Léčebné konopí není v ČR zdaleka tak rozšířené, jako je v některých západních státech. Přesto o něj zájem roste stejně rychle jako počet pacientů, kteří ho užívají. Do budoucna se dá přitom předpokládat, že jeho spotřeba bude v ČR i nadále stoupat.

Podle statistik bylo v roce 2018 léčebné konopí alespoň jedenkrát předepsané a vydané 447 pacientům v ČR. To je více než trojnásobný nárůst oproti roku 2017. A odpovídá i trojnásobnému nárůstu počtu registrovaných lékařů, kteří ho mohou předepisovat. Roste i spotřeba. V roce 2018 ho bylo vydáno 4 800 gramů. To je téměř čtyřikrát více než v roce 2017 a dvakrát více než v roce 2016.

„Průměrně léčebné konopí užívá 67 pacientů měsíčně s průměrnou spotřebou 6,3 gramů měsíčně,“ upřesňuje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová. [Ústav aktuálně eviduje 74 registrovaných lékařů a cca 50 oprávněných lékáren konopí vydávat. Pozn. red.]

Kolik stojí 1 gram

Cena za 1 gram léčebného konopí vypěstovaného v ČR je dnes pro pacienta 180 korun bez DPH. Takto vysoká cena je podle zkušeností lékařů  jedním z důležitých důvodů, proč pacienti ukončují léčbu. [Dalším důvodem jsou nežádoucí účinky nebo nespokojenost s účinkem.]

„Uvědomujeme si, že dnešní cena může být pro některé skupiny pacientů významně zatěžující, zejména pro ty, kteří jsou v invalidním důchodu a mají nízké příjmy,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví proto nově navrhlo úhradu léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění až do výše 90 %. Doplatek v lékárně u jednoho gramu tak bude činit 18 korun [bez DPH]. Sloužit má jako pojistka proti nadměrnému užívání a úniku preparátu na černý trh. Návrh přitom počítá ve výjimečných případech s limitem pro množství hrazené z veřejného zdravotního pojištění na 30 gramů měsíčně.

„Považujeme to za dostatečné, protože dnes jeden pacient spotřebuje v průměru do 10 g měsíčně. Nicméně ve výjimečných případech na základě návrhu ošetřujícího lékaře a po schválení revizním lékařem bude možná i úhrada nad tento limit,“ upřesnil ministr Adam Vojtěch.

Dodal, že cena léčebného konopí bude nově ze strany SÚKLu regulována. Maximální doplatek bude zastropován.

K čemu slouží konopná terapie

Přibližně 90 % celkového množství léčebného konopí je vydáváno na diagnózu chronické neztišitelné bolesti, následuje roztroušená skleróza [cca 4 %] z celkového množství.

„U pacientů s neztišitelnou chronickou bolestí vnímám léčebné konopí jako přínosné. Ačkoliv je nutné zdůraznit, že neexistuje klinická studie realizovaná v ČR, která by prokazovala jeho absolutní účinnost na chronickou bolest,“ říká primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů ve Fakultní nemocnici Motol Jiří Kozák.

Dodává, že se lékaři v praxi často setkávají s velkým zájmem lidí o předepsání léčebného konopí, aniž by ale měli problémy vhodné pro jeho indikaci. Podle něj často chtějí hlavně a jen léčebné konopí, ne léky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here