Lékárníci nově načtou eRecepty z občanky i pasu

0
936
eRecepty

Od letošního prvního června začne platit nová funkce eReceptu. Lékárník načte číslo občanského průkazu nebo pasu pacienta a zobrazí se mu všechny jeho platné eRecepty k vydání. Podle lékárníků změnu ocení nejen oni, ale i pacienti.

Dosud bylo nutné každý eRecept načítat zvlášť z papírových průvodek, nebo z sms zpráv či e-mailů. Lékárníci si funkci, která ukončí jejich povinnost při zjišťování eReceptů načítat každý identifikátor zvlášť, pochvalují.

„Česká lékárnická komora dlouhodobě požadovala v jednáních s ministerstvem zdravotnictví a Státním ústavem pro kontrolu léčiv změnu [SÚKL] v načítání identifikátoru eReceptu, která by vedla k většímu komfortu pacientů i lékárníků při výdeji léčiv. Jsme rádi, že se jí nakonec podařilo dosáhnout,“ říká prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs s dovětkem, že současné změně předcházela dlouhodobá snaha ČLnK.

Podle ČLnK ale bude moci pacient i nadále od svého lékaře využívat identifikátory eReceptů všemi čtyřmi dosavadními způsoby. A to prostřednictvím papírové průvodky, v SMS, v mobilní aplikaci nebo e-mailem.

Nový rok přináší zásadní změny v předepisování receptů

eRecepty na občanku: Ne dříve než 1. června

Komora dále uvedla, že ve spolupráci s dodavateli lékárenských informačních systémů již připravila lékárny na spuštění nové funkce od poloviny dubna.

„SÚKL příležitost spustit ji dříve než 1. června nevyužil,“ upřesnila ČLnK.

Podle Aleše Krebse načítání eReceptů prostřednictvím dokladu totožnosti prospěje i současným snahám o potírání nákazy covid-19. Ukončí totiž v tuzemských lékárnách běžnou praxi předávání mobilního telefonu z rukou pacienta do rukou lékárníka a zpět.

To bylo běžné zejména u starších pacientů, kteří měli problémy správně přečíst SMS eReceptu. Samo ukončení této práce je účinným hygienickým opatřením. Komora dále uvedla, že připravuje o nové službě eReceptu informační materiály pro pacienty i lékárníky. V nich je seznámí s tím, jak bude načítání eReceptu s dokladem totožnosti probíhat.

Pro úplnost dodejme, že do konce května mají pojištěnci možnost zvolit si oprávněné osoby pro nahlížení do lékového záznamu, jenž je jednou z klíčových funkcí eReceptu. Pokud to neudělají, údaje v lékovém záznamu se automaticky zpřístupní jejich ošetřujícím lékařům, lékárníkům, klinickým farmaceutům i lékařům záchranné služby.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here