Mladí lékárníci se obrátili otevřeným dopisem na premiéra Andreje Babiše [ANO] a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. V něm požadují, aby jim stát do lékáren dodal ochranné respirátory. Poukazují na to, že denně lékárníci přijdou do kontaktu se stovkami i tisíci pacientů a klientů, kteří jsou taktéž bez ochrany.

Hlas lékárníků o tom, že je vláda nechává na holičkách, zaznívá po celé zemi. Lékárníci patří tedy mezi ohroženou skupinu a zároveň rizikovou skupinu obyvatel, která může velice efektivně dál šířit nákazu koronavirem SARS-CoV-2. I přesto pracují bez ochrany. Důvod je, že ochranných zdravotnických pomůcek není nadbytek, jak uvedl včera na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Lékárníci ale na rozdíl například od praktických lékařů neomezují provoz a poskytují služby svým klientům a pacientům dál. A to i v době, kdy je v zemi vyhlášen nouzový stav.

„Uvědomujeme si, že je tato situace neobvyklá pro nás pro všechny, nicméně dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou, o co nejrychlejší dodání ochranných pomůcek pro lékárníky a farmaceutické asistenty,“ uvádí předsednictvo Mladých lékárníků v dopise premiérovi a ministrovi zdravotnictví.

Upozorňují na to, že lékárníci jsou v první linii. Stejně jako například prodavači v obchodech s potravinami, kteří denně obslouží stejně jako lékárníci stovky a tisíce lidí.

Situace je neudržitelná

Podle lékárníků je současná situace už dále neudržitelná. V dopise uvádí, že počet pacientů, kteří v současnosti přicházejí do lékáren, se podobá předvánočnímu období. Do prostředí lékárenských tár nyní improvizovaně instalují plexiskla, aby minimalizovali riziko přenosu. To dělají malé i velké lékárny.

„Plexiskla budou ve všech našich lékárnách [cca 450 lékáren, pozn. red.] po celé republice. Celkem jich bude asi 900,“ říká mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Dodává, že toto opatření vzniká v důsledku kritické nedostupnosti účinných respirátorů.

„Třebaže vyvíjíme mimořádnou snahu, zatím je zkrátka nemáme ani pro personál a ani pro pacienty,“ upřesnil.

Dr.Max dále zavádí ve všech lékárnách povinnost krýt si ústa a nos. Řetězec vydal i návod, jak mají pacienti při návštěvě lékárny postupovat. Zahájil i speciální preventivní akci.

Obdobně postupují všechny lékárny v zemi, jejichž personál čelí při kontaktu s klienty a pacinty riziku nákazy onemocněním Covid-19.

„Vydali jsme celou řadu doporučení, jak se mají pacienti v lékárně chovat a jak se co nejvíce chránit před nákazou. Ale ani pacienti nemají ochranné pomůcky, a proto denně čelíme riziku přenosu infekce,“ píší v dopise Mladí lékárníci.

Dále se premiéra a ministra zdravotnictví ptají, co se stane až se mezi nakaženými objeví lékárníci, kdo zajistí péči. Odvolávají se přitom na skutečnost, že lékárníci i v této vypjaté době neuzavírají lékárny. Onemocnění lékárníka či jeho karanténa přitom může podle nich i podle stanoviska České lékárnické komory [ČLnK] znamenat uzavření lékárny.

Výběr z pokynů pro pacienty a klienty lékáren

  • Nechoďte do lékárny, pokud kašlete, máte vyšší teplotu, či další příznaky nachlazení, pošlete za sebe zdravého rodinného příslušníka.
  • Choďte do lékárny pouze pro léky, nákup zubního kartáčku, kosmetiky aj. nechte na dobu po pandemii.
  • Lékárník vám rád pomůže s výběrem léků dle vašeho akutního stavu.
  • Nepořizujte si zbytečné zásoby léků, lékárník váš požadavek může v zájmu ostatních pacientů omezit.
  • Dezinfekční roztoky jsou nedostatkové. Lékárníci se snaží vykrýt potřebu i vlastní přípravou. Jejich odběr pacientem mohou regulovat.
  • Pro ochranu sebe i vašeho lékárníka preferujte bezkontaktní předání e-Receptu. V případě sms eReceptu od vás lékárník nebude přebírat váš telefon.
  • Pacienti si mohou SMS recept zdarma převést pomocí aplikace Lékárny v ČR na čárový kód, který umožňuje lékárníkovi bezkontaktní načtení z větší dálky čtečkou kódů.
  • Dodržujte odstup od ostatních 2 metry. Při kontaktu s lékárníkem se vyhýbejte dotýkání táry [výdejního pultu v lékárně] a nenahýbejte se na táru.
  • Platbu provádějte, pokud možno, bezkontaktně. Chráníte tím zdraví sebe i vašeho lékárníka.
  • V lékárně se zdržte co nejkratší dobu.
  • Dodržujte pravidla pro vstup do lékárny a způsob výdeje léků, která nastavila lékárna, v níž si léky vyzvedáváte.
  • Buďte ohleduplní k ostatním pacientům i lékárníkům. Onemocnění lékárníka či karanténa může znamenat uzavření lékárny.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here