Kdo může za covid-19? USA ukazují na laboratoř v Číně

0
691
za_covid-19
Foto: Pixabay.com

Kdo může za covid-19? Teorií o původu nového koronaviru je několik. Jedni tvrdí, že byl vytvořen účelově jako biologická zbraň, druzí míní, že jde o zmutovaný koronavirus z čínského tržiště. A další jsou přesvědčeni, že unikl z laboratoří ve Wu-chanu. Což je varianta, s níž nyní operuje i americký prezident Donald Trump.

Neznámý koronavirus nazývaný SARS-CoV-2 pocházející z čínského Wu-chanu infikoval více než dva miliony lidí po celém světě. Počet zemřelých na nemoc covid-19 překonal tento týden 150 tisíc osob. Pandemie koronaviru tak zasáhla zdraví, životy lidí po celém světě a nemalé škody působí i národním a světovým ekonomikám. Není divu, že se začínají vést pře o tom, kdo je za covid-19 odpovědný. Viníka označil tento týden americký prezident Donald Trump. Ten prohlásil, že si je zpráv o úniku viru z wuchanské laboratoře vědom. Zároveň potvrdil, že Spojené státy už zahájily kroky k prověření situace v Číně.

„Velmi důkladně zkoumáme tuto příšernou situaci, která se stala,“ řekl.

Na tiskovém briefingu se ho novináři dotázali na to, zda o tom již hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Donald Trump odvětil, že nechce otázku komentovat.

„Prostě o tom nechci hovořit, v tuto chvíli to není vhodné,“ uvedl.

Podle zpráv agentury Reuters se v podobném duchu vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten prohlásil, že Peking by měl jít konečně s pravdou ven a sdělit, co ví. Dále uvedl, že americká vláda ví to, co ví celý svět, že koronavirus pochází z Wu-chanu. A dále, že zasažené tržiště se nachází jen několik mil od čínské virové laboratoře.

Laboratoř ve Wu-chanu zkoumala netopýry

Fakt je, že wuchanský institut virologie je výzkumný ústav v oboru virologie, který řídí Čínská akademie věd. Institut funguje už od roku 1956. Před pěti lety institut otevřel novou laboratoř nejvyššího stupně biologického nebezpečí [BSL-4]. Jde o první svého druhu na pevninské Číně.

To, že se ve wuchanských laboratořích vědci zabývají výzkumem koronavirů potvrdilo i zveřejnění výzkumu o původu koronaviru SARS-CoV v roce 2005. Ve zprávě shrnující výsledky výzkumu virologové uvádějí, že netopýři z rodu vrápenců jsou přírodními nositeli koronavirů podobných SARS-CoV. V dalších letech vědci odebrali vzorky dalším netopýrům – vrápencům v několika regionech Číny.

Před pěti lety, v roce 2015, zveřejnili američtí a čínští vědci výsledky výzkumu, kde potvrzují, že existuje možnost přenosu koronaviru SHC014-CoV z infikovaných netopýrů do buněk HeLa. Vědci vytvořili hybridní virus, který kombinuje netopýří koronavirus s virem SARS-CoV. Ten je schopen infikovat lidské buňky a je schopen se v nich i úspěšně množit. K dalšímu zjištění došli wuchanští virologové v roce 2017, kdy potvrdili, že v genomech 15 kmenů koronavirů od netopýrů z rodu vrápenců z jeskyní v provincii Jün-nan jsou části genomu lidského viru SARS-CoV. A i když žádný z těchto kmenů koronaviru od netopýrů – vrápenců neobsahoval genom SARS-CoV v kompletní formě, je možné, že přímý předek lidského viru vznikl právě v těchto jeskyních.

Může za covid-19 umělý virus?

O existenci wuchanské laboratoře hovořila již před několika týdny česká lékařka Soňa Peková, jejíž soukromá laboratoř náhodně zachytila několik vzorků koronaviru v začátcích jeho šíření. Ta již tehdy naznačovala možný únik koronaviru právě z této laboratoře.

