Pro rok 2020 si novoroční předsevzetí dalo cca 42 % Čechů. A spíše ženy než muži. Nejčastějším předsevzetím je zhubnout. I k dalším cílům patří snahy o zdravý životní styl. Lidé chtějí zdravěji jíst, více sportovat, přestat kouřit i se méně stresovat. Ukázal to průzkum agentury Rondo Data mezi více než tisícovkou respondentů.

Průzkum také ukazuje, že někdy v životě si novoroční předsevzetí dalo 78 % dotázaných, 42 procent si jej chystá dát i pro rok 2020. Co se týče typů předsevzetí, je hubnutí jako již tradičně tím nejoblíbenějším. Má to však své háčky.

Novoroční předsevzetí často nevycházejí proto, že si člověk dává nereálné cíle. Jde-li o zdravý životní styl, pak třeba cíl zhubnu deset kilogramů za měsíc. To se podaří málokomu. Je třeba si zvolit cíl, který je možný. To je lepší i pro motivaci, protože člověk mnohonásobně zvýší šanci na jeho dosažení,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.

Jaké předsevzetí plánujete pro rok 2020

Oproti roku 2017 sice zeslábla touha více sportovat, ale o to více dotazovaných chce začít bojovat s kouřením. Mezi předsevzetími se objevují ale cíle, jako je více spánku, odpočinku, dodržování pitného režimu či omezení konzumace alkoholu nebo kávy.

O Vánocích Češi naberou až pět kg

Podle autorů průzkumu s novoročním předsevzetím hubnout úzce souvisí jídelníček Čechů o vánočních svátcích.

Průměrný Čech přes Vánoce přibere dva až pět kilogramů. Není složité vrátit se rychle zpátky do formy. Přesto spoustě lidem trvá i několik měsíců dostat se na svou původní váhu,“ upozorňuje Věra Burešová.

A její slova potvrzuje i průzkum, který dokazuje, že zvýšené množství jídla o Vánocích konzumuje 79 % dotazovaných. 36 % Čechů dokonce v souvislosti s jídlem trpí přes Vánoce zdravotními problémy. Oproti roku 2016, kdy přiznalo zvýšenou konzumaci jídla 52 % dotázaných, se jedná o významný nárůst.

Jak dlouho vydrží novoroční předsevzetí

Novoroční předsevzetí nikdy nedodrží 15 % dotázaných, 42 % pak přiznává, že předsevzetí nedodrží většinou. Desetina lidí se předsevzetím řídí déle než rok, třetina to však vzdá po pár dnech, další čtvrtina pak po měsíci.

Podle psychologů je problém, když lidi s cílem zhubnout nebo jíst zdravě demotivuje prostředí. Například kamarádi nebo partner, kteří nemají stejný záměr. Odborníci doporučují, aby se lidé, kteří si předsevzetí dávají, soustředili pouze na sebe a svůj cíl.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here