Nákaza covid-19 pronikla už i na ruskou Sibiř

0
441
nakaza_covid-19
Foto: Pixabay.com

Rusko zaznamenalo ze čtvrtka na pátek rekordní nárůst nakažených osob nemocí covid-19. Jejich počet se zvýšil o 1 786 na 11 917.  Nákaza covid-19 se v několika týdnech dostala do všech regionů země, včetně Sibiře. Epicentrum infekce, hlavní město Ruské federace Moskva, má více než cca 7 800 nakažených.

Počty nakažených koronavirem v Rusku každým dnem stoupají o zhruba 1 100 nových případů. A nyní až o dva tisíce. Rekordní přírůstek byl ze čtvrtka [9.4.] na pátek [10.4]. Počet nakažených koronavirem v Rusku se zvýšil o 1 786 na 11 917, jde o nejvyšší denní nárůst. Počet mrtvých vzrostl o 18 na 94. Úřední statistiky potvrzují nákazu v celkem 81 regionech Ruské federace. Skutečné počty jsou ale zřejmě i s ohledem na oficiální údaje z ruských regionů podstatně vyšší.

Více než polovinu všech nakažených má Moskva, která je i epicentrem infekce. Ruská metropole doposud potvrdila 7 800 infikovaných lidí. Ruská státní televize ve svém vysílání v minulých dnech uvedla, že větší část z nakažených je v těžkém zdravotním stavu a polovina nakažených v Moskvě jsou lidé mladší 45 let. Mezi nakaženými je podle ní i 30 dětí. Podle agentury TASS už se v zemi z Covidu-19 vyléčilo zhruba 580 nemocných.

Ruský prezident Vladimir Putin podle prohlášení Kremlu pracuje v takzvaném distančním režimu a je pod dohledem lékařů. Prezident se totiž v minulých dnech setkal s ředitelem jedné z infekčních klinik, u kterého se později prokázala nákaza Covid-19. Podle informací z Kremlu šlo o podání ruky a virus prokázán nebyl.

Nákaza Covid-19 a preventivní opatření v Rusku

Kvůli zvyšujícím se počtům infikovaných osob ve městě začala ruská vláda regulovat ceny za ochranné pomůcky. Roušky, respirátory, lékařské rukavice a další ochranné prostředky mohou prodejci nabízet za vládou zastropovanou cenu. Vedení země tak chce zamezit masovému vykupování zdravotnického materiálu a také omezit jejich nákupy na spekulaci.

Rusko minulý týden ve snaze zabránit šíření nákazy v zemi zrušilo všechny lety. Tento týden částečně obnovilo mezinárodní lety, aby zajistily repatriaci ruských občanů zpět do země. Podle ruského ministerstva zahraničí dosud o repatriaci požádalo asi 25 tisíc Rusů.

Vedení města Moskvany dále vyzvalo k tomu, aby kvůli šířící se nákaze zbytečně nevycházeli do ulic. Jde však o doporučení. A i přesto, že je Moskva se svými 13 miliony obyvateli epicentrem nákazy, vedení města o zavedení zvláštních propustek pro volný pohyb ve městě, jako v jiných regionech, momentálně neuvažuje. Přesto mezi opatření v Moskvě patří zrušení cenově zvýhodněné městské hromadné dopravy pro seniory. Moskevská radnice chce omezit pohyb lidí po městě. To se jí i povedlo. Po zrušení regulace cen na jízdné pro seniory v moskevském metru docílila 85% poklesu jeho využívání.

Rozporuplné zprávy z ruských regionů

Přesto, že se počty nakažených v Rusku každým dnem navyšují o stovky případů, některé z ruských regionů zavedená opatření postupně ruší. Je to kvůli tomu, že o rozsahu a době trvání zákazu rozhodují v Rusku jednotlivé kraje a oblasti. Například v oblasti Orelské, Samarské či Novosibirské úřady i přes stoupající počty nakažených postupně ruší zavedená opatření, která mají zabránit šíření infekce Covid-19. Dále uvolňují odstávky provozů v průmyslové výrobě, stavebnictví i ve službách. Ve městě Samara, které má více než milion obyvatel obnovili provoz metra a výrobu obnovily i tamní automobilky Kamaz a Avtovaz. Podle informací z moskevského rozhlasu úřady většinu přijatých opatřeních odvolaly i v sibiřském Sajansku.

Naopak jiné z regionů Ruské federace zavedené restrikce ještě více zpřísňují. Úplný zákaz vycházení platí v Přímořském kraji na Dálném východě, kde na ulici smějí lidé vyjít pouze se zvláštním povolením. Tamní úřady ho vydávají krátkou textovou zprávou. Oblast mezi Polskem a Litvou takzvaná Kaliningradská oblast úplně přerušila železniční spoj s Ruskem.

Oslavy výročí 2. světové války v nejistotě

Rusko v souvislosti s pandemií Covid-19 stojí i před další výzvou. Letos v květnu plánuje oslavit 75. výročí ukončení druhé světové války. Podle mluvčího prezidenta Dmitrije Peskova je v jednání několik variant oslav. Zřejmé už dnes je, že plánované akce se ve velkém stylu neuskuteční, anebo uskuteční, ale pouze v omezeném počtu účastníků. Oficiální podoba ceremonie však zatím potvrzena nebyla. Dmitrij Peskov uvedl, že pokud by se slavnosti konaly 9. května, nezúčastnili by se jich váleční veteráni, jak se původně plánovalo. Důvod je jasný, vysoké riziko možné nákazy nemocí Covid-19.

Na květnové oslavy Kreml přitom již pozval významné státníky z celého světa. Amerického prezidenta Donalda Trumpa, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Donald Trump už oznámil, že do Moskvy na oslavy nepřijede, zastoupit ho má jeden z jeho poradců. Naopak český prezident Miloš Zeman, který pozvání také obdržel, svou účast na akci přislíbil.

Nákaza Covid-19 zasáhla i Ukrajinu

Výjimkou v nákaze koronavirem není ani Ukrajina. Zdravotníci tam potvrzují každodenní nárůsty nemocných koronavirem. Poslední údaj hovoří o 1 462 nakažených, jde zhruba o nárůst 150 případů denně. Podle údajů ukrajinských úřadů v zemi na koronavirus zemřelo 42 nakažených, 28 z nakažených se uzdravilo. Od poloviny března platí v zemi karanténa a od 26. března vyhlásilo ukrajinské vedení v zemi stav nouze. Kvůli epidemii koronaviru v zemi zastavila provoz až třetina ukrajinských podniků. Nejvíce zasaženy jsou dopravní sektor, hotelové služby nebo veřejné stravování. Většina podniků na Ukrajině začala propouštět své zaměstnance. Podle agentury Unian potvrdila snížení počtu zaměstnanců o polovinu až třetina zaměstnavatelů.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here