Poslanecká sněmovna včera [24. 9.] schválila novelu zákona o léčivech zavádějící lékový záznam. Poslanci odmítli senátní návrh zákona, podle kterého měli automatický přístup do lékového záznamu pouze lékaři, ale lékárníci [včetně klinických farmaceutů] až po souhlasu pacienta.

Česká lékárnická komora [ČLnK] v reakci na schválení novely uvedla, že je s hlasováním sněmovny spokojena. Podle ní je rozhodnutí poslanců krok správným směrem, jenž ocení čeští pacienti.

„Nová služba v podobě komplexního vyhodnocení lékového záznamu bude mít pozitivní dopad na celý zdravotnický systém. Pacienti budou mnohem častěji dostávat přesně ty léky, které skutečně potřebují pro svou léčbu. Dojde k zamezení plýtvání s léky kvůli nadbytečně předepsaným duplicitám či zcela nevhodným léčivům,“ komentovala rozhodnutí Poslanecké sněmovny mluvčí ČLnK Michaela Bažantová

Zároveň dodala, že Komora již nyní vypracovává návrh nové úhrady, kterou lékárníci budou za tuto službu odměněni.

Možnosti přístupu do lékového záznamu

I přes rozhodnutí poslanců kritika takzvaného opt-out režimu pro lékárníky zůstává. Senátní návrh změnil opt-out režim pro lékárníky na opt-in režim z důvodu možného zneužití informací z lékového záznamu ke komerčním účelům. Což ale lékárníci odmítli s tím, že jim zákon stejně jako lékařům ukládá povinnost mlčenlivosti o datech jejich pacientů/klientů.

Opt-in varianta pro lékárníky byla dobrá i z pohledu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Podle ní senátní návrh významným způsobem zpřesňoval odpovědnost za kontrolu případných nežádoucích lékových interakcí, duplicit a kontraindikací. A to tím, že odstranil duplicitní nastavení kontroly.

Dle názoru AIFP schválená poslanecká verze zákona povede k rozmělnění odpovědnosti a tím paradoxně i k slabší kontrole nežádoucích lékových interakcí, duplicit a kontraindikací. Naopak senátní verze by v praxi dle představitelů AIFP bránila tomu, aby lékaři při ověřování lékového záznamu spoléhali na lékárníky a obráceně.

Podle zástupců ČLnK ovšem tyto a další argumenty neobstojí, což včera znovu potvrdil prezident ČLnK Lubomír Chudoba. Ten uvedl, že senátní úprava nebyla prodiskutována s odbornou veřejností a její přijetí by pouze zkomplikovalo efektivní využití lékového záznamu.

„Bylo důležité zajistit přístup k tomuto nástroji také lékárníkům jakožto univerzitně vzdělaným specialistům na léčivé přípravky,“ upřesnil.

Lékové problémy v praxi

Prezident ČLnK zdůraznil, že lékárníci se s lékovými problémy setkávají v každodenní praxi. A v praxi se tak právě díky lékovému záznamu nebudou muset spoléhat pouze na často neúplné informace od pacientů/klientů a budou schopni ještě lépe využít své odborné znalosti.

„Na rozdíl od lékaře můžeme s pomocí lékového záznamu zasáhnout při výdeji volně prodejných léků či doplňků stravy. Také jejich interakce s léky na předpis může v určitých případech pacientům ublížit,“ doplnil jeho slova viceprezident ČLnK Aleš Krebs.

Což by podle kritiků režimů opt-out mohli lékárníci i v případě schválení senátního návrhu, byť s tou podmínkou, že jim pacient/klient dá souhlas k nahlédnutí do svého lékového záznamu. Podle nyní schváleného návrhu novely bude mít pacient/klient právo nahlédnutí do lékového záznamu ze strany lékárníka pouze zakázat.

Distribuce léčiv a otázka reexportů

Poslanci svým včerejším rozhodnutím odmítli i senátní návrh, který rušil pozměňovací návrh o distribuci léčiv poslance Daniela Pawlase [KSČM]. Ten vítali lékárnici s tím, že zajistí větší konkurenci mezi distributory léčiv, zatímco výrobci léčiv varovali před jeho zneužitím k masivním nebo i nelegálním reexportům léčiv za hranice. A stejně tak s ním nesouhlasilo i Ministerstvo zdravotnictví ČR, které ale narozdíl od výrobců léčiv podporovalo opt-out režim pro lékárníky u lékového záznamu. Kritika schváleného návrhu poslance Daniela Pawlase spočívá v tom, že ten mimo jiné zavádí i povinnost pro výrobce léčiv zásobovat distributora v podstatě libovolným množstvím libovolných léků. A to na základě nahlášení průměrné 14denní poptávky v jím zásobovaných lékárnách. I zde patřila k hlavním kritikům AIFP, která poukazovala na to, že schválený návrh není nijak propojen s elektronickou preskripcí. A dle jejího názoru v něm chybí i sankce za případné vyvezení léčiva do zahraničí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] se k včera poslanci schválenému návrhu vyjádřil v tom smyslu, že návrh se v praxi stejně nebude využívat. Jako důvod uvedl, že ve Sněmovně je před prvním čtením vládní novela, která dle jeho slov zavede pro distribuci léků zcela jiná pravidla.

Poslanci schválili úhrady léčebného konopí

Součástí včera schválené novely zákona o léčivech bylo i odsouhlasení zavedení úhrady většiny ceny léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotní pojišťovny budou platit 90 procent ceny z 30 gramů léčebného konopí pro jednoho pacienta měsíčně. Případné vyšší množství konopí až do 180 gramů by podléhalo souhlasu revizního lékaře.

Podle ČTK se počet pacientů, kteří užívají léčebné konopí, k letošnímu květnu zvýšil na 665 a lékaři jim předepsali přes pět kilogramů konopí. Loni to bylo za celý rok 447 pacientů a 4,8 kilogramu předepsaného konopí.

Konopí se předepisuje pacientům s nevyléčitelnou chronickou bolestí, ale i s roztroušenou sklerózou nebo AIDS. Léčebné konopí tlumí bolest v 90 % případů. Kanabinoidy působí specificky na rakovinné buňky. Z hlediska užívání léčebného konopí ale platí, že při nesprávném postupu a předávkování tetrahydrocannabinolem [THC] může u osob s nízkou tolerancí a bez zkušeností vyvolat užití konopí pocity strachu, paranoie, zmatku a v některých případech i prožitku vlastní smrti.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here