Dnešek [25. 9.] je Světový den lékárníků. A to proto, že 25. září roku 1912 byla v nizozemském Haagu založena Mezinárodní farmaceutická federace [FIP]. K oslavě lékárníků se připojil i Dr.Max kampaní s mottem “Být lékárník je věda”.

Provozovatel lékáren Dr.Max, Společnost Česká lékárna holding [ČLH], která zaměstnává dva tisíce lékárníků a zhruba stejný počet farmaceutických asistentů připravila spolu s propagační agenturou Ogilvy celorepublikovou kampaň, v níž chce upozornit širokou veřejnost na jedinečnost a důležitost lékárnické profese.

„Lékárníci nejsou lidé, kteří někde jinde za pultem třeba nemusí mít ani výuční list. Svůj diplom si vydřeli, jsou za ním spousty probdělých nocí před náročnými zkouškami. Celý život si musejí udržovat odborný přehled,“ vysvětluje generální ředitel lékáren Dr.Max Daniel Horák.

Lékárníci musejí ovládat několik generací léčiv. A to ta málem překonaná, která předepisují konzervativnější lékaři, i ta nová. S novými léčivy vyvstávají i nové interakce. I o nich musejí vědět. Stejně jako musejí znát generika, jež přicházejí po uplynutí ochranných lhůt.

Význam lékáren poroste

„A nejde jen o farmacii jako takovou, ale i o legislativu. Nejspíš neexistuje regulovanější obor,“ upřesňuje Daniel Horák.

Podle něj význam lékárníků bude do budoucna stále stoupat s tím, jak poroste role samoléčby ve společnosti. V jejím případě je totiž nesporná úloha lékárníků jako odborných konzultantů při léčbě lehkých obtíží.

„Lidé si stále více uvědomují cenu svého času a raději ho stráví v lékárně než v čekárně. Je to celosvětový civilizační trend, který začínáme pociťovat i v Česku,“ tvrdí.

Světový den lékárníků ve světě

Na kampani “Být lékárník je věda” Dr.Max spolupracoval s Mezinárodní farmaceutickou federací, která zaštiťuje Světový den lékárníků. To uvítal i výkonný ředitel Evropské federace lékárenských sítí [EFPC] Zdeněk Blahuta.

„Je nutné stále zdůrazňovat, že lékárníci jsou kvalifikovaní zdravotničtí profesionálové stojící vždy na straně svých pacientů. Za to jim patří náš dík i obdiv. Veřejné lékárny, které především provozují naši členové, jsou nejdostupnějšími zdravotnickými zařízeními v rámci poskytované lékárenské péče,“ uvedl Zdeněk Blahuta, jehož asociace zastřešuje 2 550 lékáren s 13 700 zdravotnickými profesionály.

Akademie Dr.Max loni proškolila 58 tisíc lidí

V tomto ohledu ocenil i aktivity jako je například Akademie Dr.Max, která lékárníkům, ale i zdravotnickým profesionálům pomáhá udržovat odborný přehled.

„Do vzdělávacího systému Česká lékárna holding investuje desítky milionů korun. Akademie má rozsáhlou publikační činnost. Počty námi vypsaných kursů jdou do stovek, jejich účastníků pak do desetitisíců,” upřesnil provozní ředitel ČLH David Mendl s tím, že jen loni se kurzů zúčastnilo na 57 tisíc lékárníků a zdravotnických profesionálů.

Dodal, že o rozvoj odbornosti Dr.Max dbá i dalšími způsoby. U Prahy a v Brně před časem například otevřel dvě špičkové velké lékárenské laboratoře, což dle jeho slov nemá v kontextu celé České republiky obdoby.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here