Česká lékárnická komora [ČLnK] v lednu zaznamenala 37 nedostupných léčivých přípravků. Z její analýzy vyplývá i to, že jde často o léky, které jsou běžně k mání v okolních státech, jako je Rakousko nebo Slovensko.

 „U nás je vakcína nedostupná i v nemocniční lékárně, v příhraniční lékárně v malé rakouské obci ji mají běžně skladem,“ uvedla svůj seznam nedostupných léků komora.

Podle jejich zástupců se i v případě lednové nedostupnosti léků zpravidla jednalo o nahlášené výpadky. Podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby by ovšem měl Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] kontrolovat, zda je zdůvodnění nahlášeného výpadku pravdivé a legitimní.

„Kdy musíme vyjádřit podiv, jsou situace, když dochází k výpadkům z důvodů marketingově-obchodních, jako tomu bylo v lednu například u léku Ferro-Folgamma,“ uvedl prezident Lubomír Chudoba.

Výrobce má přitom podle něj ze zákona o léčivech povinnost svůj léčivý přípravek zajistit pro pacienty. Pokud tuto povinnost nedodrží, může mu být udělena sankce až do výše 2 milionů korun.

Komplikace v praxi

Případy, kdy se lék ukáže jako nedostupný, komplikují pacientům i lékárníkům situaci. Když lze lék nahradit, je nutné zajistit nový recept předepsaný lékařem. Podle statistik ČLnK bylo nejméně od loňského léta 15 nedostupných přípravků v lékárně nenahraditelných.

Aktuálně podle ČLnK zejména chybí v lékárnách antibiotická mast Framykoin, kterou pacientům lékárníci nahrazují individuálně připravovaným léčivým přípravkem. Může se však stát, že nebude uhrazen ze zdravotního pojištění.

A dále:

  • Kapky Vigantol. [Ty jsou z výrobních důvodů nedostupné, ale podle ČLnK na Slovensku jsou k dostání v běžném režimu.]
  • Vakcína proti břišnímu tyfu Typhim. [Podle ČLnK v ČR chybí i ve velkých nemocničních lékárnách a je nahlášeno přerušení dodávek z výrobních důvodů až do června letošního roku]
Seznam v lékárně nenahraditelných léků, které podle hlášení lékáren chyběly v ČR během ledna 2019.

 

Název léku  

Léková skupina

 

Amicloton Diuretikum
Benoxi Lokální anestetikum
Berodual inh sol.20ml Bronchodilatans
Digoxin [v průběhu ledna byly dodávky postupně obnoveny] Lék na srdce
Dostinex Lék na potlačení fyziologického procesu laktace
Fucicort Dermatologikum
Jumex Lék na Parkinsonovu chorobu
Maxitrol Oftalmologikum
Prothazin Antihistaminikum
Spasmopan Analgetikum
Thiopental Celkové anestetikum
Typhim Vakcína proti břišnímu tyfu
Unitropic Oftalmologikum
Vankomycin Antibiotikum (perorální podání)
Zineryt Dermatologikum

Zdroj: Analýza ČLnK

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here