Dana Jurásková končí po devíti letech ve VFN kvůli ztrátě důvěry

0
985

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odvolal ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze [VFN] Danu Juráskovou. Do výběru nového ředitele VFN povede statutární zástupce dosavadní ředitelky a náměstek pro vědu, výzkum a vzdělávání Jan Bříza.

Ministerstvo zdravotnictví v nejbližší době vypíše na pozici ředitele VFN otevřené výběrové řízení.

„Okolnosti kolem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se velice podobají okolnostem kolem Nemocnice Na Bulovce. Ty jsou stále postupně rozkrývány orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

Dodal, že zároveň disponuji dalšími závažnými informacemi, ke kterým se bohužel nemůže blíže vyjádřit, ale které celkově vedly ke ztrátě [jeho] důvěry v paní ředitelku Danu Juráskovou.

„Za těchto okolností si neumím představit naši další spolupráci,“ upřesnil.

První chráněná dílna

Důvodem je, že významným dodavatelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je [stejně jako v případě Bulovky] První chráněná dílna. Aktuálně se přitom ukazují závažná pochybení státních nemocnic spojená se zakázkami realizovanými První chráněná dílna. Ta se dle svého vyjádření specializuje na „strategické dodávky do zdravotnictví“. Informace o pochybení státních nemocnic ve vztahu k ní komentuje tak, že se stala cílem štvavé mediální kampaně, do které byla zcela neoprávněně zatažena.

„Co se týče soustavných mediálních útoků na 1CHD, které uvádějí, že 1CHD musí vrátit 14 milionů korun za porušení rozpočtové kázně v projektu podpořeném EU, jedná se o pouhé spekulace, neboť o žádném odvodu v tomto režimu, natož pravomocně, nebylo rozhodnuto,“ například se uvádí ve stanovisku firmy podepsané její jednatelkou Barborou Horáčkovou.

Dana Jurásková 9 let ve VFN

Dana Jurásková tak jako tak v pozici ředitelky VFN končí. A to po dlouhých devíti letech. Dana Jurásková je manažerka, politička a vysokoškolská pedagožka v oboru ošetřovatelství, profesí zdravotní sestra. V letech 2009 až 2010 byla ministryní zdravotnictví ČR ve Fischerově vládě.  V roce 2010 se stala členkou ODS. Na pozici ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice působila od roku 2009 a 2018.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here