Sousední Německo potvrdilo přítomnost nebezpečného koronaviru. Koronavirus potvrdily bavorské úřady v okrese Starnberg zatím u jednoho pacienta. Nákazu před několika dny ohlásila i Francie. Čína nově hlásí 106 obětí neznámého koronaviru a necelých pět tisíc pacientů je nebezpečným virem prokazatelně nakaženo. 

Německo potvrdilo dnes ráno první případ nákazy nebezpečným koronaviru, jehož pravděpodobný zdroj nákazy je čínské město Wu-chan. Potvrdilo to bavorské ministerstvo zdravotnictví. Případ nákazy se objevil v okrese Starnberg u Mnichova. Další podrobnosti mají těmější úřady podle listu Süddeutsche Zeitung sdělit dnes ráno.

Podle zpráv bavorského ministerstva zdravotnictví je nakažený pacient v dobrém stavu. V současné době je hospitalizován a izolován. Německé úřady nyní hledají a informují osoby, které byly s nemocným v kontaktu, aby vyhledaly zdravotnické zařízení. Německé úřady zároveň dále uvedly, že riziko dalšího šíření nákazy je v dané lokalitě spíše malé.

Počty nakažených a mrtvých se násobí

Vysoký nárůst nemocných se během jednoho dne v Číně takřka zdvojnásobil. Strmě roste i počet obětí na životech. K dnešnímu dni čínské orgány potvrdily 106 úmrtí a téměř pět tisíc infikovaných osob. Čínská vláda ve snaze zamezit přenosu koronaviru prodloužila do neděle volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku, které začaly v sobotu. Úřady také vyzývají občany, aby zůstávali co nejvíce doma. Čínská vláda dále zakázala tamějším cestovním kancelářím pořádat zájezdy do zahraničí.

Nový typ koronaviru, proti kterému není vakcína, se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan. Nákaza vznikla na tamějším trhu s volně žijícími zvířaty. Nebezpečný koronavirus se během několika týdnů rozšířil i do desítek dalších čínských provincií a tamním úřadům se nedaří šíření koronaviru zabránit. I proto několik čínských měst žije ve výjimečném režimu. Čínská vláda zastavila veřejnou hromadnou dopravu, omezila shromažďování a zakázala oslavy příchodu nového čínského roku. Zároveň staví velkokapacitní „polní“ nemocnice. Podle čínských médií ve Wu-chanu a okolních městech chybí zdravotnický personál, zdravotní pomůcky a lůžka pro nemocné.

Koronavirus v Evropě a ve světě

Podezření na přítomnost infekce způsobené nebezpečným koronavirem se objevují každým dnem i v dalších zemích. Jsou to asijské země, ale i USA nebo Austrálie. Nákaza byla potvrzena i ve Francii a nyní nově v Německu. Hlášení o možnosti nákazy přišlo dokonce i ze sousedního Slovenska a Rakouska. Laboratorní testy přítomnost koronaviru naštěstí ale nepotvrdily. I lékaři v Česku vyšetřují několik podezření na nákazu koronavirem, zatím se žádný nepotvrdil.

Mimo Čínu je podle víkendové zprávy Světové zdravotnické organizace [WHO] potvrzeno asi pět desítek případů, z toho osm zatím v Thajsku. Další potvrzené případy jsou z Tchaj-wanu, Malajsie, Jižní Koreje, Japonska, Vietnamu, Nepálu, Kanady, Kambodže, Srí Lanky.

Země evakuují své občany

Británie, Německo, Španělsko a Austrálie v pondělí oznámily, že se snaží pomoci svým občanům opustit Wu-chan. Ten byl kvůli obavám z koronaviru uzavřen. Evakuaci svých státních příslušníků z Wu-chanu mají podle dřívějších zpráv v plánu i Spojené státy, Francie a Japonsko. Česká diplomacie jedná o možnosti návratu několika svých občanů, kteří mají o evakuaci zájem, se zeměmi Evropské unie, především s Francií.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here