch. Takto naplněná nádoba se nechá den až dva dny při pokojové teplotě kolem 20 stupňů fermentovat. Pak se přemístí na chladnější místo do lednice či sklepa. To proto, aby se proces kvašení zpomalil. Konzumace je sice možná od první chvíle, ale kvašení by mělo být hotové zhruba do pěti dnů od naložení. Takto naložená zelenina vydrží na chladném místě i měsíce. A jak již bylo řečeno, každodenní konzumace, byť i malé mističky, takto připraveného pokrmu je tou nejlepší cestou ke zdravému životu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here