Náplasti z lidské membrány budou dostupné i v Česku

0
979
naplasti

V Česku budou dostupné nové speciální náplasti na hojení chronických ran. Tyto náplasti využívají hlavně diabetici, ale i jiní pacienti s vážně poškozenou tkání.

Licenci k prodeji náplasti, kterou vyvinuli vědci z Národního centra tkání a buněk v Brně, získala od společnosti BioHealing farmaceutická společnost Zentiva.

Speciální biologická náplast s názvem Amnioderm firma vyrábí z lidské amniové membrány. Pomoci má především v léčbě chronických ran u diabetiků, ale nejenom u nich. Podle odborníků z Národního centra tkání a buněk v Brně je sice náplast transplantát, ale aplikovat se pacientům bude ambulantně.

0d spin-off společnosti BioHealing

Licenci k prodeji náplastí Amnioderm získala od spin-off společnosti BioHealing, která je odloučenou společností skupiny Primecell, farmaceutická společnost Zentiva. Ta bude speciální náplasti postupně uvádět na český i evropský trh.

„Díky tomu budou čeští pacienti první v Evropě, pro které bude přípravek pro účinnou léčbu s tímto závažným onemocněním dostupný. Naši vědci opět prokázali, že patří k evropské špičce v oboru tkáňového inženýrství a buněčné manipulace,“ řekl zakladatel a hlavní akcionář Primecell Michal Zahradníček.

Vědci využili perinatální tkáně

Vědci při výzkumu pracovali s perinatálními tkáněmi. To jsou nejčastěji buňky z pupečníkové krve, tkáně pupečníku a placenty. Vědci vyvinuli způsob, jak v perinatálních tkáních i po jejich zpracování zachovat v jejich původní struktuře bioaktivní molekuly, především bílkoviny a peptidy. Ty jsou pak základem pro léčbu a hojení ran, zrychlují regeneraci poškozených tkání.

Soňa Porubská: Zentiva je správná firma na správném místě

„Uzavřením této spolupráce máme možnost přijít s unikátní náplastí, která byla vyvinutá v České republice a bude prezentovaná českou společností,“ uvedla generální ředitelka společnosti Zentiva pro Českou republiku a Slovensko Soňa Porubská s tím, že nová biologická náplast zlepší klinický stav pacientů i kvalitu jejich života zároveň.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here