Rok 2019 přinese i novou podobu zákona o zdravotních pojišťovnách

0
354

Důležité změny v roce 2019 čekají legislativu o zdravotních pojišťovnách. V cca půlce roku vláda předloží novou koncepci o jejich fungování. Cílem je nahradit zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně [VZP] a zákon o resortních, oborových, podnikových a dalších pojišťovnách.

Změnu současného fungování má přinést připravovaný věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách. Ten chce ministerstvo předložit již v červnu 2019.  [V ČR funguje sedm zdravotních pojišťoven, největší VZP pojišťuje zhruba 60 % obyvatel. Systém veřejného zdravotního pojištění bude příští rok hospodařit se zhruba 320 miliardami korun.]

Jak jsou peníze přerozdělovány

Nyní je placeno ze státního rozpočtu 969 korun měsíčně za 5,9 milionu pojištěnců. Růst je zákonem zakotvený až do roku 2020 asi o 3,5 miliardy ročně. Z příjmů zdravotního pojištění tvoří platby za státní pojištěnce téměř čtvrtinu, nákladů ale spotřebují většinu. Dalším příjmem jsou odvody na zdravotní pojištění zaměstnanců a živnostníků. V roce 2019 půjde více peněz na platy některých zdravotníků nebo některé nově plně hrazené zdravotní pomůcky.

Pravidelná valorizace pro 2019

Novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění chce ministerstvo zavést pravidelnou valorizaci plateb za děti, seniory či nezaměstnané, za něž platí pojistné stát. Podle jeho návrhu by se mělo pojistné počítat ze čtvrtiny průměrné mzdy, která pro něj bude vyměřovacím základem. Změna by v prvním roce stála 14 miliard korun navíc, poté každý rok meziročně o 3,5 miliardy víc. Ministerstvo financí ale preferuje variantu valorizovat podle HDP.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here