Praktici dostali roušky na asi dva až tři dny. Respirátory třídy FFP3 většinou vůbec nemají. Chybí jim dezinfekce i rukavice. Mnoho lékařů proto zavírá své ordinace, jiní se na to chystají. Ochranné pomůcky nemají a žádají o ně ale i lékárníci, stomatologové a stále i mnoho zdravotníků v nemocnicích.

Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] uvedlo, že jejich pomoc, jež může být v boji proti šíření nemoci Covid-19 klíčová, je limitována nedostatkem ochranných prostředků. Podle vyjádření svého předsedy Petra Šonky jim situaci navíc komplikují kontroly v ordinacích ze strany státu.

„Z několika ordinací máme informace o v těchto dnech probíhajících kontrolách ze strany státních orgánů – například Státní ústav pro kontrolu léčiv atd. To v této kritické době zbytečně komplikuje provoz ordinací a ohrožuje zdraví kontrolorů,“ říká Petr Šonka s tím, že lékaři žádají o jejich okamžité zastavení.

Zdravezpravy.cz chtěly v této věci kontaktovat ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irenu Storovou, ta však na konci minulého týdne odletěla na dovolenou do karibské oblasti. Což potvrdila i mluvčí SÚKLu Barbora Peterová s tím, že se jednalo o dovolenou plánovanou.

Ochranné pomůcky nejsou

Během víkendu a pondělí sice praktičtí lékaři dostali zhruba 2 až 3 ks roušek [nikoli respirátory FFP3] na ordinaci. Ty ale praktikům podle SPL ČR vystačí na maximálně dva dny práce. Sdružení také upozorňuje na nedostatek dezinfekce a rukavic.

Předsednictvo Sdružení praktických lékařů ČR proto vydalo doporučení, ve kterém uvádí postup pro praktické lékaře v situaci, kdy jim ochranné pomůcky jako jsou roušky, respirátory, dezinfekce či rukavice v jejich ordinacích dojdou.

„V okamžiku, kdy vám dojdou předepsané ochranné pomůcky již nejste schopni zajistit bezpečný provoz ordinace. Proto převeďte činnost praxí do nouzového režimu,“ uvádí předsednictvo SPL ČR.

To podle SPL ČR znamená, že ordinace i zavřou. Zástupci SPL ČR dodávají, že ve chvíli, kdy praktici budou mít opět ochranné pomůcky, ordinace znovu plně otevřou.

Jak vypadá nouzový režim

Nouzový režim pro praktiky znamená uzavření ordinací. Praktici tak s pacienty budou komunikovat pouze telefonicky nebo elektronicky, zajistí i předpis eReceptů či vystavování eNeschopenek. Plně omezí fyzický kontakt se svými pacienty. Ordinace by tak podle doporučení měla být v nouzovém režimu až doby, než bude znovu vybavena ochrannými pomůckami.

„Jedině tak je možné zajistit bezpečný provoz ordinací praktických lékařů v zemi,“ uvádí předsednictvo SPL ČR.

Doporučení už přijalo několik praktických lékařů v Česku, mezi nimi i praktická lékařka z Lázní Bohdaneč na Pardubicku Kateřina Nechvátalová. Ta přijímá pouze akutní pacienty a po telefonické domluvě. V čekárně může být vždy jen jeden člověk. V současné době má pro svoji ordinaci lékařka tři roušky, které jsou kvalitnější a na opakované použití s účinností až dvanáct hodin.

„Ale stoprocentní ochrana to není. Respirátory máme tři, což je na tři čtyři dny,” uvedla.

Panika ale podle ní není na místě. Když se lidé budou chovat zodpovědně, nákazu zvládneme.

„Pokud lidé nemají roušky a musí nezbytně ven třeba na nákup, mohou si dát přes ústa šátek. Zábrana může zamezit virům dostat do těla přes slizniční cesty,” řekla lékařka.

Dodává, že praktičtí lékaři mají platby za počty pacientů, které mají v evidenci, výkonů ale budou mít méně.

„Hůř na tom budou ambulantní specialisté, kteří jsou placení od výkonu. Co mám informace z Pardubicka, tak nemají vůbec žádné ochranné pomůcky a budou muset zavřít určitě dřív než my,” dodala Kateřina Nechvátalová.

