Během jediného týdne od nástupu ministra zdravotnictví Romana Prymuly do funkce, vyšlo pět tisíc článků, které ho zmiňují. To je více, než kolik jich ve stejném týdnu zmiňovalo premiéra Andreje Babiše. 

A je to i dvakrát tolik, než kolik jich vyšlo o odcházejícím ministrovi Vojtěchovi. Vyplývá to z analýzy společnosti Newton Media. Roman Prymula se postavil do čela Ministerstva zdravotnictví ČR v úterý 22. září. Od této chvíle až do neděle 27. září vyšlo v českých médiích o novém ministrovi na 4 921 článků.

Přestože by takovému přehledu obvykle kraloval premiér Andrej Babiš [ANO], o němž vyšlo ve stejný čas jen 4 469 článků. O americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi to pak bylo 1 109 článků a o Alexandru Lukašenkovi pouhých 446 článků. Analýza také ukazuje, v jakém kontextu o této události média informují.

„Ve významném počtu článků komentujících nástup Romana Prymuly do funkce ministra zdravotnictví se psalo o tom, že z vedení Fakultní nemocnice Hradec Králové musel v roce 2016 odejít kvůli střetu zájmů,“ říká mediální analytik Newton Media Daniel Weidenhoffer.

Dodává, že po nástupu byl ministr často zmiňován v souvislosti s kritikou ze strany Hospodářské komory ČR [HK ČR] a Asociace malých a středních podniků. To, když zavedl povinné uzavření restaurací ve 22 hodin.

„Mnoho článků také potvrzuje, že si popudil pedagogy výzvou, ať ředitelé vyplýtvají jeden z pěti ředitelských dnů na 25. září, dodává analytik.

Počty článků s ministrem Adamem Vojtěchem

Analýza byla provedena pomocí takzvané technologie entit. Ty mapují, o čem a o kom se mluví, nebo dokážou srovnat, zda dostávají častěji prostor vládní či opoziční politické strany. Ve sledovaném období týden před a týden po nástupu nového ministra Newton Media zanalyzovala celkem 1 715 807 příspěvků v debatách na českých sociálních sítích. Jako je Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, diskuzní webová fóra, ale také debaty u redakčních článků nebo blogy.

Vybrány byly příspěvky týkající se dění kolem covidu-19, zmiňující ministra Prymulu i ex-ministra Vojtěcha. Zatímco ještě v týdnu před jeho jmenováním se o Prymulovi zmiňovalo v souvislosti s covidem 24 515 příspěvků, po jeho nástupu do funkce to bylo 174 509 příspěvků. Co se týče Adama Vojtěcha, před rezignací o něm psalo 26 396 uživatelů. Po ní se počet téměř zdvojnásobil na 51 211 příspěvků. V týdnu po jeho odchodu z ministerstva už byl zmíněn jen ve 2 489 článcích.

„Píše se o něm nejčastěji ve spojení se spekulacemi, že dostane místo generálního ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR],“ uvádí analýza.

Ministr Roman Prymula a jeho popularita

Podle analytika sociálních médií z Newton Media Tomáše Kůsty se na sociálních sítích Adam Vojtěch stal „rozporuplnou osobou„.

„Před svou rezignací čelil silnému tlaku ze strany veřejnosti, médií. A nakonec i premiéra Babiše. Byl velmi často kritizovaný a zesměšňovaný, upřesňuje.

Dodává, že ministr Roman Prymula pravděpodobně nebude na sociálních sítích oblíbený: „Má nejspíše své zastánce mezi voliči hnutí ANO, ale většina příspěvků je negativní. Od Prymuly se evidentně čekalo, že bude vystupovat jasněji a omezí se chaos, který panuje.“

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here