Pro nákup léků a léčiv tu je lékárna

0
464

Léky lze dnes koupit za daných omezení i na čerpací stanici. Přesto si ale většina populace většinou kupuje léky v lékárnách. Lékárna jako taková je ostatně součástí českého zdravotního systému. A to se všemi výhodami, ale i povinnostmi, které z toho výplývají.

Průzkumy trendů zjistily, že každá domácnost dnes má doma průměrně 12 různých léků. Cca 15 balení. A průměrně 6 léků volně prodejných a 5 léků vázaných na recept. A nechybí ani jeden přípravek, který není lékem. Tedy i doplněk stravy.

Aktuálních trendů je ale mnoho. Jedním z nich je ale i například zvyšující se počet alergiků. I proto je spotřeba léků proti alergiím především na jaře vysoká [několik balení za sezónu]. Nebo lidé hledají rychlou úlevu od bolesti zad, kloubů, hlavy a dalších více než v minulosti. Spotřeba běžného balení například Ibalginu se tak dostává až na 4 krabičky za rok obyvatele ČR včetně kojenců.

Kolik vydáme za léky

České domácnosti za volně prodejné léky a ostatní léčiva ročně vydají cca 13,5 miliardy ročně (data za rok 2016). Za léky na předpis pak vydají podle ČSÚ 32 miliardy korun. Za léky hrazené ze zdravotního systému se ročně vydá 50 až 60 miliard korun. Podle Českého statistického úřadu každá česká domácnost vydala v roce 2016 za léky v přepočtu na osobu 2 250 Kč. Je-li domácnost čtyřčlenná je to 9 000 Kč v cenách z roku 2016.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv má více než polovina českých domácností ve své lékárničce přípravek s účinnou látkou paracetamol [54 % domácností]. Přípravek tlumí bolesti a vysoké teploty. Na druhém místě mají lidé doma nejčastěji léčivý přípravek s účinnou látkou ibuprofen. Ten najdeme v lékárničce u 32 % domácností.

Léky nakupujeme v lékárnách

Léky nakupujeme většinou v lékárnách a jen výjimečně na čerpacích stanicích. Lékárny jsou zdravotnické zařízení, tedy patří do systému tuzemského zdravotního systému. V lékárně se pacientům věnují lékárníci, jejichž vzdělání je srovnatelné s lékaři. I farmaceutické asistentky a asistenti musejí absolvovat VOŠ v oboru Diplomovaný farmaceutický asistent. Zdravotní péče poskytovaná v lékárnách spočívá především v obstarávání léčiv ambulantním pacientům a lůžkovým zařízením. fLékárny musí zajišťovat všechna léčiva tak, aby byla zajištěna jejich kvalita a bezpečnost léčby pacientů [tj. i informovanost].

Lékárna a její typy

Lékárny se mezi sebou mohou lišit velikostí i vybavením. Obojí závisí na tom, jaké činnosti poskytují. Vybavení a výměry ploch jednotlivých místností a prostor lékárny jsou dány vyhláškou. Základním typem ale i tak zůstává klasická lékárna. Dříve označovaná také jako lékárna základního typu či veřejná lékárna. Tedy lékárna, která zajišťuje činnosti v ambulantní sféře. Především příjem, skladování a výdej léčiv pacientům.

Její součástí může být Odloučené oddělení výdeje léčiv [OOVL]. To má nižší požadavky na prostory a vybavení pro přípravu léčiv. Nejčastěji je můžeme najít na venkově či sezónních turistických centrech.

Jsou tu ale i lékárny, jejichž prostory jsou doplněny v souladu s požadavky vyhlášky o odborná pracoviště. Například pro přípravu sterilních léčivých přípravků, radiofarmak a další. Tyto lékárny zajišťuje širší spektrum služeb, zejména pro lůžková zdravotnická zařízení.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here