Dostavba porodnice U Apolináře vyjde na dvě miliardy

0
1543
U_Apolinare
Foto: VFN Praha

Dostavba pražské porodnice U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] vyjde na dvě miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] ji plánuje zaregistrovat mezi plánované investice. Projekt dostavby navrhla mezinárodně uznávaná architektka a designérka Eva Jiřičná [AI – DESIGN].

Současné prostory porodnice jsou podle zástupců Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN nevyhovující. Podle ředitele VFN Davida Feltla nemocnice nyní začne pracovat na investičním záměru a letos zahájí i práce na projektu. Kdy se začne stavět, podle něho závisí na tom, kdy bude mít VFN od vlády peníze. Projekt s názvem „Porodnictví 21. století” je součástí koncepce, kterou začal zpracovávat David Feltl vloni po nástupu do své funkce.

Začali jsme tím, že jsme nemocnici provozně stabilizovali. Loni se již ocitla v černých číslech a nyní se již postupně odrážíme k investicím a dalšímu rozvoji. Máme připravený celý komplex rozvojových projektů a modernizace Gynekologicko-porodnické kliniky je jedním z nich. Jsem rád, že máme takovou podporu zřizovatele,” uvedl David Feltl.

V současné době VFN realizuje investice za 400 milionů korun. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] na projekt dostavby porodnice brzy naváže další zaregistrovaný projekt sdruženého pavilonu VFN v areálu na Karlově náměstí za 1,5 miliardy korun. Obě akce jsou součástí Národního investičního plánu.

Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN

K základním úkolům Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze patří léčebná, pedagogická a vědecko-výzkumná práce. Klinika má tři hlavní části – gynekologickou, porodnickou a neonatologickou. Pracují zde zaměstnanci jak VFN, tak i 1. LF UK. Gynekologicko-porodnická klinika patří mezi největší zařízení svého druhu v ČR a v Evropě. Je jednou z největších součástí VFN v Praze. Přednosta kliniky Alois Martan řekl, že o rekonstrukci kliniky se snaží 16 let, již od svého nástupu.

„V současné době máme pouze porodní boxy, porodní pokoje se snažíme vytvořit již deset let. Zatím se nám to bohužel nepodařilo. Nejde jen o centrum porodní asistence, ale také o centrum péče o nezralé novorozence s intenzivní a resuscitační péčí. V něm budou moci být i nejnemocnější děti čtyřiadvacet hodin denně se svými matkami,” uvedl Alois Martan.

Do nového objektu by se tak mělo přesunout také perinatologické centrum, které se stará o nedonošené děti. Těch je mezi 112 000 ročně narozenými dětmi v Česku asi osm procent. V novém centru budou moci být i ty nejnemocnější děti se svými matkami.

„Pokud se nám to podaří, bude to novinka v celé České republice. A budeme na špičce nejen po stránce vědecké, výzkumné a léčebně preventivní, ale i po stránce vybavení a prostorových možností,” upřesnil Alois Martan.

Centrum porodní asistence, které porodnice plánuje postavit, má ale i umožňovat přirozenější porod bez nutné přítomnosti lékaře. Ten bude ale zároveň okamžitě k dispozici, pokud by se porod zkomplikoval, což se podle odborníků stává asi u třetiny porodů.

Celkem 110 000 porodů, cca 4 600 U Apolináře

V Česku se ročně narodí kolem 110 000 dětí [112 000 v roce 2019], porodnic je celkem 93 a Apolinář je jednou z těch největších. Klinika svojí diagnostickou a léčebnou činností pokrývá všechny subspecializace oboru gynekologie, porodnictví a neonatologie. Klíčovými provozy jsou perinatologie a fetální medicína, společně s neonatologií, centrem asistované reprodukce, endoskopie, onkogynekologie a urogynekologie.

Historickou budovu Zemské porodnice, kde dnes sídlí Gynekologicko-porodnická klinika VFN a 1. LF UK, vybudoval architekt a velký český mecenáš Josef Hlávka. První dítě v ní světlo světa spatřilo v roce 1 875, od té doby se jich v ní narodilo zhruba půl milionu. Ročně tu lékaři a porodní asistentky provedou kolem 4 600 porodů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here