Česko vydává na zdravotnictví necelých 8 % HDP

0
298

Česko vydává na zdravotní péči menší podíl hrubého domácího produktu [HDP] než vyspělé evropské země. Růst tohoto podílu je ovšem znatelný každým rokem. Aktuálně do zdravotnictví putuje asi 7,3 procenta HDP.

Z objemu finančních prostředků ve státním rozpočtu ve výši cca 1,5 bilionu korun si zdravotní systém každý rok ukrojí cca 360 miliard korun. Vyjádřeno v procentech to znamená, že podíl výdajů na zdravotní péči v ČR se vůči HDP pohybuje kolem v průměru necelých 8 %. Podle ČSÚ v roce například 2010 dosahoval 8,6 %, v roce 2015 to bylo 7,8 %. Z hlediska výše výdajů na zdravotní péči zůstává ČR pod průměrem EU. Ten je 9,9% vůči HDP dané země.

„Mírně převyšujeme sousední státy jako Slovensko, Polsko či Maďarsko. Ve vyspělých státech jako Francie, Německo či Švédsko je to asi 11 %. Na druhé straně žebříčku jsou baltské státy se 6 % a Rumunsko s 5 %,“ upřesňuje Vladimíra Kalnická z Českého statistického úřadu. [ČR se na unijním žebříčku z hlediska výdajů na zdravotní péči vůči HDP umístila na 18 místě z 28 zemí včetně Velké Británie].

Aktuálně jde do zdravotnictví v ČR 7,3 % HDP. Polovina peněz zdravotních pojišťoven směřuje do nemocnic, asi čtvrtina jde na léky, pět až šest procent získávají praktičtí lékaři, sedm ambulantní specialisté a šest procent zubaři. O zbytek se dělí lázně, doprava a laboratoře.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here