Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně [FNUSA] uzavřela smlouvu s UniCredit Bank o profinancování budoucích pohledávek za zdravotními pojišťovnami v objemu jedné miliardy korun. FNUSA tak řeší svou nedobrou finanční situaci. Nemocnici přitom přislíbil zápůjčku stát, ta by měla přijít koncem letošního prvního čtvrtletí.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně eviduje závazky ve výši dvou miliard korun, z nichž více než jedna miliarda je po splatnosti. Od UniCredit Bank nemůže nemocnice ze zákona čerpat úvěr. Banka jí proto poskytla peníze jako profinancování budoucích pohledávek za zdravotními pojišťovnami.

„Informace o úrokové sazbě podléhá obchodnímu tajemství smluvní strany, proto ji nemůžeme zveřejnit. Nejedná se o úvěr, ale o předfinancování pohledávek, které jdou za zdravotními pojišťovnami,“ vysvětluje pro Zdravezpravy.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Dodává, že vedení nemocnice u sv. Anny věc konzultovalo s ministerstvy zdravotnictví a financí tak, aby vše bylo v souladu se zákonem. Nemocnici přitom již přislíbil [15.1.2020] finanční pomoc prostřednictvím premiéra Andreje Babiše [ANO] stát. A to formou zápůjčky ve výši 1,3 miliardy korun se splatností deseti let.

Na otázku, proč nemocnice nepočkala na zápůjčku od státu, Dana Lipovská uvedla: „Nevíme, kdy přesně stát úvěr poskytne, zatím je vše v jednání. A my platíme firmám penále z prodlení, nemůžeme již čekat. […] Takové věci ale nemohou být šité horkou jehlou, proto chápeme, že si žádají čas na přípravu. Čím dříve pomoc přijde, tím lépe pro nás.“

Dodala, že penále z prodlení závazků po splatnosti nemocnice je cca 20 milionů ročně. Pokud by nemocnice nezačala nyní splácet své závazky okamžitě, mohlo by penále narůst až na 100 milionů ročně. Proč se nemocnice dostala do tak vysokých dluhů, vysvětlila “hůře nastaveným systémem plateb pro FNUSA v rámci úhradové vyhlášky a neekonomickým hospodařením nemocnice v předchozích letech”.

Kdy pomůže stát

V současné době probíhají interní jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] a Ministerstvem financí ČR [MF ČR]. Ministerstvo financí zpracovává postup, jak bude takzvaná zápůjčka konkrétně řešena.

„V průběhu února očekáváme dořešení přesného postupu a do konce prvního čtvrtletí očekáváme podpis smluv o zápůjčce,“ vysvětlila pro Zdravezpravy.cz Klára Doláková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Dodala, že peníze nemocnici stát poskytne prostřednictvím takzvané zápůjčky z peněz Státní pokladny. Upozorňuje na to, že přesné parametry zápůjčky jsou stále ještě předmětem jednání. Zdůrazňuje, že UniCredit Bank FNUSA neposkytla úvěr, ale bezregresní postoupení budoucích pohledávek za zdravotními pojišťovnami.

„Toto řešení bylo zvoleno ze strany Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně na základě posouzení nynější situace nemocnice a rovněž po zohlednění nákladů spojených s existencí závazků po splatnosti,“ upřesňuje.

Proto podle ní není problém, že FNUSA uzavřela do té doby, než ji stát podpoří, smlouvu s UniCredit Bank o profinancování budoucích pohledávek ve výši jedné miliardy korun.

„Po analýze situace bylo toto řešení vyhodnoceno jako optimální s ohledem na aktuální situaci FN u sv. Anny v Brně. Na tomto místě je třeba opět upozornit, že se nejedná [ze strany UniCredit Bank] o úvěr,“ upřesnila. 

Restrukturalizace FNUSA

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, jejímž zřizovatelem je MZ ČR, má kolem tří tisíců zaměstnanců. Roční obrat nemocnice se blíží pěti miliardám korun. Zápůjčku od státu ve výši 1,3 miliardy korun bude FNUSA splácet deset let. Z peněz od UniCredit Bank a následně od státu chce nemocnice nejdříve řešit největší dodavatele a ty, kterým dluží nejdéle. Postupem času chce splatit všechny dluhy.

Ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák v minulosti přitom již oznámil, že bude s dodavateli řešit možnosti snížení cen. Zároveň došlo i k navýšení úhrad od zdravotních pojišťoven. Nemocnice také nově otevřela odběrové centrum, aby nemusela nakupovat krev. Provedla i personální audit a hledá sponzory. Realizované kroky by měly nemocnici podle Vlastimila Vajdáka přinést až 150 milionů korun ročně. Vedení nemocnice navíc uvedlo, že zvýšilo i počet výkonů, což znamená i vyšší úhrady od zdravotních pojišťoven.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here