ÚZIS: Podíl nemocných vůči provedeným testům je 6,1%

0
542
UZIS

Na včerejším [7.4.] neveřejném jednání Výboru pro Zdravotnictví PSP ČR vystoupil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Poslancům prezentoval výsledky datové i informační základy pro management pandemie Covid-19. Zdravezpravy.cz přinášejí výběr z jeho prezentace.

Ladislav Dušek na jednání zdravotnického výboru na předložených datech prezentoval poslední čísla k vývoji nákazy Covid-19 v České republice. Podle vyjádření ÚZIS Česká republika zvládá epidemii velmi dobře a stávající vývoj počtu pacientů a čerpání kapacity systému zatím odpovídá tomu, co Ústav zdravotnických informací a statistiky modeloval.

V obdobném duchu se Ladislav Dušek vyjádřil i před členy zdravotnického výboru. Samozřejmě přidal i několik grafů a statistik.

Plně reprezentativní epidemiologická data

[Zdroj: ÚZIS]

Celkový [kumulativní] podíl pozitivních případů vůči počtu provedených testů v ČR

[Zdroj: ÚZIS]

Ladislav Dušek potvrdil předchozí informace ÚZIS. Ty předpokládají, že v polovině dubna by v ČR mohlo být podle výpočetních modelů zdravotnických statistiků kolem osmi tisíc laboratorně potvrzených případů Covid-19. Na jeho konci pak 14 200 případů.

Podíl potvrzených případů ze všech provedených testů
[Zdroj: ÚZIS]
Lokální modely šíření nákazy

[Zdroj: ÚZIS]

Nejčastějšími obětmi infekce Covid-19 jsou podle Ladislava Duška senioři. To platí i pro Českou republiku. Právě osoby nad 65 let věku jsou nejvíce zastoupeny mezi 91 zemřelými [k 8.4.2020] a k nákaze u nich došlo navíc často v domovech pro seniory.

Modely ÚZIS počítají s tím, že pokud zůstane mezi nakaženými zhruba pětina seniorů, bude jich zhruba 2 750. Pokud by se podíl zvýšil na 40 procent, pozitivně testovaných nad 65 let by bylo kolem 4000. V současné době je podíl seniorů mezi nakaženými infekcí Covid-19 zhruba 24procentní. Podíl nakažených seniorů může podle odhadů ÚZIS stoupnout na cca 40 procent. Zatím je ale ve srovnání s jinými zeměmi podíl nakažených seniorů v ČR nízký.

 Věková struktura při daném kumulativním počtu případů [od 9.3.2020]

[Zdroj: ÚZIS]

Podle údajů MZ ČR bylo k 1.4. 312 pacientů s Covid-19 hospitalizováno v nemocnicích, 60 z nich vyžadovalo plicní ventilaci a jeden nemocný byl napojený na mimotělní oxygenaci [ECMO]. Komplikace působí nemoc Covid-19 především pacientům trpících již nějakou jinou chorobou.

Těžký průběh nemoci: Prediktivní rizikové skóre

[Zdroj: ÚZIS]

Podle ÚZIS je kapacita celého systému aktuálně více než dostatečná a kvalita péče je naprosto shodná jako v období před epidemií.

Plný monitoring potřeb lůžkové péče

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here