Několik českých fakultních nemocnic si rozdělí 50 plicních ventilátorů CoroVent, které Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] darovala společnost PPF. Plicní ventilátory vyvinuli odborníci z ČVUT a získaly již certifikaci od americké FDA.

Prohlášení o převzetí daru 50 plicních ventilátorů v celkové hodnotě deseti milionů korun dnes podepsal ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] s členem vedení společnosti PPF Vladimírem Mlynářem. Přístroje jsou již na ministerstvu a nyní se distribuují do fakultních nemocnic, které si o ně požádaly.

„Vážím si toho, že tolik soukromých subjektů a firem nabídlo českému zdravotnictví podanou ruku právě nyní. V tomto ohledu bych chtěl společnosti PPF velmi poděkovat za její dar 50 ventilátorů, které najdou uplatnění v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl ministr.

„Vnímáme to nejen jako pomoc se zajištěním nouzového zařízení pro případ nárůstu covid pacientů, ale i jako ocenění týmu českých vědců, kteří za vývojem stáli a podporu českého výrobce, který měl odvahu do projektu investovat vlastní prostředky,“ uvedl za skupinu PPF Vladimír Mlynář.

Plicní ventilátory vyvinuli čeští vědci

Plicní ventilátor CoroVent vyvinuli na platformě COVID19CZ odborníci z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v čele s profesorem Karlem Roubíkem. Ten se umělou plicní ventilací ve své profesi zabývá více než 25 let. Unikátní plicní ventilátor se začal poprvé veřejně diskutovat v průběhu března letošního roku. Tehdy se na něj mezi českou veřejností vybralo v rekordním čase přes 15 milionů korun. Následně ventilátor převzala do výroby třebíčská firma MICo. Tehdy byla dokumentace uvolněna pod dočasnou licencí open hardware a otevřela možnost jeho výroby také dalším subjektům.

Zkraje října do třebíčské firmy MICo Medical vstoupila jihokorejská skupina Korean Heavy Industry & Development [KHIND]. Stala se jejím polovičním vlastníkem.

„Po získání americké certifikace jde o další rozhodnutí s cílem zajistit prodeje ventilátorů CoroVent na zahraničních trzích,“ sdělil v souvislosti se vstupem jihokorejské firmy do MICo Medical jednatel a majitel skupiny MICo Group Jiří Denner.

Spolumajiteli ventilátorů CoroVent se stali Korejci

Česká certifikace plicních ventilátorů není dokončena

50 plicních ventilátorů CoroVent se rozdělí do šesti ministerstvem přímo řízených nemocnic.

  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: 10 ks
  • Thomayerova nemocnice: 10 ks
  • Fakultní nemocnice v Motole: 10 ks
  • Fakultní Nemocnice Hradec Králové: 5 ks
  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady: 5 ks
  • Fakultní nemocnice Plzeň: 10 ks

Dodejme, že zatímco přístroj již získal certifikaci od amerických úřadů, v Česku není stále plně certifikovaný, jak potvrdil při podpisu memoranda předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

„Věřím, že v rámci nouzového stavu bude finalizována certifikace ventilátoru CoroVent i u nás. Přístroj tak bude připraven, pokud by došlo ke kritické situaci a ve zdravotním systému by nebyl dostatek klasických ventilátorů,“ řekl.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here