V Česku by v budoucnu mohlo přibýt legálních pěstitelů léčebného konopí. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] chystá změny v udělování licencí. Slibuje si od nich větší dostupnost léčiva a snížení jeho ceny.

Místo výběrového řízení na pěstitele či dovozu by měli podnikatelé a firmy získávat povolení k pěstování marihuany pro léčbu, k výrobě léčiva a k nakládání s omamnými látkami. Produkci bude možné také vyvážet. Vyplývá to z navrhované novely o návykových látkách a léčivech, kterou na svém webu zveřejnila vláda.

Licenci na pěstování léčebného konopí uděluje po výběrovém řízení Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], který pak také vypěstovanou surovinu vykupuje a prodává lékárnám. Ty ji ale nemusí odebírat. Povolení má v Česku jediný pěstitel, distributoři mohli léčivo také dovážet. Ministerstvo v podkladech k novele uvedlo, že nynější systém pěstování a výkupu kvůli podmínkám výběrového řízení není pružný a neumožňuje zajistit nejlevnější cenu a distributoři přebytky nemohou vyvážet a musí je zničit. Změnit to může více pěstitelů léčebného konopí a konkurence mezi nimi.

Na co je léčebné konopí

Léčebné konopí se užívá třeba u chronických bolestí, na které nezabírají jiné léky. Předepisuje se například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Pacientů, kteří ho k mírnění bolestí využívají, stále přibývá. Letos v květnu jich bylo 665, lékaři jim předepsali celkem přes pět kilogramů léčiva. Loni to bylo za celý rok 4,8 kilogramu pro 447 nemocných.

„Problém je, že někdy jsme pod tlakem pacientů, kteří chtějí konopí získat, aniž by měli nějakou závažnou medikaci. Je důležité, aby bolest byla závažná. Pak může léčebné konopí pomoci spolu s ostatními léky,“ upřesnil pro ZdraveZpravy.cz Jiří Kozák, primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů ve Fakultní nemocnici Motol [FNM].

Podle profesora Hebrejské univerzity v Jeruzalémě Ondřeje Hanuše je jedna z mnoha výhod kanabinoidů, že působí specificky i na rakovinné buňky, nemají toxický účinek a nepoškozují normální nerakovinné buňky.

„To je skutečně obrovská výhoda, ve srovnání s konvenční léčbou chemoterapií, která naopak působí na celý systém a má mnohdy devastující účinky. […] Je třeba vnímat konopí jako lék pro pacienty a překonat tak jeho stigmatizaci. Je třeba vrátit se do doby, kdy se konopím léčilo a udělat pro to vše potřebné,“ řekl Ondřej Hanuš a zároveň zdůraznil potřebu vyváženého přístupu.

Dodal, že při léčebném použití konopí je nutné identifikovat nejen takové pacienty, kteří z užívání mohou mít prospěch a kterým může pomoci, ale i ty, kterým by mohlo naopak uškodit.

Více pěstitelů léčebného konopí

Podle navrhované novely by pěstitel musel od SÚKLu získat oprávnění k výrobě léčivé látky a licenci k pěstování konopných rostlin a také od ministerstva zdravotnictví povolení k zacházení s návykovými látkami.

„Tento trojí systém kontroly má zajistit, aby v rámci pěstování nedocházelo k úniku látky konopí na nelegální trh a současně, aby byla zachována zdravotní bezpečnost finálního produktu,” uvedlo ministerstvo.

Vyrobené léčivo bude možné vyvážet i do ciziny. Díky novému odbytu by se mohla zvýšit výroba a konkurence na trhu a cena by mohla klesat, očekávají autoři novely.

Nově by se měl elektronický recept používat podle novely i pro vysoce návykové látky, tedy například i pro přípravky s morfinem. Měly by speciální označení. Dosud pacienti dostávají předpisy s modrým pruhem. Změna by měla zabránit předepisování takových léčiv více lékaři naráz. I od tohoto kroku si ministerstvo slibuje úspory výdajů.

450 milionů za konopí ročně

Od příštího roku se bude léčba z větší části proplácet. Podle odhadů by to mělo stát 450 milionů korun. Důvod byl, aby doplatek za cenu léčebného konopí nebyl pro některé pacienty zatěžující. Zdravotní pojišťovny tak uhradí pacientovi měsíčně nejvýš 30 gramů, a to až 90 procent ceny.

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo návrhy, aby bylo léčebné konopí hrazeno stoprocentně. Naopak desetiprocentní spoluúčast pacientů má sloužit jako pojistka proti nadměrnému užívání léčebného konopí a jeho únik na černý trh.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here