Lékárnám zatím nehrozí pokuta, pokud nepřepíší údaje z papírového receptu do elektronického systému. Povinnost digitalizovat papírový recept platí od letošního roku. Lékárna dostane za přepsání údajů o léku, pacientovi a předepisujícím lékaři dvanáct korun od zdravotní pojišťovny.

Ze zhruba 5,5 milionů receptů na léky, které se v ČR vydají každý měsíc, je na starém papírovém formuláři vystaveno asi pět procent. Podle České lékárnické komory [ČLnK] zatím není jasné, jak přesně mají recepty do systému přepisovat. K zákonu totiž dosud chybí vyhláška.

„Ta bude dostupná v řádu týdnů a obsahuje jen technické detaily a lhůty pro digitalizaci,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] Gabriela Štěpanyová.

Ta i potvrdila, že lékárnám zatím nehrozí pokuta, pokud nepřepíší údaje z papírového receptu do systému eReceptu. Podle mluvčí ČLnK Michaely Bažantové bylo datové rozhraní, přes nějž mají lékárny data o receptech zadávat, spuštěno v pátek 21. prosince odpoledne. V pondělí 23. prosince začaly na propojení systému pracovat firmy, které zajišťují lékárenské softwary. Podle lékárníků 1. ledna trvala digitalizace jednoho receptu 10 až 20 minut.

Cesta eReceptu

Lékaři mají už dva roky povinnost uložit údaje o každém receptu na léky na datovém úložišti. Recept potom pacientovi vytisknou, pošlou jako SMS či e-mail nebo si ho může nemocný zobrazit v aplikaci na webu či v mobilním telefonu. Papírový formulář smí použít jen v případě výpadku elektřiny či internetu, případně když recept vystaví u pacienta doma. Lékárnám nově přibyla povinnost informace z papírového receptu digitalizovat.

„Cílem je, aby lékový záznam pacienta obsahoval kompletní informace o vydaných lécích na předpis. To je hlavní podmínkou pro to, aby měl lékař či lékárník dostatek informací pro stanovení účinné a bezpečné léčby,“ uvedla Gabriela Štěpanyová.

Ministerstvo podle ní chce lékárníky postupně v průběhu roku o věci poučit. A pak dodržování i kontrolovat. Podobně ministerstvo zdravotnictví postupovalo i při zavádění elektronických receptů u lékařů. Což třeba ale už neplatí pro Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV], které pokuty u aktuálně zaváděných e-neschopenek neodložilo.

Návrhy ČLnK

Zástupci ČLnK v minulých dnech upozorňovali i na změnu, která od začátku roku omezuje počet položek na elektronickém receptu pouze na jednu.

Tato změna podle ČLnK bude v důsledku znamenat i více identifikátorů eReceptu formou SMS. To je vyšší počet textových zpráv v telefonech pacientů, a tím podle ČLnK i zpravidla složitější výdej předepsaných léčivých přípravků. Komora uvedla, že řešením by mohl být hromadný identifikátor pro více receptů. Anebo přístup lékárníka k dalším předepsaným eReceptům pacienta po načtení prvního identifikátoru. Tomu ovšem brání legislativa.

„Další možností, která by byla technicky nejjednodušší a nejrychlejší, by bylo zobrazení identifikátorů eReceptů v nově schváleném Lékovém záznamu pacienta,“ uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs.

V případě tohoto návrhu Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] odkázal na již existující aplikaci eRecept. Ta je pacientům dostupná zdarma prostřednictvím webové nebo mobilní aplikace. V ní pacient vidí svůj lékový záznam, tedy v podstatě evidenci všech vystavených, případně vydaných eReceptů.

„Jedná se o data, která jsou uložena v Centrálním úložišti elektronických receptů. Rovněž zde pacient vidí seznam nevydaných eReceptů, u nichž lze zobrazit QR kód, který v lékárně ukáže a kde jej pomocí čtečky jednoduše načtou a vydají předepsané léčivé přípravky,“ vysvětlila pro Zdravezpravy.cz tisková mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

„Domníváme se, že toto řešení je nejen praktické a snadné, ale pro pacienty přináší – vedle samotného lékového záznamu – i mnoho dalších výhod. Například může kdykoliv i zpětně zjistit předepsané dávkování daného léčivého přípravku, kontakt na lékaře, vyčíst lze i to, kdo mu léky vydal a tak dále,“ upřesnila.

SMS ve starých mobilních telefonech

ČLnK dlouhodobě upozorňuje i na to, že pro pacienty je při nedostupnosti lékaře kvůli vzdálenosti či času nejoblíbenější formou předání identifikátoru SMS do mobilního telefonu.

„Zatímco SMS do mobilního telefonu je pro pacienty nejkomfortnější způsob přenosu eReceptu, pro lékárníky je naopak tato forma komplikovaná. Prodlužuje výdej předepsaných léků,“ uvedl viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Dodal, že nejkomplikovanější situace je u starších typů mobilních zařízení. Na zdržení s přepisováním identifikátorů ze starých mobilních telefonů si zástupci ČLnK loni stěžovali i na svém sjezdu v Benešově. To, že jde o problém, přitom potvrzují i zástupci on-line lékárny Pilulka.cz. Ta před nedávnem dokonce vyvinula aplikaci právě na čtení eReceptů ze starých mobilních telefonů, s nimiž přicházejí do lékáren hlavně senioři.

„Aplikace je velice jednoduchá a funguje na všech Android telefonech. Aplikace snímá přes fotoaparát a po přiložení textu, a to i na displeji starého mobilního telefonu. Aplikace text rozklíčuje a poté po nalezení validního kódu eReceptu vygeneruje QR kód receptu. Ten již přečte běžná čtečka, kterou je vybavena každá pokladna v lékárnách v ČR. Elektronických receptů lze postupně načíst více,“ vysvětlila mluvčí Pilulka.cz Kateřina Schotliová.

Dodala, že v ČR se vydá více než 50 milionů eReceptů ročně. V některých regionech je dle jejích slov pak skoro 50 procent eReceptů doručeno lékárnám ve formě, která nebyla dosud pro lékárníky strojově čitelná. Podle ní aplikace může pomoci zejména nyní, kdy na jednom eReceptu může být pouze jedna položka. Čímž se zvyšuje i počet vydaných eReceptů.

„Pokud se aplikace uchytí, mohla by lékárníkům ušetřit stovky tisíc hodin ročně. I proto jsme se rozhodli naši aplikaci nabídnout všem lékárníkům. Bez ohledu na to, zda pracují pro konkurenční řetězec. Nebo v samostatné lékárně,“ uvedl v této souvislosti spolumajitel Pilulka.cz Martin Kasa.

ČLnK ve starých kolejích

Zdravezpravy.cz se ve věci nové aplikace již loni obrátily na zástupce ČLnK s otázkami, zda může být lékárnám taková aplikace užitečná. Případně, zda ji vyzkoušeli a jaké s ní mají zkušenosti. Bohužel i přes následné zprávy ČLnK v médiích, v nichž si znovu stěžují na komplikace, které jim způsobují pacienti se starými typy mobilních telefonů, na položené otázky dosud nereagovali.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here