„Fakt je, že to [koronavirus] má charakteristiky, které nevypadají jako přírodní izolát. V mých očích trošičku to možná vypadá jako náhodný únik nešťastnou náhodou z nějaké laboratoře, protože v tom epicentru je laboratoř, ve které se s tímto virem pracuje, ale to je všechno na úrovni hypotéz,“ uvedla.

Opatrnější v obviňování Číny z toho, že je za pandemii koronaviru zodpovědná a že se virus do celého světa rozšířil z wuchanské laboratoře, ve které koronaviry zkoumají, je generál a šéf sboru náčelníků štábů Mark Milley. Ten v tomto týdnu uvedl, že původ nynější globální nákazy je přírodní a koronavirus podle něj nebyl pravděpodobně vyvinut v čínských laboratořích.

„Úplnou jistotu ale Pentagon nemá,“ dodal americký generál.

„Není divu, že se o to upřímně zajímáme také my a že se tím zevrubně zabývají i tajné služby. Převažující důkazy naznačují, že původ je přírodní. Jistě to ale nevíme,“ doplnil s tím, že závěry jsou neurčité.

Kdo může za Covid-19: Spekulují i světová média

Americká televize Fox News ve středeční reportáži s odkazem na své zdroje uvedla, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 může pocházet z laboratoře v čínském Wu-chanu. Za jeho vývojem ale podle stanice nestála snaha Pekingu vytvořit biologickou zbraň. Podle televize se Čína spíše snažila dokázat, že má stejné schopnosti identifikovat a likvidovat viry jako USA. Televize spekuluje, že se v laboratoři, kde se provádí experimenty s viry, v důsledku nedostatečných bezpečnostních opatření někdo koronavirem nakazil. Nákaza se pak objevila na nedalekém tržišti, kde se prodávají divoce žijící zvířata.

V úterý americký list The Washington Post napsal, že americká ambasáda v Číně varovala před nedostatečnou bezpečností ve wuchanském institutu již v roce 2018. V hlášení velvyslanectví přímo zmínilo riskantní výzkum koronavirů u netopýrů, uvedl deník. Stanice CNN upozornila na to, že uvnitř americké vlády už zaznívají požadavky, aby Čína za pandemii koronaviru zaplatila. Tito činitelé zároveň uznávají, že Washington musí v této věci jednat opatrně do doby, než bude pandemie pod kontrolou. A než budou mít USA více informací o původu koronaviru, dodala televize. To zmínila i stanice Fox News, jejíž zdroj řekl, že počínání Číny může být tou nejdražší kamufláží všech dob.

V jiných světových médiích se dokonce objevují zprávy o tom, že koronavirus byl vyvinut uměle. Tento názor zveřejnil před několik dny i list Daily Mail. V novinách se vyjádřilo několik britských politiků. Někteří vědci často upozorňují na fakt, že právě ve Wu-chanu je největší čínská virologická laboratoř. Není proto žádnou náhodou, že se první nákazy potvrdily právě v jeho okolí. To však wuchanská laboratoř popírá. K takovém nařčení vydala laboratoř prohlášení už v únoru. V něm uvedla, že odmítá tvrzení o tom, že byl koronavirus uměle vytvořen v jedné z jejích laboratoří.

Čínské statistiky nejsou věrohodné

Před několika dny Donald Trump navíc zpochybnil údaje čínských úřadů o počtu infikovaných a zemřelých koronavirem. Donald Trump již několikrát poznamenal.

„Opravdu tomu někdo věří?“

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Čínské úřady upravily statistiky o počtech nakažených a zemřelých na covid-19. Ve Wu-chanu úřady navýšily počty zemřelých o 1 290 osob, celkově ve městě na covid-19 zemřelo 3 869, v celé Číně pak 4 632 osob. Úřady navýšily i počty nakažených a to o 325 na 50 333 osob. Změnu čínské úřady vysvětlily tím, že postupují v souladu se zákony a předpisy, jakož i odpovědností vůči dějinám, lidu a zemřelým, poznamenala agentura Kjódó. K úpravě počtů nakažených a zemřelých na covid-19 se obratem vyjádřila i Světová zdravotnická organizace [WHO], která uvedla, že k úpravě statistik dojde časem každá země zasažená pandemií koronaviru.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here