Lékaře na hygieny má přivést zrušení zvláštních tarifů

0
622
tarifu
Foto: HS hl. m. Prahy

Nedostatek lékařů na hygienických stanicích chce Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vyřešit zrušením zvláštních platových tarifů. K vyššímu finančnímu ohodnocení má přispět i zavedení služebního místa jako klíčové profese.

Zrušení zvláštních platových tarifů u lékařů v oboru ochrany veřejného zdraví má přinést novela o platových poměrech státních zaměstnanců. Upravené nařízení je v připomínkovém řízení, poté ho dostane ke schválení vláda.

Podíl výdajů na hygienickou službu na celkových výdajích na zdravotnictví v roce 2006 činil 1,15 procenta, v roce 2012 pak 0,54 procenta. Ročně absolvují hygienickou specializaci na lékařských fakultách jeden či dva lékaři. Po pandemii covidu se dá očekávat vyšší zájem o nově atraktivní obor. Stejně jako se tomu stalo například u středních zdravotnických škol.

Hygienické stanice potřebují více lékařů

Důvodem novelizace nařízení o platovém ohodnocení lékařů v oboru ochrany veřejného zdraví je podle MZ ČR hlavně jejich personální posílení.

„Cílem materiálu je zejména stabilizovat personální situaci na krajských hygienických stanicích a dalších orgánech ochrany veřejného zdraví, které se během pandemie covid-19 potýkaly s velkým pracovním vytížením,“ uvádí k novele MZ ČR.

Konkrétně navrhované změny v nařízení zahrnují zrušení zvláštní stupnice platových tarifů lékařů orgánu ochrany veřejného zdraví. Mění také kvalifikace kontrolních činností hygienické služby v terénu, to kvůli navýšení zvláštního příplatku. Hygienické stanice by mohly nově také určovat platový tarif v mimořádné výši. A to tak, že by obor služby Zdravotnictví a ochrana zdraví definovaly jako místo klíčové.

Návrh vypracovala pracovní skupina hlavní hygieničky

Novelu o zrušení zvláštních platových tarifů lékařů projednala a navrhla pracovní skupina na MZ ČR v čele s hlavní hygieničkou ČR Pavlou Svrčinovou. Do diskuze se dle ministerstva zapojily i zástupci krajských hygienických stanic, Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV]. Nechyběl ani náměstek ministra vnitra pro státní službu.

Státní zaměstnanci pracující na hygienických stanicích spadají pod služební zákon. Výši finančního ohodnocení upravují platové tabulky. Konkrétně pak spadají do jedenácté až šestnácté platové třídy. Výši výdělku ovlivňuje i počet odpracovaných let v oboru, jinak řečeno počet let započitatelné praxe. Nástupní plat v nejnižší platové třídě [jedenácté] činí 36 770 korun hrubého. Při devítileté praxi pak dosahuje plat lékaře od 42 310 korun až do 60 530 korun v závislosti na dosažené platové třídě.

Hygienici si v pandemii stěžovali na práci přesčas

Loni na podzim schválila vláda celkem 59 milionů korun pro hygieniky. Dorovnat se jim z nich měla práce přesčas a držení pohotovostní služby v době druhé vlny pandemie covidu-19. Někteří si totiž stěžovali na vysoké počty pozitivně testovaných osob a nedostatek času pro trasování jejich kontaktů, celkovou přetíženost. Situace v podzimních měsících eskalovala hlavně v Praze. Právě proto šlo z částky nejvíce pro hygienickou stanici Hlavního města Prahy. Přesně 14,5 milionu korun, Středočeský kraj dostal devět milionů. Většina ostatních stanic dostala dva až čtyři miliony korun. O nejnižší podporu tehdy žádala hygiena na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Šlo o částku méně než jeden milion korun.

Vláda uvolnila peníze na přesčasy pro hygieniky

Už tehdy se mluvilo o vyřazení hygieny z působnosti zákona o státní službě a srovnání platů tamních lékařů s těmi nemocničními. Hygienici opakovaně kritizují také povinnost složit úřednickou zkoušku kvůli zákonu o státní službě.

Na krajských hygienických stanicích pracuje zhruba 2 200 lidí, lékařů jsou necelé dvě stovky. Asi před deseti lety byla jejich personální kapacita snížena na polovinu, pracovníci jim dnes proto chybějí. Hygienické stanice tak v pandemii nabíraly stovky vyškolených laiků. Například z armády, studentů zdravotnických škol, celníků, kteří pomáhali s obtelefonováním kontaktů nakažených.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here