K postupnému promoření populace koronavirem SARS-CoV-2 bude muset podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] zřejmě dojít. Důležité je, aby se tak stalo postupně a kontrolovaně. A to především s ohledem na nejzranitelnější skupinu chronicky nemocných osob a seniorů. Ty je nutné i nadále separovat a chránit.

„Nejsme schopni pandemii zastavit, to se nepodaří žádnému státu na světě. Je zřejmé, že dojde k postupnému promoření populace za předpokladu, že budeme chránit tu nejohroženější skupinu obyvatel,“ vysvětluje stanovisko MZ ČR ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Dodává, že k promoření bude docházet postupným rozvolňováním vládních opatření až k tomu poslednímu z nich. Senioři však podle ministra při uvolňování nastavených restrikcí musí být chráněni. A to především tak, že se oddělí od většinové populace. K jejich ochraně má podle něj přispět i zvýšené testování v zařízeních sociální péče jako jsou domovy pro seniory, ve kterých se nemoc Covid-19 v posledních týdnech začala mezi obyvateli šířit.

„Dohodli jsme se s kraji, že chceme plošně testovat pracovníky v sociálních službách. Tak bychom zabránili přenosu nemoci,“ uvádí Adam Vojtěch s tím, že doposud nebyla nastavena pravidla k užití rychlotestů v těchto zařízeních.

Dohoda s kraji je na světě

O plošném testování personálu v zařízeních sociálních služeb ministr jednal se zástupci jednotlivých krajů. Přesnou metodiku ministerstvo sice ještě zpracovanou nemá, ale podle slov ministra dostane každý kraj 20 tisíc rychlotestů právě k tomuto účelu.

„Testování by se mělo opakovat v pravidelných cyklech zhruba 14 dnů,“ uvádí.

Tento systém by měl zajistit včasnou izolaci pracovníka, jakmile infekcí Covid-19 onemocní. Testování budou v zařízeních zajišťovat zdravotníci, kteří do sociálních zařízení docházejí, nebo místní praktiční lékaři. Doposud ministerstvo zavedlo povinně testovat každého nového klienta zařízení a všech seniorů, kteří se do zařízení vracejí. Ať už z pobytu u rodiny nebo z nemocnice. Každý kraj přitom už dnes musí mít podle nařízení ministerstva vyhrazeno minimálně 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel pro seniory s infekcí Covid-19.

Podle MZ ČR plošné testování personálu i klientů domovů pro seniory, jak požadovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD], možné není.

„Na to nejsou v současné době kapacity,” vysvětlil důvod náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Postupné promoření cestou uvolňování restrikcí

V následujících dnech můžeme podle ministra Adama Vojtěcha očekávat zrušení některých z doposud přijatých opatření v boji s koronavirem. I to je součást plánu na promoření obyvatelstva. Konkrétně by se mohly otevřít obchody, jako jsou papírnictví, obchody s dětským textilem, obuví, stavebniny, a dokonce i některá sportoviště pro individuální aktivity, jako je například tenis.

„Počkáme do středy. Pokud se situace bude podobat přechozím dnům, je možné tuto avizovanou změnu očekávat,“ uvedl ministr.

Také ale upozornil, že budou stále platit i přísná režimová opatření. Jde například o dodržování rozestupů ve vzdálenosti minimálně dvou metrů, pravidelné dezinfikování prodejen nebo povinné měření teploty zaměstnanců. Za tohoto režimu bude podle jeho slov vláda restrikce postupně rozvolňovat.

„Jsme schopni u nás pandemii poměrně dobře řídit. K masivnímu nárůstu pozitivních pacientů nedošlo, proto chceme v následujícím období postupně ta opatření rozvolňovat. A bude tak docházet i k postupnému promořování populace,“ vysvětlil.

Chytrá karanténa pomůže řízenému promoření

Ke sledování a kontrole situace by podle ministra zdravotnictví měla přispět i chytrá karanténa. Její princip spočívá v tom, že odborníci vytvoří z dat od mobilního operátora a dat na platební kartě nakažené osoby jakousi mapu s údaji o pohybu nakažené osoby za posledních pět dní. Tu pak využijí hygienici při pohovoru s infikovanou osobou při zjišťování jejího pohybu a osob, se kterými se setkala nebo se mohla setkat. Takto vytipované osoby pak osloví speciální armádní tým a otestuje je na přítomnost koronaviru v těle.

Chytrou karanténu má na starosti náměstek Roman Prymula a její testovací část už běží na jižní Moravě. Koncem týdne se do ní má zapojit i severní Morava a hlavní město Praha. Po velikonočních svátcích by se do projektu chytré karantény mělo zapojit celé Česko. Projekt chytrá karanténa má ale jednu podmínku a tou je, že se zpracováním dat z mobilního aparátu a platební karty musí nakažená osoba souhlasit.

MZ ČR: Ochranné pomůcky už problém nejsou

Stálým tématem zůstávají ochranné zdravotnické pomůcky, případně testy na koronavirus. Všeho má mít MZ ČR dostatek, zejména pak ochranných pomůcek. To potvrdil i ministr Adam Vojtěch: „Ochranných zdravotnických pomůcek máme dostatek pro zvládnutí epidemie v následujících týdnech.“

Podle něj MZ ČR doposud objednalo 88,5 milionu kusů ochranných zdravotnických pomůcek v ceně šesti miliard korun. Distribuováno bylo prozatím 11,1 milionu kusů z tohoto materiálu. Na starost má ministerstvo zajištění ochranných pomůcek především pro přímo řízené fakultní nemocnice, krajské hygienické stanice a testovací laboratoře. Resort dále rozvezl ochranné pomůcky i jednotlivým profesním komorám, sdružením lékařů a lékárníků. A 300 tisíc kusů materiálu dostaly i zařízení sociálních služeb.

Ministr se vyjádřil i k cenám za nakoupené ochranné pomůcky, za které je jeho úřad často kritizován. To proto, že podle dostupných informací Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] za podpory prezidenta Miloše Zemana dokázalo v Číně nakoupit zdravotnický materiál levněji.

„V první fázi nákupu pro nemocnice byly ceny opravdu vysoké. Nyní už nakupujeme za velmi slušné ceny,“ uvedl s tím, že ceny se v čase opravdu mění. Obchodníci MZ ČR se podle něj při nákupu navíc snaží klást důraz na maximální kvalitu.

„To proto, že například nakupované respirátory jsou určeny pro lékaře první linie,“ uzavřel ministr Adam Vojtěch.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here