Pacienti míří od praktiků do nemocnic

Zavřené ordinace některých praktických lékařů kvůli nedostatku ochranných pomůcek přivádějí čím dál více pacientů do nemocnic. Což podle ředitele Bohumínské městské nemocnice Svatopluka Němečka [bývalý ministr zdravotnictví v letech 2014 až 2106, člen ČSSD, pozn. red.] není ideální.

„Do nemocničních ambulancí se začali valit pacienti, kteří našli uzavřené ordinace praktického lékaře. Musíme se s tím nějak vyrovnat,” uvedl Svatopluk Němeček.

Dodal, že za vzniklou situaci nemohou praktiční lékaři, ale nedostatek ochranných pomůcek. Zdravotnické zařízení situaci řeší tak, že přicházejícím na vrátnici změří teplotu, telefonicky je propojí s danou ambulancí. V případě, že je situace akutní, pacienti jsou odesláni za lékařem. Když jejich stav snese odklad, nemocnice je naopak posílá domů.

„Nemocnice je schopna zvýšený zájem zvládnout, nezbytně nutné je však to, aby měla dostatek ochranných pomůcek. Respirátory nemocnice předává hlavně na ambulantní pracoviště, která v největší míře přichází do styku s lidmi zvenčí,“ upřesňuje Svatopluk Němeček s tím, že nemocnice má respirátory na dva až tři dny.

Ochranné pomůcky nemají ani zubaři

Ochranné pomůcky, konkrétně respirátory, chybí podle prezidenta České stomatologické komory [ČSK] Romana Šmuclera i zubním lékařům. Ten zároveň upozornil na to, že stát s nimi situaci nijak nekonzultuje a stomatologové jsou bez informací. Třeba i o tom, zda komora udělala dobře, když sama od sebe nakoupila 90 tisíc respirátorů. I tak ale stomatologům chybí 200 tisíc respirátorů. Ty sice po státu žádali, ale doposud je nedostali.

„Mám osobní zodpovědnost za jedenáct tisíc zubních lékařů, 4,5 milionu lidí navštěvuje zubního lékaře a musí v tom být nějaký systém…,“ upozornil Roman Šmucler.

Dodal také, že by rád slyšel, aby stát vyzval občany, aby ti, kteří mají roušky, je vyndali a nosili. Podle jeho slov je také potřeba říci, jaké jsou alternativy k rouškám jako například hadrové roušky. Ty se dají ušít, i když to podle něj také není úplně ideální.

„Ale nemůže mi stále někdo říkat, kup si roušku třídy tři, kterou jsme ti zakázali koupit,“ řekl Roman Šmucler v České televizi.

Podle České stomatologické komory se zubní ordinace zatím uzavírat nebudou. O jejich provozu by se měli podle Romana Šmuclera rozhodnout jednotliví zubaři. ČSK se na svém jednání zatím dohodla, že zubaři nebudou fungovat na zubních pohotovostech, kde chybí ochranné respirátory.

„To znamená, že lékařská služba první pomoci tam, kde nejsou respirátory, v tuto chvíli končí,“ vysvětlil.

Česká stomatologická komora stejně jako ostatní lékaři vyzývá pacienty, aby nechodili k zubaři s jakýmikoli příznaky nachlazení. Ve spolupráci s praktickými lékaři a lékárníky shání komora ochranné pomůcky, jako jsou roušky i respirátory.

Po respirátorech [marně] volají i lékárníci

Na nedostatek ochranných pomůcek, především respirátorů, již delší dobu upozorňuje i Česká lékárnická komora [ČLnK]. Podle jejího vyjádření na webových stránkách o uzavírání lékáren neuvažuje. Upozorňuje však na to, aby byli zákazníci při svých návštěvách lékáren v těchto dnech více ohleduplní.

„Nechoďte do lékárny, pokud kašlete, máte vyšší teplotu, či další příznaky nachlazení, pošlete za sebe zdravého rodinného příslušníka. Respektujte pokyny lékárníka a opatření lékárny,“ uvádí prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Žádá zároveň občany, aby do lékárny chodili pouze pro léky a nákup zubního kartáčku, kosmetiky aj. nechali na dobu po pandemii. Zákazníci by podle lékárníků měli při návštěvě lékárny dodržovat odstup minimálně dva metry od ostatních a při kontaktu s lékárníkem by se neměli dotýkat výdejního pultu a ani se na něj nahýbat. Podle lékárníků by měli zákazníci platit v tuto dobu především bezkontaktně a v lékárně se zdržovat co možná nejkratší dobu.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here