Farmaceutická IBSA Group koupila společnost IBI, svého dlouholetého českého distributora. Kupní smlouvu obě strany uzavřely v únoru. Po dokončení transakce bude IBSA jediným vlastníkem IBI. Ta se následně přejmenuje na IBSA Pharma.

24 let distribuuje společnost IBI léky, zdravotnické prostředky, potravinové doplňky a dermokosmetiku z produkce IBSA Group na českém trhu. Dosud patřila spolu s IBI-International a IBI-Building do skupiny IBI Group založenou v letech 1991 a 1995. Od roku 1998 provozuje i vlastní lékárnu. Skupinu založili a vlastní Violeta Jiráčková a Petr Korbelář.

„Akvizice IBI je součástí většího projektu skupiny IBSA Group, který má za cíl navýšit objem obchodních operací prostřednictvím dceřiných společností,” říká prezident IBSA Arturo Licenziati.

IBSA Group má hlavní sídlo ve švýcarském Luganu. Specializuje se na produkty založené na kyselině hyaluronové. Založila ji v roce 1945 skupina švýcarských biologů a dnes je z ní největší privátně vlastněný výrobce léků ve Švýcarsku. Ročně vyrobí 60 milionů balení léků. Má patnáct poboček, v nichž v Evropě, Číně a USA zaměstnává dva tisíce lidí.

Synergické efekty i nové produkty

Podle výkonného ředitele IBI Daniela Bělíka znamená akvizice IBI další rozvoj firmy.

„Očekáváme, že nový majitel přinese firmě synergické efekty. Pomoci může díky svému finančnímu zázemí i možnosti přinášet na český trh nové výrobky z produkce IBSA,“ říká.

Podle něj je IBSA na českém trhu silná zejména v léčbě artrózy, reprodukční medicíně, léčbě bolesti a zánětu, v dermatologii, v estetické medicíně a v urologii.

„Kromě dalších přípravků v uvedených oblastech můžeme očekávat příchod produktů například pro plicní lékařství, kardiologii a interní medicínu,dodává Daniel Bělík, jenž má pokračovat ve funkci výkonného ředitele i pod novým majitelem.

Akviziční poradenství pro IBSA Group

Poradenství kupující straně během transakce zajišťovali advokáti PwC Legal Česká republika pod vedením Daniela Pikala. Ten říká, že na akvizici jak z hlediska daní, tak financí pracovali s kolegy Vendelínem Balogem a Andreou Lančovou téměř rok. Tým PwC Legal se skládá asi z 20 právníků v Praze, Brně a Ostravě. Firma je součástí skupiny PricewaterhouseCoopers International Limited [PwC], která zaměstnává asi 3 600 právníků ve více než sto zemích světa. Celkově firmy PwC zaměstnávají více než 250 tisíc lidí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here