Agel loni zvýšil konsolidovaný zisk na 843 mil. korun

0
894
agel
Foto: ZdraveZpravy.cz

Konsolidovaný zisk před zdaněním zdravotnické skupiny Agel, kterou vlastní český miliardář slovenského původu Tomáš Chrenek, loni dosáhl 843 milionů korun. Tržby skupiny se meziročně zvýšily z dvanácti miliard na 13,2 miliardy korun. Agel v Česku a na Slovensku zaměstnává 13 500 lidí.

Agel loni navýšil konsolidovaný zisk oproti roku 2018 [754 mil. Kč] o 89 milionů korun. Skupina provozuje v Česku a na Slovensku 22 nemocnic [na fotografii Nemocnice Agel Valašské Meziříčí, pozn. red.], síť poliklinik, lékáren, laboratoří, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení. Loni bylo v jejích zdravotnických zařízeních provedeno 5,6 milionu ambulantních ošetření. Nemocnice Agel pak vykázaly 232 tisíc hospitalizací a 55 tisíc operací, narodilo se v nich třináct tisíc dětí.

skupina_agel

Kdo je Tomáš Chrenek

Agel_tomas-chrenekTomáš Chrenek [1963] je český podnikatel slovenského původu. Podle magazínu Forbes je jedenáctým nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě okolo 19 miliard korun. Vzhledem k jeho aktivitám lze ale počítat s tím, že jeho majetek bude podstatně vyšší než jen 19 miliard korun. Tomáš Chrenek po studiu na Vysoké škole ekonomické v Bratislavě pracoval v podniku zahraničního obchodu Kerametal. Ten funguje dodnes.

„História značky Kerametal siaha do roku 1970, kedy spoločnosť patrila medzi úzku skupinu podnikov zahraničného obchodu. V tejto dobe sa spoločnost venovala obstarávaniu surovín pre domácich výrobcov železa, ocele a ušlachtilých kovov. Počas svôjho pôsobenia sa spoločnosť transformovala a dnes pôsobí v sektoroch špeciálnej techniky, metalurgických surovín, exportu a importu,“ informují její stránky.

Tomáš Chrenek po roce 1989 studoval na Vysoké škole báňské a v 90. letech minulého století se stal jedním z nejbohatších podnikatelů. Dnes je spolumajitelem koncernu Finitrading, který vlastní Třinecké železárny, filmové ateliéry Barrandov, ukrajinské železnorudné doly nebo právě Agel. V ní je Tomáš Chrenek jediný vlastník. V minulosti Tomáš Chrenek ovládal také energetickou firmu Moravia Energo, která ovšem zkrachovala. Tomáš Chrenek dále stojí za společností Pura Vida, která v roce 2010 koupila za 233 milionů korun bývalý vládní zámek v Praze-Kolodějích. Od září 2014 je členem správní rady soukromé vysoké školy Cevro institut.

Jak si stojí skupina Agel

Zástupci skupiny Agel uvedli, že využívají synergií, které skupině poskytují široké zastoupení v České republice i na Slovensku. V praxi to značí společné nákupy zdravotnického zařízení a materiálu či automatizace laboratoří.

„Dlouhodobým strategickým cílem skupiny Agel je dosažení stavu, kdy každá nemocnice bude mít ve spektru svých služeb unikátní zdravotní službu, která bude charakteristická pro dané zařízení,“ uvedli zástupci skupiny.

Loni se skupina rozrostla o společnost Gynap, privátní gynekologické centrum z Olomouckého kraje. Své ordinace provozuje v Uničově a Slatinicích na Olomoucku a v Konici na Prostějovsku. Ve společnosti Gynap získala skupina Agel 80 procent podílu. Zbývajících 20 procent vlastní Pavel Soviar, který byl dosud jediným vlastníkem a ve společnosti zůstává v pozici vedoucího lékaře.

V roce 2020 chce Agel dále navyšovat počty lůžek následné a paliativní péče. Společnost plánuje rozsáhlé investice do nových nemocničních pavilonů a přístrojové techniky. Skupina zřizuje Agel Střední zdravotnickou školu a Vyšší odbornou školu zdravotnickou.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here