Aleš Krebs je novým prezidentem komory lékárníků

0
1108
Aleš Krebs
Aleš Krebs / Foto: ČLnK

Prezidentem České lékárnické komory [ČLnK] se dnes stal její dosavadní viceprezident Aleš Krebs. Stávající prezident Lubomír Chudoba, jenž lékárníky vedl poslední dvě období, už znovu podle pravidel kandidovat nemohl.

S volbou Česká lékárnická komora začala v pátek po 20:00. Výsledky byly známy až dnes nad ránem. Ve čtyřech kolech se volilo i devatenáctičlenné představenstvo. Volbu nového prezidenta potvrdila mluvčí komory Michaela Bažantová.

Kdo je Aleš Krebs

Aleš Krebs v nočních volbách na sjezdu komory v Benešově porazil člena představenstva komory Martina Kopeckého, který působí v Grémiu majitelů lékáren. Kopecký, absolvent stejné fakulty, se stal viceprezidentem komory. Zvoleni byli na čtyři roky.

Aleš Krebs působil jako předseda okresního sdružení lékárníků v Olomouci, v letech 2007 až 2015 jako mluvčí komory a poslední čtyři roky jako její viceprezident.

48letý Aleš Krebs je absolvent Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od roku 1998 pracoval v lékárně ve Slaném a poté v Olomouci. Od roku 2012 vede lékárnu ve Slatinicích na Olomoucku.

Kdo je Martin Kopecký

Nový viceprezident komory Martin Kopecký od roku 2004 pracoval v lékárně v Mohelnici. Od roku 2007 v Zábřehu na Olomoucku. Posledních deset let je členem Grémia majitelů lékáren [z.s.]. Ta za segment lékárenské péče každoročně vyjednává o úhradách od zdravotních pojišťoven v rámci dohodovacího řízení. Grémium zastupuje v dohodovacím řízení 1 186 veřejných lékáren.

Právě jeho letošní výsledky komora napadá. Nesouhlasí s úhradovou vyhláškou pro rok 2020, podle lékárníků přidala všem segmentům péče kromě lékáren. Lékárny mají příjem z veřejného zdravotního pojištění tzv. signálním výkonem, což je paušální platba 15 korun za vydání léku na recept. Komora chce 18 korun. Pojišťovny platbu hradí od zrušení třicetikorunových poplatků za recept. Příjmy lékáren dále tvoří marže a prodej volně prodejných léků, doplňků stravy nebo kosmetiky.

Co řeší sjezd

Tématy sjezdu, který pokračuje dnes, jsou regulace počtu lékáren, jejich vlastnictví, podpora lékáren v obci i úhrady za nové administrativní povinnosti, například kontrolu pravosti léčiv zabraňující prodeji padělků.

Dnes mají lékárníci na programu debatu o budoucnosti lékárenské péče, které se zúčastní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [ANO]. Lékáren je v Česku kolem 2800. Delegátů na sjezdu je přes 220, členství v komoře je povinné, vztahuje se asi na 9000 lékárníků.

  • Nové představenstvo ČLnK: Kopecký Martin, Krebs Aleš, Hojný Michal, Gregor Stanislav, Havlíček Stanislav, Šnajdrová Hana, Novosád Aleš, Svoboda Antonín, Ovčaří David, Láznička Lukáš, Jelínková Kateřina, Hašková Alexandra, Weber Jakub, Orendášová Veronika, Bažantová Michaela, Plisková Radka, Švédová Nina, Lánová Ivana, Pavlíček Ondřej, Šmíd Jindřich.
  • Prezident ČLnK: Aleš Krebs.
  • Viceprezident ČLnK: Martin Kopecký
  • Revizní komise ČLnK: Schwarzová Jana, Marek Josef, Kohlová Zuzana, Kotlář Jiří, Skopová Jarmila, Bednařík Ondřej, Fajmonová Romana.
  • Čestná rada ČLnK: Grodza Pavel, Sokolová Ivana, Císař Přemysl, Petrus Václav, Žouželková Helena, Koška Miroslav, Chromá Eugenie, Škvor Pavel, Fránek Stanislav

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here