O víkendu v Číně trojnásobně stoupl počet lidí, které zemřeli na neznámou formu koronaviru 2019-nCoV. Počty nakažených rostou každou hodinu. V Česku kvůli koronaviru 2019-nCoV jedná Bezpečnostní rada státu. V Číně přechodně zakázali prodej volně žijících zvířat. V sousedním Mongolsku úřady zavřely školy, školky a další zařízení.

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo 80 lidí. Jenom potvrzených případů nakažených je 2 744. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na prohlášení čínské národní zdravotnické komise. Úřady v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu virus pochází, nedlouho předtím informovaly o 76 obětech a 1 423 registrovaných případech. Ještě na konci týdne úřady hovořily o necelých 30 obětech koronaviru.

Dalších více než 30 000 lidí, kteří přišli do kontaktu s pravděpodobnými nakaženými, zdravotníci sledují. Vláda rovněž potvrdila pět případů nákazy v Hongkongu a dva případy v Macau. Nový koronavirus se rovněž objevil v Thajsku, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Jižní Koreji, ve Vietnamu, v Singapuru, v Malajsii, v Nepálu, v USA, v Kanadě a v Austrálii.

Většina z výše uvedených zemích přitom již na přelomu prosince a ledna zavedla kontroly na letištích termoskenery pro cestující z rizikových oblastí. Koronavirus dorazil už i do Evropy. Tři případy hlásí Francie. Podle tamější ministryně zdravotnictví lze přitom očekávat, že nejsou poslední.

Čtveřice Čechů pobývá v čínském městě Wu-chan, z něhož se onemocnění šíří. Dva z nich, studenti, by se mohli dostat zpět do Česka s pomocí Francie. Ta chystá evakuaci svých občanů z tohoto města. Další dva Češi žijí ve Wu-chanu dlouhodobě. Jeden Čech byl hospitalizován kvůli podezření na onemocnění ve Vietnamu, zatím se u něho infekce nepotvrdila.

Šíření koronaviru a Česká republika

Na úřadu vlády se dnes ráno mimořádně sejde kvůli šíření nového koronaviru Bezpečnostní rada státu. Některá opatření už přijalo pražské letiště, jsou spíše preventivního a informačního charakteru. Plošný screening podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] nemá vzhledem k inkubační době 14 dnů smysl. Chce ale vytipovávat cíleně pasažéry, kteří vykazují příznaky nákazy.

Důležité je podle něj zvýšit informovanost pasažérů, kteří přilétají do České republiky, aby věděli, co mají dělat, pokud na sobě budou pozorovat symptomy onemocnění koronavirem. Cedule budou rozmístěny po celém letišti tak, aby všichni pasažéři kolem nich prošli.

„Budou v češtině, čínštině, angličtině a připravujeme i další jazyky,” upřesnil ministr.

ČR podle něj postupuje v souladu s mezinárodními organizacemi, opatření jsou dostatečná.

„Veškerý systém, tak jak je nastaven, je nastaven správně. Orgány ochrany veřejného zdraví jsou zcela v pohotovosti,“ řekl ministr Vojtěch Adam.

Zakazovat přímé lety z Číny do Prahy nepovažuje za racionální, když veškerá okolní letiště přílety z Číny mají ponechány. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové by kontroly teplot cestujících na letišti, jak to dělají v ostatních zemích, neměly význam i vzhledem k tomu, že je chřipková sezona.

„Bylo by mnoho falešně pozitivních vzorků,” uvedla.

Ředitel české pobočky Světové zdravotnické organizace [WHO] Srdan Matić upozornil na to, že úmrtnost v důsledku koronaviru je “jen” kolem dvou procent. Všechny případy nakažení lze podle něho vztáhnout k čínskému Wu-chanu, odkud se začal nový virus šířit.

„Nejsou zatím žádné zprávy o sekundárním šíření nákazy,” řekl.

Riziko je ve všech zemích kromě Číny podle něj mírné.

„WHO také pevně stojí za rozhodnutím neomezovat v této chvíli ani obchod, ani cesty,” dodal Srdan Matić.

Co se děje ve světě

Americký konzulát ve Wu-chanu má v plánu v úterý evakuovat své zaměstnance a některé další americké občany na palubě charterového letounu. Podobné opatření má v plánu Japonsko a rovněž i francouzská vláda již oznámila, že odveze z Wu-chanu stovky svých občanů. Ti Francouzi, kteří budou chtít oblast opustit, mohou využít přímého letu v polovině týdne, poté budou 14 dní v karanténě, uvedla francouzská ministryně zdravotnictví.

Schopnost šíření tohoto viru, který je infekční i v inkubační době, podle čínské národní zdravotnické komise začíná sílit. V rámci preventivních opatření začal v Číně od neděle až do odvolání platit zákaz prodeje volně žijících zvířat, jež jsou zřejmě původcem koronaviru.

Čínské úřady dnes oznámily, že o tři dny oficiálně prodlouží volno v souvislosti s oslavami čínského nového roku, které začaly v sobotu. Chtějí tak odradit tamní obyvatele od cestování a přispět k zastavení šíření viru. Konec novoročních svátků má být posunut z pátku na neděli, aby “se účinně snížil počet hromadných shromáždění” a “zastavilo se šíření epidemie”, uvedl Peking ve svém prohlášení. Během tohoto svátku Číňané zrealizují až na tři miliardy cest.

Mongolsko od dnešního dne až do 2. března uzavírá všechny školky, školy, univerzity a další vzdělávací zařízení. Tamní úřady se tak snaží zabránit v šíření nebezpečného koronaviru, který se rychle šíří v sousední Číně. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na mongolská média. Uzavřeny jsou i hraniční přechody a úřady vydaly zákaz všech veřejných shromáždění.

Situace je vážná

Čínské úřady přijaly i další opatření, například v provincii Chu-pej oznámily zastavení autobusové dopravy na linkách mezi městy i mezi provinciemi. Starosta Wu-chanu dále konstatoval, že očekává okolo tisícovky dalších nakažených. Ve městě se urychleně budují dvě nemocnice s kapacitou 1 000 a 1 300 lůžek. První z nich má být hotová 3. února, druhá za tři týdny. Guvernér provincie Chu-pej uvedl, že hlavním problémem je nedostatek zdravotnických zásob.

Stálý výbor politbyra, nejmocnější orgán v zemi, v sobotu zřídil speciální tým na boj proti šíření epidemie. Výbor nařídil úřadům všech úrovní, aby Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, zajistily zásobování. Čínský prezident Si Ťin-pching, který výboru předsedal, označil situaci za “vážnou”. Do Pekingu míří na jednání s místními úřady a zdravotními experty generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here