Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] vydá 20. 11. finální Seznam cen a úhrad zdravotnických prostředků. Zdravotní pojišťovny do 30. 11. číselník zdravotnických prostředků. Důvod? V prosinci vstoupí do praxe novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. A ta významně změní úhrady zdravotnických pomůcek.

„Obrnit trpělivostí se budou muset především výdejci zdravotnických pomůcek a pacienti, protože osobně očekávám největší komplikace při výdeji. Typicky v situaci, kdy pacient přinese poukaz ještě se starým kódem,” říká v rozhovoru pro Zdravezpravy.cz jeden ze spoluautorů novely o veřejném zdravotním pojištění Jakub Král.

Novela o veřejném zdravotním pojištění začne platit od prvního prosince. Půjdou podle vás nové úhrady zdravotnických pomůcek dle nových pravidel bez problémů?

Novela je účinná již od letoška, ale na začátku prosince skončí jedenáctiměsíční přechodné období, během kterého bylo třeba připravit celý systém, pře-ohlásit všechny zdravotnické prostředky a provést jejich kategorizaci. A ano, v prosinci nastanou změny, které se týkají přibližně devíti tisíc zdravotnických prostředků hrazených po předepsání na poukaz.

Jak to podle vás bude vypadat v praxi?

Myslím, že je předem jasné, že takto rozsáhlá změna, největší za posledních 20 let, se neobejde bez průvodních porodních bolestí. Na druhou stranu očekávám, že určité zmatky v terénu budou krátkodobým přechodným jevem.

Jak dlouho ony průvodní porodní bolesti můžou trvat?

Naštěstí jde o jednorázovou záležitost. Do konce roku bude třeba hodně trpělivosti na všech stranách. Je to daň za nápravu dosavadního netransparentního a protiústavního systému.

Změny na straně lékařů

Kde očekáváte největší problémy?

Domnívám se, že nejvíce potíží nastane na straně lékařů, protože se mění předepisovací kódy zdravotnických prostředků.

Týká se to všech lékářů?

Lékaři, kteří vystavují poukazy pomocí sofistikovaného softwarového řešení, ti nemusí zaznamenat žádnou zásadní změnu. Naopak ti lékaři, kteří vyplňují poukazy ručně, si budou zvykat daleko hůře.

Proč?

Pokud lékař vystaví poukaz i v prosinci pod starým kódem, pak přidělá práci výdejci, který bude muset tento kód nahradit za nový. Důvodem této praxe je snaha o to, aby se pacient nemusel vracet k lékaři pro nový poukaz.

Mohou se lékaři na nové úhrady zdravotnických pomůcek nějak připravit?

Lékaři se musí připravit hlavně na ty nové předepisovací kódy. SÚKL se jim pokusil ulehčit situaci tím, že nové kódy zveřejnil již na konci června. Dodavatelé tak měli dostatek času informovat předepisující lékaře o změnách. Nové kódy jsou navíc celou dobu veřejné, tudíž i lékaři sami k nim mají celou dobu přístup.

Role SÚKLu i zdravotních pojišťoven

Jak jsou na změny připraveni Státní ústav pro kontrolu léčiv a zdravotní pojišťovny?

SÚKL i zdravotní pojišťovny jsou ve velice složité situaci. Důvod je, že mnoho pře-ohlášení obsahovala chyby různé závažnosti. Jejich oprava není v případě tisíců položek ničím jednoduchým a lze očekávat, že prosincový Seznam cen a úhrad zdravotnických prostředků, který vydává SÚKL, bude obsahovat určité množství chyb. Ty ale budou postupně opravovány. Totéž předpokládám u číselníků zdravotních pojišťoven.

Dá se chybám ještě nyní předejít?

Ano, to pokud půjde vše, jak má… To znamená, že SÚKL i zdravotní pojišťovny splní své domácí úkoly do konce listopadu.

Co tím konkrétně myslíte?

Už nyní je k dispozici takzvaný kontrolní seznam. To znamená, že kdokoli může SÚKL upozornit na případné chyby v Seznamu cen a úhrad zdravotnických prostředků. SÚKL se je pokusí všechny opravit. A pak, teď, 20. listopadu, vydá finální seznam, který bude platit od počátku prosince.

Co, když neopraví všechny chyby…

Pokud by se i dodatečně objevily další nedostatky, zákon obsahuje řešení v podobě tzv. opravného seznamu, který nepůsobí zpětně.

A domácí úkoly pojišťoven?

Zdravotní pojišťovny zase mají za úkol včas doručit finální verzi nového číselníku všem svým smluvním partnerům, tedy lékařům, výdejcům a tak dále.

Obrnit se trpělivostí

Bavíme se o lékařích, pojišťovnách, SÚKLu, ale co lékárny a pacienti? Jak ty zvládnou změny?

Výdejci a pacienti se musí především obrnit trpělivostí, protože osobně očekávám největší komplikace při výdeji, typicky v situaci, kdy pacient přinese poukaz ještě se starým kódem.

Jak dlouho podle vás budou pacienti chodit do lékáren se starými kódy?

Pevně věřím, že faktické potíže budou záležitostí dnů, maximálně týdnů. Rozhodně by se však nemělo stávat, že by se kvůli změnám pacient nedostal ke svému zdravotnickému prostředku.

Jak obecně hodnotíte přechodné období novely zákona, které jste zmínil na začátku?

Popravdě, implementační fáze, ze kterých jsem měl největší strach, ty už jsou za námi a všichni je zvládli na jedničku. Fakt, že SÚKL připravil a spustil IT prostředí pro ohlašování zdravotnických prostředků za tři měsíce, to je skoro zázrak. Stejně tak je úžasné, že se bez větších problémů podařilo pře-ohlásit drtivou většinu dosud hrazených zdravotnických prostředků. Za měsíc červen bylo podáno a přijato cca devět tisíc položek. Od října se hradí stovky nových, dříve nehrazených zdravotnických prostředků. Nicméně, abychom si mohli říct, že se celá implementace zdařila na jedničku, nesmí zásadně zhavarovat její poslední fáze, a tou jsou právě prosincové změny.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here