Ministerstvo zdravotnictví dostane příští rok 7,5 mld. Kč

0
586
Ministerstvo_zdravotnictvi_CR
Foto: MZ ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] bude hospodařit v příštím roce s částkou 7,5 miliardy korun. Spolu s evropskými penězi pak s necelými 9,2 miliardami korun. Na dnešním jednání [26. 8.] se na tom shodli ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle návrhu rozpočtu z června letošního roku měl rezort zdravotnictví dostat cca 9,19 miliardy korun. Oproti původnímu návrhu získá Ministerstvo zdravotnictví ČR navíc 220 milionů korun.

„Navýšili jsme rozpočet o 220 milionů korun. 200 milionů korun poskytneme z částky, kterou ušetříme na obsluze dluhu za letošní rok. Podobně jsme poskytli peníze ministerstvu zemědělství, MPSV nebo policii,“ upřesnila ministryně financí Alena Schillerová.

Dobrý kompromis

Z částky 220 milionů korun půjde 100 milionů korun [plus 630 milionů v původním návrhu] na podporu rezidenčních míst pro mladé lékaře a 100 milionů korun na reformu psychiatrické péče. O dalších 20 milionů korun byl navýšen dotační program pro organizace, které se věnují dlouhodobě nemocným pacientům. Například hospice. Podle slov ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je navýšení rozpočtu pro jeho úřad „dobrý kompromis“.

„Dohodli jsme se na navýšení peněz v našich prioritních oblastech. To je podpora mladých lékařů v rámci rezidenčních míst a reforma psychiatrické péče. Ta je jednou z největších reforem ve zdravotnictví od revoluce. Jejím cílem je kultivovat péči o duševně nemocné v České republice,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

MZ ČR: 7 až 8 miliard ročně

V letošním roce rezort zdravotnictví hospodaří s 8,2 miliardy korun. V posledních letech hospodařil s rozpočtem mezi sedmi a osmi miliardami korun. V roce 2015 měl rekordních 8,5 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví z rozpočtu platí provoz svých rezortních institucí. To jsou všeobecné fakultní nemocnice, u nichž je zřizovatelem, ale i instituce, jako je například Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], Státní zdravotní ústav [SZÚ] aj. Celkem jich je 73.

Nejvíce peněz do zdravotnictví přichází z výběru veřejného zdravotního pojištění. V příštím roce se z něj má vybrat 346 mld. Kč, což představuje meziroční navýšení o 6 %, resp. o 19,5 mld. Kč. A dále pak z plateb ze státního rozpočtu na takzvané státní pojištěnce ve výši cca 77 mld. Kč.

[Více o struktuře výdajů na zdravotní péči v článku: Celkové výdaje na zdravotní péči 2017 byly 387 mld. Kč.]

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here